Stortinget - Møte onsdag den 23. januar 2002 kl. 10

Dato: 23.01.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Geir-Ketil Hansen (SV): «Anbudsdokumentene for trafikk på kortbanenettet for perioden fra og med 2003 er for tiden under sluttbehandling i Samferdselsdepartementet. Kriteriene for denne trafikken er meget viktige for brukerne.

Kan statsråden bekrefte at dagens standard med hensyn til setekapasitet, toalett og trykkabin vil bli opprettholdt, og vil det bli krav om at flyene skal ha eller kan installere utstyr for å bruke satellittbasert navigasjon og utstyr for å se andre fly i luften samt ha avansert terrengvarslingssystem?»

Statsråd Torild Skogsholm: Som representanten Hansen viser til, arbeider departementet nå med sluttføring av anbudsdokumentene for neste anbudsperiode, som starter 1. april 2003. Etter prosedyrene for anbudsutlysning kan ikke departementet si noe nærmere om hvilke anbudskrav som vil bli stilt, før anbudsutlysningene offentliggjøres til våren. Jeg kan imidlertid opplyse at departementet legger stor vekt på å opprettholde et godt transporttilbud på de regionale flyplassene.

Når det gjelder tekniske krav til fly, viser jeg til at disse fastsettes av Luftfartstilsynet. I anbudsutlysningen vil det generelt bli stilt krav om at flyene må tilfredsstille de til enhver tid gjeldende krav til sikkerhet som fagmyndighetene stiller. Jeg er kjent med at det skjer en del utviklingsarbeid på de områdene som representanten Hansen viser til, og jeg vil følge utviklingen nøye.

Geir-Ketil Hansen (SV): Jeg takker for svaret, men vil understreke og tilføye at de spørsmålene som jeg her tar opp, har betydning for hvordan tilbudet skal være på kortbanenettet, og hva slags tilbud befolkningen i distriktene skal ha. Disse spørsmålene skapte stor debatt ved forrige gangs utlysning, særlig i Nordland og Finnmark.

Jeg går ut fra at statsråden har merket seg de høringsuttalelsene som er kommet fra Nordland, fra Sogn og Fjordane og fra Finnmark, som er de store fylkene på dette området. Jeg vil igjen stille spørsmålet om statsråden kan bekrefte at den standarden og det tilbudet som vi i dag har på kortbanenettet, som et minimum skal videreføres også i neste anbudsperiode.

Statsråd Torild Skogsholm: Når vi har jobbet med denne anbudsprosessen, har vi selvfølgelig fått mange innspill fra ulike regioner som har dette tilbudet. Det er elementer som vi selvfølgelig ser på. Vi er også opptatt av at vi skal få et godt tilbud til dem som bor i disse områdene, og at vi samtidig skal få et så rimelig og godt tilbud som mulig. Og det er viktig, fordi vi bruker statlige midler på å kjøpe disse tjenestene. Det er en satsing vi skal fortsette med, men det er mange ting som tilsier at løsningene kan bli dyrere i framtiden, jf. det som skjer innenfor luftfarten generelt. Det er en stor utfordring for oss. Men mitt mål er at vi gjennom denne anbudsprosessen skal finne best mulige transportløsninger på det regionale nettet.