Stortinget - Møte onsdag den 16. februar 2000 kl. 10

Dato: 16.02.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Ola D. Gløtvold (Sp): Jeg vil stille samferdselsministeren følgende spørsmål:

«For kort tid siden ble en lege fratatt sitt førerkort fordi han fulgte etter en ambulanse ved utrykning og ikke holdt fartsgrensen. Leger som må bruke privat bil ved akuttutrykninger, burde kunne få bilen utstyrt med varsellys og merking slik at de kan komme like raskt fram som politi og ambulanse. Vil statsråden bidra til at så skjer?»

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Jeg vil ikke kunne kommentere den aktuelle saken, noe som er i tråd med mitt svar på spørsmålet fra representanten Asmund Kristoffersen, og begrunnet i at forholdet etter hva jeg kjenner til, er under behandling av politiet.

I departementet vurderes det nå i hvilket omfang og på hvilke vilkår det eventuelt kan tillates å gi leger i kommunal legevakttjeneste adgang til å utstyre sin private bil med blålys. Det vurderes videre hvilke krav til kompetanse som skal settes for fører av utrykningskjøretøy, og hvordan slik kompetanseoppbygging rent praktisk kan gjennomføres. Dette er noen av flere forhold knyttet til et foreliggende forslag til revidert forskrift om godkjenning og registrering av utrykningskjøretøy og en ny forskrift om kompetansebevis for utrykningsførere.

Arbeidet med nytt regelverk har dessverre tatt svært lang tid og vil bli påskyndet. Det er imidlertid gjennomført en høring av forslag til nytt regelverk, og det tas sikte på at saken blir oversendt Samferdselsdepartementet fra Vegdirektoratet så snart som mulig. Departementet vil deretter ta endelig stilling til hvorvidt leger i kommunal legevakttjeneste skal gis adgang til å bruke eget privat kjøretøy som utrykningskjøretøy.

Ola D. Gløtvold (Sp): Jeg takker statsråden for svaret, og syns det var gledelig å høre at man nå vil sette fortgang i arbeidet med å få til en revidering av forskrift om godkjenning og registrering av utrykningskjøretøy og ny forskrift om kompetansebevis for slik utrykningskjøring. Jeg håper at dette nå vil skje raskt, og at Vegdirektoratet snarest mulig kan få saken videre til departementet, slik at departementet kan ta den opp, og vi får en forskrift som gir leger anledning til å følge ambulanse og komme like raskt til et ulykkessted eller til et alvorlig sykdomstilfelle som andre aktuelle aktører. Jeg tenker da på både ambulanse og politi. Lægeforeningens president har selv sagt at det ville være ønskelig for foreningens medlemmer og andre leger at man kunne komme fram til en slik ordning.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Jeg kan forsikre at saken vil bli fulgt opp fra departementets side.

La meg også tilføye at jeg forstår den generelle debatten som pågår i samfunnet rundt de spørsmålene som er reist av de to siste spørrerne. Det er naturlig ikke bare å skynde på prosessen, men å skape en avklaring som gir dem som blir tildelt utrykningskjøretøytillatelse, mulighet til å ta den i bruk, samtidig som de settes i stand til å håndtere et utrykningskjøretøys begrensinger når det gjelder regelverk. I den sammenheng er tildeling av blålys en del av et utrykningskjøretøys oppsett.

Presidenten: Vi går da over til spørsmål 20.