Stortinget - Møte onsdag den 25. april 2001 kl. 10

Dato: 25.04.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Erna Solberg (H): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til finansministeren:

«Sak om endring av bostedsregistrering i Folkeregisteret for studenter ble i høst lovet fremlagt fra Finansdepartementet før jul. Det er ennå ikke fremlagt sak for Stortinget om dette.

Hvorfor tar det så lang tid, og når kan man forvente endringsforslag?»

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: I Innst. S. nr. 4 for 2000-2001 gav finanskomiteens flertall uttrykk for at de ville avvente departementets vurdering når det gjaldt spørsmålet om økt valgfrihet med hensyn til bostedsregistrering av studenter. Samtidig bad komiteen om at saken kom til Stortinget i egnet form i løpet av høsten, slik også representanten refererer til.

Dessverre har det ikke latt seg gjøre å komme tilbake til Stortinget med denne saken i fjor høst.

Departementet vil legge fram forslag til løsning i revidert nasjonalbudsjett.

Erna Solberg (H): Da vil jeg få lov til å stille følgende tilleggsspørsmål: Er det slik at når man legger frem forslag i revidert nasjonalbudsjett, vil det medføre at man kan iverksette endret bostedsregistrering slik at man får mulighet til å påvirke manntallsføringen før valget? Et av de viktige poengene var jo nettopp å få gjort dette slik at det også kunne påvirke manntallsføringen for det kommende valget. Derfor var det behov for å få det i høst, slik at studenter f.eks. kunne velge å delta med stemmegivning i stortingsvalget i det fylket som de nå faktisk er bostedsregistrert i.

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: La meg først vise til at dette er en sak som i prinsippet kunne vært avgjort av departementet innenfor forskrift. Jeg har imidlertid på bakgrunn av den interesse Stortinget har hatt for saken, lagt til grunn at det vil være rimelig å gi Stortinget en orientering, slik at Stortinget kunne ha anledning til å gi uttrykk for synspunkter før departementet treffer sin endelige beslutning. Men jeg tar altså sikte på at det skal vi legge fram for Stortinget i revidert nasjonalbudsjett, og da vil den videre framdrift av saken naturlig nok også avhenge av Stortingets behandling av den.

Jeg tar med meg de synspunktene som representanten her har. Og så vil jeg vise til at vi kommer tilbake til innholdet i det reviderte budsjettet, som legges fram 11. mai, og jeg forutsetter at Stortingets behandling blir i slutten av juni. Jeg skal gå igjennom den praktiske oppfølgingen av det. Her er det også spørsmål om tempo i oppfølgingen etter at Stortingets behandling er ferdig.

Erna Solberg (H): Med denne tidsrammen vil det ikke være mulig å påvirke manntallsregistreringen for inneværende år, ut fra at manntallet nå føres på et tidligere tidspunkt enn det det ble gjort før endringene i valgloven for et par år tilbake.

Jeg har et tilleggsspørsmål som går på innholdet. Det ble skapt forvirring da Valglovutvalget på en måte presenterte et helt nytt prinsipp, nemlig å skille manntallsføring fra bostedsregistrering. Er dette et spørsmål som statsråden har vurdert, eller vil dette skje helt uavhengig og basert på de prinsipper som faktisk var diskutert av Stortinget før jul?

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Jeg vil basere min vurdering på det som ble diskutert i Stortinget, og legger i utgangspunktet til grunn at manntallsføring og bostedsregistrering vil være det samme.