Stortinget - Møte onsdag den 23. januar 2002 kl. 10

Dato: 23.01.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Karin S. Woldseth (FrP): «Debatten om barn og reklame har den senere tid vært oppe i media. Denne gangen har debatten i hovedsak dreid seg om barn og leker. I stedet for å rette søkelyset på dette burde man heller rette fokus mot hvordan reklamen fremstiller barn og unge. Reklamen er i økende grad kroppsfiksert, og mange av modellene blir fremstilt som små kvinner og menn som vrikker og vrir seg i de fleste av våre TV-kanaler.

Vil statsråden gjøre noe med slike reklameinnslag som åpenbart fokuserer på kropp og sex hos barn?»

Statsråd Laila Dåvøy: Markedsføringsloven, som gjelder all form for markedsføring, har et forbud mot handlinger som strider mot god markedsføringsskikk. Reklame som særlig seksualiserer barn og unge, vil lett kunne anses støtende og i strid med god markedsføringsskikk. I sin vurdering har Forbrukerombudet, som fører tilsyn med loven, bl.a. lagt vekt på om modellene er unge, og også på graden av fokusering på kropp.

Det finnes altså i dag et lovverk som gjør det mulig å gripe inn mot denne typen reklame, og Forbrukerombudets praktisering av loven er streng. Reklamen gjenspeiler på den annen side i stor grad trender i samfunnet og ikke minst i moderne kultur, som f.eks. filmer og musikkvideoer. Temaet seksualisering av barn og unge må derfor tas opp i mange sammenhenger. Lovgivning om innholdet i reklame er ett virkemiddel, men det er også viktig at vi får en generell debatt for å engasjere foreldre, lærere, de som utformer reklamen og andre voksne som kan spille en rolle. Problemstillingen vil av mitt departement, Barne- og familiedepartementet, bli tatt opp som ledd i oppfølgingen av Nyborg-utvalgets utredning om kommersielt press mot barn og unge, som vi nå har til behandling i departementet.

Kari Lise Holmberg hadde her overtatt presidentplassen.

Karin S. Woldseth (FrP): Jeg takker statsråden for svaret.

Barn fremstilles og behandles som små voksne med åpenbare seksuelle attributter. Pornografiske fremstillinger blir brukt i tenåringsmagasiner hvor lesergruppen spenner fra 10 til 15 år, og hvor det blir oppfordret til å ha et eksperimentelt seksualliv. I de siste månedene før jul så vi innenfor markedsføring at det overalt, fra klær til mobiltelefoner, er de samme tendensene. Det er vel helt sikkert brudd på markedsføringsloven, og unektelig brudd på flere av FNs konvensjoner.

Mitt spørsmål til statsråden blir: Hvorfor griper ingen inn når man helt åpenbart bryter lover og konvensjoner?

Statsråd Laila Dåvøy: Jeg deler representantens bekymring for dette problemet. Jeg har ikke hatt direkte kontakt med Forbrukerombudet i denne saken, og det kan jo tenkes at ombudet har grepet inn i disse enkeltsakene.

Jeg kan i hvert fall ut fra spørsmålsstillingen og den informasjonen som kom i oppfølgingsspørsmålet, ta kontakt med Forbrukerombudet og gjøre spesielt oppmerksom på at dette problemet har vært reist i Stortingets spørretime i dag – for lovverket er faktisk bra og ikke til hinder for en inngripen i denne typen tilfeller. Men som jeg sa i mitt første svar, bør vi ha fokus på dette også når det gjelder andre områder, og vi vil følge dette opp i håndteringen av Nyborg-utvalgets innstilling.