Stortinget - Møte onsdag den 23. januar 2002 kl. 10

Dato: 23.01.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Presidenten: Dette spørsmålet, som er rettet til sosialministeren, vil bli besvart av helseministeren som rette vedkommende.

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg har følgende spørsmål til vår ærede sosialminister:

«Saksbehandlingstiden ved trygdekontor/rådgivende tannlege er langvarig for østfoldinger som søker om dekning av tannlegeutgifter over folketrygden. Saksbehandlingsprosessen er unødvendig byråkratisk og tungrodd og langt mer omfattende enn ved behandling hos lege. Selv om sykefraværet har forverret situasjonen, er behandlingstiden tre måneder ved full bemanning. Dette skaper frustrasjon.

Vil statsråden forenkle regelverket for å oppnå redusert behandlingstid og ressursbesparelser?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg forholder meg til det omdelte opplegg, som viser at det er jeg som skal besvare dette spørsmålet på vegne av Regjeringen, fordi dette ligger under mitt ansvarsområde.

Som representanten Hedstrøm påpeker, har saksbehandlingstiden for trygdens dekning av tannlegeutgifter vært lang i Østfold. Rikstrygdeverket har overfor departementet bekreftet at det er igangsatt et forbedringstiltak som skal føre til en klar reduksjon i saksbehandlingstiden. Den skal være høyst fire uker, som er i tråd med Rikstrygdeverkets krav til saksbehandlingstid.

Representanten spør om jeg vil forenkle regelverket for å oppnå redusert behandlingstid og ressursbesparelser. Forslag til forenklinger av regelverket for trygdens ytelser til tannlegehjelp har vært på offentlig høring. Jeg tar sikte på å innføre vesentlige forenklinger samtidig som utvidet refusjonsordning for pasienter som lider av periodontitt, trer i kraft senere i år. Forenklinger skal redusere antall enkeltsaker der rådgivende tannlege må gi sin vurdering.

Dette vil bl.a. skje ved at flere ytelser vil bli gitt som ubetingede pliktmessige ytelser. Slike ytelser kan gis som refusjon uten forhåndsgodkjenning av trygdekontoret. Forenkling av regelverket for trygdens dekning av utgifter til tannbehandling vil dermed også kunne gi redusert behandlingstid og ressursbesparelser.

Øystein Hedstrøm (FrP): Dette var meget gledelig. Statsråden sier at forenklinger «skal» redusere antallet enkeltsaker, ikke «kan» eller «bør». Det synes jeg er betryggende. At dette skjer samtidig som vi får en refusjonsordning for pasienter som lider av periodontitt – dette er forresten et forslag som Fremskrittspartiet fremmet og fikk et enstemmig storting med på – er i tråd med hva man har i mange vesteuropeiske land, og det vil bidra til å redusere trygdebyråkratiet.

Jeg har undersøkt litt i andre land, bl. a. i Sverige. Der har man fleksible systemer for dette, og det har virket veldig positivt ved at pasientene har sluppet å vente lenge. Vil man se hen til f.eks. våre naboland når man skal utarbeide disse nye rutinene og inkorporere flere saker i ubetingede pliktmessige ytelser?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Først og fremst er vi nå opptatt av å gjennomføre det Stortinget har vedtatt når det gjelder utvidelse av trygdens ytelser i forbindelse med tannbehandling. Dernest vil vi gjøre det på en måte som bidrar til forenklinger, administrativt og for brukeren. På generell basis er jeg opptatt av at vi får fram gode forslag til forenklinger både når det gjelder dette og andre deler av trygdens ansvar for helsetjenester og refusjoner i forbindelse med helsetjenester.

Presidenten: Vi går tilbake til spørsmål 5.