Stortinget - Møte onsdag den 23. januar 2002 kl. 10

Dato: 23.01.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Karl Eirik Schjøtt-Pedersen til samferdselsministeren, vil bli tatt opp av representanten Eva M. Nielsen.

Eva M. Nielsen (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Da Stortinget behandlet omstillingene i Sør-Varanger, understreket flertallet i Stortinget betydningen av en snarlig utbedring av flyplassen. Dette ble sett på som en forutsetning for å utvikle Kirkenes-området som et brohode mot Nordvest-Russland.

Hvordan vil Regjeringen følge opp Stortingets forutsetning om en snarlig utbedring av flyplassen?»

Statsråd Torild Skogsholm: Det arbeides med to saker som gjelder utvidelse og utbedring av lufthavnen. Det er nytt ekspedisjonsområde og forlengelse av rullebanen.

Eventuell forlengelse av rullebanen er foreløpig stilt i bero i påvente av avklaring med Luftfartstilsynet i forhold til nye forskrifter for utforming av store flyplasser. Dette ble det orientert om i budsjettproposisjonen for 2001.

I samme proposisjon ble det opplyst at planleggingen av et nytt terminalbygg på Kirkenes lufthavn skulle videreføres, og at man ville presentere utbyggingsforslag på et senere tidspunkt. Luftfartsverket utarbeidet våren 2001 et forprosjekt for nytt ekspedisjonsområde på Kirkenes lufthavn. Prosjektet ble kostnadsberegnet til om lag 200 mill. 2001-kroner. På grunn av den generelle økonomiske situasjonen valgte Luftfartsverket ikke å gå videre med prosjektet på det daværende tidspunkt.

I Luftfartsverkets infrastrukturplan for 2002-2005 er tiltak prioritert som har direkte sikkerhetsmessig betydning, og som følger av myndighetskrav. Nytt ekspedisjonsbygg på Kirkenes lufthavn er på denne bakgrunn ikke prioritert i infrastrukturplanen.

Luftfartsverket mottok høsten 2001 henvendelse fra Sør-Varanger kommune om kommunal forskuttering av nytt ekspedisjonsbygg på 30 mill. kr, noe Luftfartsverket avslo siden det ikke ville være i stand til å fullfinansiere prosjektet innenfor egne budsjetter. Disse midlene var en del av den statlige omstillingsbevilgningen som tilfalt Sør-Varanger-samfunnet etter at staten solgte seg ut av AS Sydvaranger. Etter det jeg kjenner til, er beløpet på 30 mill. kr som var tenkt til forskuttering av nytt ekspedisjonsbygg, nå omdisponert til næringsfond.

Blant annet på grunn av betydelig trafikknedgang siden september i fjor er Luftfartsverkets økonomiske situasjon for tiden svært anstrengt, og en rekke investeringstiltak vil måtte gjennomgås nøye. De betydelige utbyttekrav som bl.a. den forrige regjeringen påla Luftfartsverket, har også bidratt til at Luftfartsverket ikke har kunnet prioritere denne terminalutbyggingen tidligere.

En eventuell framtidig utbygging av Kirkenes lufthavn må etter min vurdering ses i lys av utviklingen av flytrafikken framover og etatens økonomiske situasjon.

Eva M. Nielsen (A): Jeg takker for svaret.

Jeg er selvfølgelig klar over Luftfartsverkets begrensede investeringsrammer, men jeg vil minne om at arbeiderpartiregjeringa i sitt budsjettforslag for inneværende år foreslo å fjerne utbyttekravet for Luftfartsverket og gi Luftfartsverket større handlingsrom. Jeg er også klar over at Luftfartsverkets styre må foreta vanskelige prioriteringer, og at det er en tøff jobb de har. Men jeg vil minne om at et flertall på Stortinget har lagt vesentlige føringer om at denne flyplassen skal prioriteres. Flertallet sa ved behandlinga av Sør-Varanger-saken at det har stor betydning for utviklinga av Sør-Varanger-samfunnet at flyplassen blir utbedret.

Det at tallet på passasjerer går ned, kan jo også ha sammenheng med den tilstanden flyplassen er i. Og jeg vil gjenta: Jeg forventer at statsråden bekrefter at Stortingets syn vil bli fulgt opp, nemlig med utbedring.

Statsråd Torild Skogsholm: Det ligger selvfølgelig til grunn. Men nå er det slik at statsråden ikke har muligheten til å bedre økonomien til Luftfartsverket som sådan utover det vi har gjort gjennom ulike tiltak for inneværende år, bl.a. har flypassasjeravgiften blitt fjernet i håp om at det vil bety en bedret økonomisk situasjon for Luftfartsverket. På den måten vil Luftfartsverket ha økonomi til å kunne foreta denne typen investeringer.

Luftfartsverkets anstrengte økonomi har konsekvenser for alle typer investeringer, derfor er det viktig at vi nå tenker sikkerhet først. Jeg vet, og jeg kommer til å legge vekt på framover, at det er en utfordring for terminalbygget på Kirkenes, og det kommer jeg til å ha med meg videre, men akkurat nå er Luftfartsverkets økonomi slik den er, og det er en utfordring for oss alle.

Eva M. Nielsen (A): Jeg mener at det på bakgrunn av det som ble sagt da vi behandlet Sør-Varanger-saken i Stortinget, ikke er mulig å behandle Kirkenes eller Sør-Varanger lufthavn på samme måte som man behandler de øvrige lufthavnutbygginger og prioriteringer. Man må se det opp mot det som ble sagt i forbindelse med Innst. S. nr. 289 for 1995-1996, da vi behandlet Sør-Varanger-saken i Stortinget. Og der sier flertallet at de ser det

«som særlig viktig å bedre infrastrukturen i området. En snarlig utbedring av hamna, vegnettet herunder vegsambandet over til Nordvest-Russland og flyplassen, mener flertallet er en forutsetning for å bygge opp Kirkenes-området og Sør-Varanger som et «brohode» mot nordvest».

Når man har lagt så klare føringer i Stortinget, forventer jeg at Regjeringa følger dem opp, og at man ikke behandler Kirkenes på lik linje med de øvrige planlagte utbyggingene.

Statsråd Torild Skogsholm: Da vil jeg minne om at forrige regjering – hvor finansministeren kom fra Finnmark – heller ikke fant rom for noen ekstra bevilgninger til dette tiltaket over statsbudsjettet, som jeg nå opplever at det nesten blir spurt om. Heller ikke den forrige regjeringen kunne gjøre det, selv om man da hadde en bedre økonomi i Luftfartsverket. Rammene er ikke endret i forhold til det. Luftfartsverket har en mye mer anstrengt økonomi nå enn de hadde da. Og det er slik at denne type utbygging skal skje over Luftfartsverkets budsjett. Jeg vil bare minne om at heller ikke andre investeringstiltak av denne typen blir gjennomført nå. Nå er det først og fremst sikkerheten som prioriteres.