Stortinget - Møte onsdag den 22. november 2000 kl. 10

Dato: 22.11.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Tor Nymo (Sp): Jeg tillater meg å rette følgende spørsmål til forsvarsministeren:

«Forsvarssjefens internrevisjon er kommet i søkelyset ved at pressen har referert fra kritiske rapporter den har utarbeidet. Ifølge media skal internrevisjonen nå legges ned. I Forsvaret er det behov for et organ som har en uavhengig stilling, for å evaluere alle nivåer på et fritt grunnlag. Det kan nå synes som om man vil fjerne denne avdelingen, fordi den har kommet med kritikk av effektivitet og måloppnåelse i Forsvaret.

Er den planlagte nedleggelsen i tråd med statsrådens ønsker?»

Statsråd Bjørn Tore Godal: Jeg er selvsagt for en uavhengig revisjonsvirksomhet i Forsvaret. Økonomireglementet legger til grunn at internrevisjon skal ha nødvendig integritet.

Det er grunn til å understreke at det er Riksrevisjonen som har revisjonsansvaret for statsregnskapet, og som er Stortingets kontrollorgan. Det konstitusjonelle kontrollansvaret for Forsvaret tilligger meg som statsråd. Forsvarsdepartementet er som regjeringskontor ansvarlig for overordnet styring og kontroll med underlagte etaters virksomhet. Som en del av den utøvende statsmakt fører Forsvarsdepartementet tilsyn med etatenes virksomhet. Departementet har etablert en controllerenhet som fører overordnet kontroll med virksomheten.

Forsvarssjefen er som etatsleder ansvarlig for at Forsvarets militære organisasjon har effektive og hensiktsmessige styringssystemer og rutiner. Det er linjelederne under forsvarssjefen som har det daglige ansvar for etablering, gjennomføring og oppfølging av økonomiforvaltningen. Internrevisjonens oppgaver er å se etter om den etablerte styring og kontroll er tilstrekkelig og fungerer etter sin hensikt.

For store og sammensatte virksomheter som Forsvarets militære organisasjon legger økonomireglementet opp til at det er aktuelt å ha etablert en internrevisjon som er en del av etatslederens, altså forsvarssjefens, verktøy for oppfølging. Internrevisjonens integritet oppnås ved at den ikke pålegges å utføre kontrolloppgaver som ligger i linjeansvaret.

Jeg viser til omtalen av endringsbehovet ved Forsvarets overkommando i St.prp. nr. 1 for 2000-2001. Eventuelle endringer i Forsvarets internrevisjon vil bli besluttet som del av dette arbeidet.

Forsvarsdepartementet har denne høsten startet et utredningsarbeid om den framtidige organiseringen av departementet og kommandoapparatet under departementet. Fastsettelse av en endelig revisjonsstruktur for Forsvaret må ses i sammenheng med dette arbeidet.

Tor Nymo (Sp): Jeg takker statsråden for svaret.

De ansattes organisasjoner har påpekt at forsvarssjefens internrevisjon med sin plassering rett under forsvarssjefen har den integritet og uavhengighet som er nødvendig for en slik enhet. De har også påpekt nødvendigheten av slik plassering for å komme med rapporter hvor uheldige forhold på alle nivåer i organisasjonen blir påpekt. Vil statsråden ta hensyn til merknadene fra de ansattes organisasjoner?

Det har i den senere tid vært fokusert på konsulentbruken i offentlig virksomhet, og det har vært signalisert at slik bruk må reduseres. Internrevisjonfunksjonen for det øverste nivået i Forsvaret skal, dersom det foreliggende forslag blir gjennomført, ivaretas av eksterne konsulenter. Er denne utviklingen i tråd med departementets ønsker?

Statsråd Bjørn Tore Godal: Vi vil selvsagt vektlegge synspunkter fra de ansatte i denne prosessen. Jeg tror ikke forsvarssjefen kan sies å være kjent som en mann som vil unngå kritikk, han er tvert imot meget vant til kritikk, og han vil som etatsleder gjerne ha et system under seg som så effektivt som mulig kan gjøre ham i stand til å kontrollere at det som er politiske og militære vedtak i ledelsen, følges opp i Forsvarets organisasjon. Det er det som er internrevisjonens oppgave i dag. En får kanskje inntrykk av at en tror internrevisjonen er Stortingets verktøy for kontroll. Det er det langt ifra, det er forsvarssjefens eget organ, og jeg har et litt avslappet forhold til hvordan han prioriterer der, forutsatt at han lever opp til politiske vedtak i storting og regjering. Men alle de innspill som kommer både fra ansatte og fra andre, skal vi ta med. Og det å trekke på eksterne konsulenter er ikke fremmed for offentlige etater, det kan selvfølgelig også være aktuelt.