Stortinget - Møte onsdag den 9. februar 2000 kl. 10

Dato: 09.02.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 22

Presidenten: Dette spørsmålet, frå Harald T. Nesvik til sosialministeren, vil verta svara på av helseministeren.

Harald T. Nesvik (Frp): Jeg vil få lov til å stille følgende spørsmål til sosialministeren, som altså helseministeren vil besvare:

«Det stilles nå krav til at innehavere av skjenkebevillinger skal ha avlagt kunnskapsprøve i alkohollovgivningen og skjenkebestemmelser. Det samme kravet stilles ikke til de som skal kontrollere om skjenkesteder driver utskjenkning i henhold til alkoholloven, og slik undertegnede ser det, kan dette være et grunnlag for konflikter og ulike tolkninger av om en driver i strid med alkoholloven eller ikke.

Vil statsråden sørge for at det blir stilt krav om den samme kunnskapsprøven også for skjenkekontrollører?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Den nye forskriften om avleggelse av kunnskapsprøve presiserer at styrer og stedfortreder i en virksomhet som har bevilling til salg eller skjenking av alkoholholdig drikk, må avlegge en kunnskapsprøve. Ordningen med dokumentasjon av kunnskaper om alkoholloven med forskrifter er begrunnet ut fra behovet for å øke kunnskapsnivået hos de som har ansvaret for salg og skjenking.

Det er kommunene som har ansvaret for at de som skal utføre kontrollen med salg og skjenking av alkoholholdig drikk, får nødvendig opplæring. Jeg viser til sosialministerens svar på et lignende spørsmål i spørretimen den 2. juni i fjor. Sosialministeren føler seg trygg på at kommunene følger opp dette ansvaret, og planlegger derfor ikke å ta initiativ til ytterligere regler for å sikre at kommunale kontrollører har nødvendige kunnskaper om alkoholloven.

Harald T. Nesvik (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, men jeg må si at det bekymrer meg.

Det kommunale ansvaret går selvfølgelig på at kunnskapsprøven skal avholdes – det gjelder de utøvende bedriftene. Når det gjelder krav til opplæring av kontrollører, foreligger det ikke noe krav til selve opplæringen. Jeg kan bruke eksempler fra min egen hjemkommune, der man har satt dette ut på anbud og har en bedriftsintern opplæring uten kontroll av innholdet i opplæringen.

Spørsmålet mitt til helseministeren blir da: Føler ikke en regjering som er utgått av bl.a. Kristelig Folkeparti, når det gjelder det som har med utskjenkning av alkohol å gjøre, at de som skal kontrollere hvordan denne utskjenkningen foregår, i hvert fall gjør det i tråd med loven, og at de som skal kontrollere, har de kunnskaper om innholdet i loven som skal til?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Det som er utgangspunktet, er jo at de som forvalter et skjenkeløyve, skal kunne vite hva det innebærer, og skal følge loven. Ansvarlig skjenkestyrer mv. må ha den kunnskapen. Det har man nå tatt skritt – og nye skritt – for å sikre. Der ligger den viktigste kvalitetskontrollen.

Så er det, uansett hvordan kommunen velger å organisere skjenkekontrollen sin, kommunens ansvar at den holder mål, og i den grad kommunen finner at den brister i så måte, må kommunen treffe de nødvendige tiltak. Det mener jeg man må ha tillit til at kommunen gjør, uten at vi også på dette området skal komme med nye detaljregler som styrer kommunal virksomhet.

Harald T. Nesvik (Frp): Helseministeren sier at det som har å gjøre med selve opplæringen av de som skal drive denne kontrollen, er viktig. Ja, der er helseministeren og jeg helt på linje. Det er viktig at man driver i tråd med de lover og regler som Stortinget har laget.

Men jeg må også si at når man sender ut kontrollører – for det er et krav, det står i loven at det skal kontrolleres – da må det i hvert fall være et minimumskrav at de som skal kontrollere om en bedrift følger loven, har kunnskap om loven. Det er det ingen krav til i dag.

Jeg må også si at det bekymrer meg at man sier at man skal drive etter loven, og så sender man ut kontrollører som ikke vet hva loven dreier seg om. Hvordan kan man da vite, når man får tilbakemelding til kommunen, at restauranten har drevet i tråd med loven?

Jeg må også si med hensyn til restauranteiere og også med hensyn til å få fjernet konflikter, at det er lite som skal til for å sørge for at kontrollørene kan innholdet i alkoholloven.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Det er jo ingen uenighet mellom representanten Nesvik og meg når det gjelder det forhold at kontrollørene må kunne den loven de skal kontrollere gjennomføringen av. Selvsagt må de det. Spørsmålet er om det kommunale ansvar for at så er tilfellet, trenger å reguleres ytterligere i form av detaljerte krav til opplæring av disse kontrollørene. Vi mener fra departementets side at det ikke er grunnlag for å stille slike detaljkrav i regelverket.

Men det skal være klinkende klart at hvis kontrollørene ikke har den nødvendige kompetanse og ikke kan det lovverket og det regelverket de skal kontrollere gjennomføringen av, har de med respekt å melde lite å gjøre som kontrollører.