Stortinget - Møte onsdag den 8. mars 2000 kl. 10

Dato: 08.03.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 23

Presidenten: Dette spørsmålet, fra Vidar Bjørnstad til samferdselsministeren, blir tatt opp av Eirin Faldet.

Eirin Faldet (A): «Verdens Gang skrev for en tid tilbake om en storkontroll av tungtrafikk gjennom Romsdalen utført av Statens vegvesen. Ifølge artikkelen fikk hver tredje utenlandske semitrailer kjøreforbud etter å ha kjørt på sommerdekk på såpeglatt vinterføre. Dette ble av inspektør ved Statens vegvesens trafikkstasjon beskrevet som «livsfarlig(e) trafikk». Det ble ilagt gebyr på 500 kroner mot de groveste bruddene.

Mener statsråden at et gebyr på 500 kroner er riktig reaksjon i det tilfellet det her refereres til?»

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Departementet har de siste to vintrer rettet spesiell oppmerksomhet mot bruken av utenlandske vogntog her i landet. Statens vegvesen har innskjerpet kontrollen med dekk- og kjettingutrustningen på både norske og utenlandske vogntog. Ut fra forventede kjøreforhold på reiseruta kan det nå kreves medbrakt kjettinger selv om det ikke er glatt på kontrollstedet. Dette kan gjøres etter kontroll av fraktpapirer mv. som kan bestemme vogntogenes destinasjon. Ved hjelp av Vegvesenets egen vegmeldingstjeneste kan det så bestemmes hvilken dekk- og kjettingutrustning som er nødvendig for kjøreturen.

Reaksjonsformene som kan brukes ved overtredelser, er enten gebyr, kjøreforbud og /eller anmeldelse. En blir også pålagt å skaffe kjettinger før en får kjøre videre. Gebyrets størrelse på 500 kr som det refereres til i spørsmålet fra representanten Faldet, er en alminnelig reaksjonsform ved ulovlig kjøring med piggdekk eller kjettinger. Ved kjøring med dekk som ikke holder minstekravene til mønsterdybde, er gebyret 750 kr pr. dekk. Det skal gis et gebyr for hvert dekk som har ulovlig mønsterdybde.

Kjøring med sommerdekk på glatte vinterveger er imidlertid å regne som så graverende og trafikkfarlig at det normalt skal følges opp med kjøreforbud og straffeprosessuell forfølgning. Dette betyr i alminnelighet at politiet ilegger bøter. Gebyr skal ikke ilegges i slike tilfeller. Departementet vil påse at det blir reagert riktig ved kontroller av slike vogntog.

Eirin Faldet (A): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er glad for at han lover å følge dette opp, men vil tilføye: Jeg er hjertens enig i at det å kjøre med sommerdekk på glatte vinterveier er livsfarlig. Det er helt nødvendig at dette følges opp med strenge bøter, og det bør således ligge inn under politiet. Det blir en for mild reaksjon å utstede gebyr i denne sammenheng. Mange i transportnæringen er svært opptatt av dette spørsmålet, fordi norske transportører mener at mange utenlandske transportører, som norske trailersjåfører konkurrerer med på dessverre ulike vilkår, spekulerer i at de får en mild straff i form av et lite gebyr.

Når vi vet hvor trafikkfarlig det er å kjøre med dårlige dekk på vinterføre, bør Statens vegvesen anmelde de trailersjåførene for livsfarlig kjøreoppførsel. Da ville de blitt ilagt bot eller forelegg som ville svi mye hardere økonomisk. Jeg ber statsråden instruere Statens vegvesen til å anmelde utenlandske trailersjåfører som kjører med trafikkfarlig utstyr, slik at straffen/bøtene er i samsvar med den faren trailersjåførene utsetter seg selv og andre trafikanter for, ikke minst det siste.

For øvrig kunne eksemplet godt vært hentet fra Hedmark. Vi har samme problemstillingen der.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Jeg regner med at problemstillingen kan gjentas i flere fylker, riktignok til ulike tider av året, og i ulik grad kanskje også. Noen steder i landet er det vår når det ellers er vinter, slik at her kan man nok få bøter og gebyrer på ulike tidspunkter av året.

Men det jeg er opptatt av, er å følge opp det som spørsmålsstilleren i aller høyeste grad berørte, nemlig at det blir reagert riktig ved kontroller av slike vogntog i fremtiden. Hvilken måte denne oppfølgingen skal skje på, vil jeg gjerne få komme tilbake til konkret. Jeg er opptatt av at håndteringen av norske og utenlandske transportører ikke skjer på ulike vilkår. Jeg er opptatt av at det ikke skjer vridning i konkurranseforhold, og bøtenivået skal iallfall ikke være det som frister noen til å spille på slike ting.