Stortinget - Møte onsdag den 16. februar 2000 kl. 10

Dato: 16.02.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 34

Grete Knudsen (A): Jeg har følgende spørsmål til kulturministeren:

«Bergen er utnevnt til europeisk kulturby i år 2000 sammen med 8 andre byer i Europa. Dette blir en unik anledning for norsk kultur, med vekt på kystkultur, til å bli profilert også utenfor landets grenser.

Vil statsråden se til at dette unike prosjektet sikres en økonomi slik at det kan gjennomføres etter intensjonene?»

Statsråd Åslaug Marie Haga: Jeg er enig med representanten Knudsen i at Kulturby Bergen gir en god anledning til å profilere norsk kultur også utenfor landets grenser. Slik vil arrangementet også fungere. Kulturby Bergen har satt sammen et utmerket program, og det er grunn til å gi arrangørene honnør for det.

I forbindelse med at Bergen kommune i 1995 søkte om status som europeisk kulturby, gav Stortinget tilsagn om et statstilskudd på 36 mill. kr til delfinansiering av kommunens driftsutgifter ved gjennomføringen av det europeiske kulturbyåret.

I Regjeringens proposisjon, som lå til grunn for Stortingets vedtak, ble imidlertid det lokale ansvaret for arrangementet spesielt understreket. Jeg siterer fra St.prp. nr. 31 for 1994-95, der det heter:

«Kulturdepartementet vil understreke det økonomiske eneansvaret Bergen kommune ved dette påtar seg for kulturbyprosjektet samt at statens finansielle medvirkning begrenses til omtalte 36 mill. kroner i driftsstøtte til selve kulturbyåret, …»

Det har således aldri vært noen tvil om størrelsen av og forutsetningene for statens tilskudd. Jeg kan vanskelig se at forutsetningene er endret. Jeg har redegjort for dette i møte med ledelsen for Kulturby Bergen 2000 og i den forbindelse også orientert om mulighetene til å søke støtte til konkrete tiltak fra andre statlige myndigheter.

Grete Knudsen (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Men statsråden er også kjent med at Kulturby Bergen 2000 er kommet opp i store problemer nettopp når det gjelder å markedsføre kulturbyen i Norden og i resten av Europa. Det var faktisk den norske regjering som sikret at Bergen ble en kulturby. Da handler det også om å profilere Norge i utlandet.

Jeg er sikker på at statsråden kan finne frem til alt det formelle, og også be om at Bergen går videre til alle andre statlige institusjoner. Men kulturministeren er også Regjeringens kulturminister, og jeg vil be henne legge godviljen til og sørge for at både UD, Nærings- og handelsdepartementet, Eksportrådet osv. legger – jeg holdt på å si – sine krefter sammen, slik at kommunens folk slipper dette, fordi kulturprofilering i utlandet er jo – vil jeg tro – også et ansvar for Regjeringens kulturminister.

Statsråd Åslaug Marie Haga: Jeg er selvsagt den første til å være opptatt av at Kulturby Bergen 2000 skal bli en suksess. Vi skal bruke alt det fine som skjer i forbindelse med Kulturby Bergen 2000, også til å profilere Norge.

Men det har, som jeg har sagt, aldri vært tvil om statens tilskudd til Kulturby Bergen 2000. Vi forutsatte selvsagt at det ble tatt høyde også for midler til markedsføring i budsjettene til Kulturby Bergen 2000.

Jeg har hatt kontakt med de fleste av de instansene som representanten Knudsen nevnte i sitt innlegg nå, og jeg håper at det vil være mulig å finne fram til midler. Det som i hvert fall er klart, er at Utenriksdepartementet selvsagt vil stille utenrikstjenestens apparat til disposisjon. Jeg er sikker på at man vil komme fram til en god dialog mellom Utenriksdepartementet og Kulturby Bergen 2000 i den saken.