Stortinget - Møte onsdag den 8. mars 2000 kl. 10

Dato: 08.03.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 42

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Øystein Hedstrøm til fiskeriministeren, vil bli besvart av kulturministeren på vegne av fiskeriministeren.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har et spørsmål til kulturministeren på vegne av fiskeriministeren:

«Ressurstilgangen på fisk i de østre delene av Oslofjorden har utviklet seg i svært negativ retning de senere år. Samtidig har selbestanden i dette området økt sterkt. Fellingstillatelse på 10-15 dyr monner lite når Oslofjorden Fiskarlag i sin bestandsregistrering anslår den totale bestanden i dette området til 2000 sel.

Vil statsråden vurdere en økning av fellingskvoten for neste år?»

Statsråd Åslaug Marie Haga: Jeg vil først vise til at kvote for fangst av sel på norskekysten fastsettes for ett år av gangen, videre at slik kvote fastsettes på bakgrunn av vitenskapelige anbefalinger.

Til grunn for Havforskningsinstituttets anbefalinger for inneværende år ligger resultater fra instituttets overvåking av kystsel med ny tellemetode som er utviklet i løpet av en femårsperiode. På landsbasis ligger de nye tellingene generelt høyere for havert og steinkobbe enn de bestandsanslag som ble lagt til grunn for kvotefastsettelse i 1999. Økningen i bestandsanslagene skyldes en kombinasjon av mer presis tellemetode og faktisk vekst i bestandene.

Når det gjelder Østfold, er imidlertid bestanden av kystsel anslått til å bestå av 176 havert, mot 300 dyr som ble lagt til grunn ved kvotefastsettelse for 1999. Det er nå registrert ca. 210 steinkobber med fast tilhold i Ytre Oslofjord. På denne bakgrunn er det fastsatt en kvote på ti steinkobber for felling i Østfold i 2000. Fiskeridepartementet er kjent med Oslofjorden Fiskarlags bestandsvurdering. Steinkobbene i Ytre Oslofjord representerer nordgrensen av en mye større bestand langs kysten av Bohuslän. Denne bestanden teller ca. 3 000 dyr, og det er ikke urimelig at deler av denne bestanden i perioder befinner seg på norsk side av grensen i tråd med Fiskarlagets anslag. Fiskeridepartementet har likevel lagt til grunn de anbefalinger som er gitt fra Havforskningsinstituttet, og som knytter seg til den delen av bestanden som har regelmessig opphold i norske farvann.

For 2000 er det for øvrig åpnet for at Fiskeridirektoratet kan fastsette en generell økning av kvotene for steinkobbe med 30 pst. i forhold til forskernes anbefalinger i områder der man har registrert at steinkobben forårsaker særlige problemer for næringsvirksomhet.

Kvote for fangst av kystsel i 2001 vil bli vurdert i løpet av høsten, og da med utgangspunkt i anbefalinger fra våre faglige rådgivere i sjøpattedyrspørsmål. Fiskeridepartementet kan i dag derfor ikke ta stilling til en eventuell økning av neste års kvote.

Samtidig vil jeg understreke at det er et formål med forvaltningen av kystsel å sikre livskraftige selbestander, men at bestandene også kan reguleres ut fra økologiske og samfunnsmessige hensyn.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg kan nevne at jeg selv i fjor sommer var ute med oppsynsskipene «Hugin» og «Munin», og jeg telte ca. 460 sel på den korte turen vi var ute i Ytre Oslofjord, ved Torbjørnskjær, før jeg gav opp tellingen. De er ofte ikke så lett å se når de bare stikker hodene over vannet i opprørt hav. Det er klart at her må man gå seriøst fram og det må være forskningsrapporter osv. som avgjør dette, men mitt personlige og noe subjektive inntrykk er at her er det en fjord som ikke er i økologisk balanse. De siste tre-fire år har de livløse områdene i Oslofjorden strukket seg lenger og lenger vestover og nordover i Ytre Oslofjord. Det er bekymringsfullt med stadig større utbredelse av fisketomme områder i Oslofjorden. Havforskningsinstituttet, Forskningsstasjonen Flødevigen, har innledet et samarbeid med forskere i de nordiske land for om mulig å kartlegge årsaken til denne situasjonen, finansiert med midler fra Nordisk Ministerråd.

Vil departementet ta et initiativ så man eventuelt kan forskuttere nye midler – for det er et altfor lite beløp – eller bevilge tilleggsmidler slik at disse forskerne kan gjøre ferdig det arbeid som de har startet med?

Presidenten: Rett nok er det siste spørretimespørsmål, hr. Hedstrøm, men det er å gå for langt å tro at man kan strekke det til over kl. 15.

Øystein Hedstrøm (Frp): Det forstår jeg.

Statsråd Åslaug Marie Haga: Til det konkrete spørsmålet kan jeg opplyse at Fiskeridepartementet gjennom sitt arbeid i Nordisk Ministerråd vil arbeide for at dette prosjektet kan bli gjennomført innenfor en treårsperiode, med start i 2000. Jeg kan til orientering opplyse at Fiskeridepartementet har mottatt en søknad fra Oslofjorden Fiskarlag om midler til å iverksette umiddelbare undersøkelser angående den prekære ressurssituasjonen i de østre deler av Oslofjorden.

Denne saken er nå til behandling i departementet. Dette vil vi imidlertid måtte se i sammenheng med det nordisk finansierte prosjektet.

Presidenten: Sak nr. 1 er dermed ferdigbehandlet.