Stortinget - Møte onsdag den 23. januar 2002 kl. 10

Dato: 23.01.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Heikki Holmås til arbeids- og administrasjonsministeren, vil bli besvart av samferdselsministeren som rette vedkommende.

Heikki Holmås (SV): «Staten eier gjennom sine BA-selskaper Posten Norge og NSB en rekke eiendommer fordelt over hele landet. Kommunene har på sin side behov for å disponere arealer til videre byutvikling og boligbygging.

Hva vil Regjeringen gjøre for å sikre kommunene tilstrekkelig innflytelse over disponeringen av, eventuelt kjøp av, eiendommene ved et fremtidig salg?»

Statsråd Torild Skogsholm: Posten Norge BA og NSB BA er egne rettssubjekter. Styret er i henhold til gjeldende organisasjonsform ansvarlig for forvaltningen av det respektive selskapet og for selskapets økonomi.

Ved etableringen av BA-selskapene i 1996 ble eiendommene til de tidligere forvaltningsbedriftene Postverket og NSB overført til de nye selskapene. Dette var en viktig forutsetning ved fastsettingen av åpningsbalansen til selskapene. For NSB omfattet dette driftsuavhengige eiendommer som ikke var knyttet til driften av jernbaneinfrastrukturen. En forretningsmessig utvikling av selskapenes eiendommer er en forutsetning for at selskapenes økonomiske forpliktelser skal kunne forsvares, og dermed for at de skal kunne tilby gode tjenester til brukere av post og jernbane.

Salg av eiendommer vurderes av selskapene på forretningsmessig grunnlag. Jeg ser det ikke som aktuelt å pålegge selskapene å selge eiendommer til bestemte kjøpere eller å subsidiere eventuelle kjøpere. Dette ville ikke være i tråd med de valgte styringssystemene for selskapene.

Den enkelte kommunes behov for eiendommer til ulike formål må dekkes ved ordinært kjøp eller ved samarbeid med andre om tjenlige løsninger. Det er kommunenes oppgave å drive lokal planlegging og peke på hvor de ønsker boligutvikling. Kommunene har i plan- og bygningsloven fått en myndighet de kan bruke aktivt for å fylle sine boligpolitiske oppgaver. Det vil gi en god ramme for dialog mellom kommunene og selskapene om fremtidig utnytting av eiendommer.

Posten har det siste året gjennomført en omfattende prosess med salg av eiendommer. 60 eiendommer er solgt, og ti eiendommer – stort sett terminalbygninger – er fortsatt i en salgsprosess. Posten har opplyst at alle de involverte eiendomsmeglerne i særskilt brev har tatt kontakt med de aktuelle kommunene og oversendt salgsprospekter for eiendommene som har vært til salgs. Avhendingene har skjedd i tråd med avhendingsinstruksen for offentlige bygg og er annonsert både i lokal- og rikspressen. Budfristen har vært to måneder, slik at kommunene bør ha hatt god tid til å vurdere tilbudene. Posten har opplyst at Sunndalsøra har kjøpt ett bygg som skal brukes til administrative formål. Posten har også vært i dialog med andre kommuner, uten at dette har resultert i salg til kommunene.

Heikki Holmås (SV): Jeg takker for svaret.

Jeg er spesielt opptatt av boligpolitikk, som samferdselsministeren enkelt og greit har gjennomskuet, fordi jeg mener det er for få boliger, det er for dyrt å etablere seg for både unge og andre, og utleiemarkedet er for lite – spesielt er det for få billige utleieboliger. Staten eier, både gjennom sine BA-selskaper og ved bare å være stat, store områder bl.a. her i Oslo, som jeg representerer. Det jeg ønsker, er større mulighet for kommunene til å drive langsiktig planlegging. Og da holder det ikke med disse to månedene som samferdselsministeren her snakker om. Da trenger man ved et eventuelt salg mer tid på forhånd for å kunne omregulere og bruke dette på en annen måte.

Mitt spørsmål er da: Vil det være mulig for statsråden å instruere Posten og NSB om å varsle kommunene lengre tid i forveien om eventuelle salg av sine eiendommer?

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg ser absolutt de utfordringene som representanten Holmås påpeker.

Jeg er også opptatt av at vi skal gi de riktige og gode rammevilkårene som vi bør gjøre, til både Posten og NSB. De har viktige samfunnsmessige oppgaver å ta vare på. Og for å ta det isolert: Det ville resultere i en forverring for disse selskapene om vi gikk inn på de løsningene som representanten her påpeker.

Så vil jeg også understreke at Posten og NSB ved avhending av eiendommer må følge en fremgangsmåte som tilfredsstiller EØS-avtalens konkurranseregler og særskilte retningslinjer for statsstøtte. EFTAs overvåkingsorgan – ESA – har utarbeidet slike retningslinjer, som vi må forholde oss til.

Heikki Holmås (SV): Nå må jeg si at jeg ikke kjenner detaljene i forhold til disse retningslinjene og hvordan dette ville slått ut ved salg av eiendommer fra NSB og Posten.

Poenget mitt er egentlig: Når vi nå eier så store tomter, enten gjennom NSB eller andre, er det ikke min tanke i utgangspunktet – selv om jeg gjerne kunne ønske det – at man skulle selge dette billigere til kommunene sånn at de kunne drive en skikkelig politikk. Det ville svekke NSB og Posten økonomisk, og verken NSB eller Posten har behov for mindre penger enn det de har i dag. Men det jeg snakker om, er f.eks. å gi kommunene forkjøpsrett ved den type store tomtesalg, og der å gi kommunene mulighet til å planlegge på en skikkelig måte, for de trenger lengre tid. Det er ikke sånn at man fra kommunenes side plutselig begynner å omregulere et område som f.eks. er regulert til næringsbygg, til f.eks. boliger, i god tid i forveien – bare sånn på måfå.

Så spørsmålet mitt er: Kunne man tenke seg en forkjøpsordning, eller kunne man tenke seg å gi kommunene mulighet for mer langsiktighet?

Statsråd Torild Skogsholm: Når det gjelder forkjøpsrett, var jeg inne på at det er det ikke anledning til å gi.

Jeg mener at kommunene til enhver tid har innsikt i hvilke eiendommer som er til salgs, slik at man har mulighet til å være på banen i forhold til kjøp her. Så det er ingenting i veien for at kommuner som har både evne til og interesse av å komme inn og kjøpe, har anledning til det.

Presidenten: Spørsmål 13 er behandlet tidligere.