Stortinget - Møte onsdag den 10. april 2002 kl. 10

Dato: 10.04.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Geir-Ketil Hansen (SV): «Etter at flyselskapene har samordnet sitt rutetilbud i Nord-Norge, er forbindelsen mellom Bardufoss og Bodø lagt ned. Det betyr en svekket flyforbindelse internt i landsdelen.

Vil Regjeringen bidra til at flyforbindelsen blir sikret, ved å legge den på anbud?»

Statsråd Torild Skogsholm: I forbindelse med trafikkprogrammet for sommeren 2002 har flyselskapene valgt å legge ned forbindelsen mellom Bardufoss og Bodø. Selskapene har gjort en kommersiell vurdering og mener det ikke er stort nok lokalt reisebehov på strekningen. Selskapene står fritt til å foreta slike ruteendringer.

I den samme ruteendringen har Bardufoss fått økt rutetilbudet fra én til tre direkteruter tur/retur Oslo. Siden over 80 pst. av de som reiste med fly fra Bardufoss i 2001 skulle til Oslo eller andre steder ut fra Oslo, betyr det at et stort flertall av de reisende har fått et flytilbud som er bedre i forhold til sine behov.

Bardufossregionen har god veiforbindelse langs E6 nordover til Tromsø og sørover til Harstad/Narvik, hvorfra det er flyforbindelse videre til Bodø. Kjøretiden fra Bardufoss til Tromsø er på om lag to timer, og selskapet NOR-WAY Bussekspress trafikkerer strekningen.

Som samferdselsminister mener jeg det er viktig å sørge for at den samlede transportstandard blir tilfredsstillende ivaretatt i alle deler av landet. Det betyr ikke at det nødvendigvis er riktig å bruke offentlige midler for å opprettholde ulønnsomme flyruter som flyselskapene legger ned, iallfall ikke siden dette i så fall trolig vil måtte gå på bekostning av andre luftfartsformål. Statlig inngrep i luftfartsmarkedet må skje etter en samlet vurdering av transportstandarden i den enkelte region.

Geir-Ketil Hansen (SV): Jeg oppfatter svaret dit hen at statsråden ikke vil bidra til at rutetilbudet blir lagt ut på anbud.

Bardufoss flyplass betjener åtte-ti kommuner i Indre Troms. Det blir opplyst at det var mellom 25 og 30 reisende daglig mellom Bodø og Bardufoss – det betyr ca. 10 000 reisende i året.

Jeg viser til at det ikke er veldig lenge siden Braathens sluttet å fly på Røros av kommersielle grunner. Da ble den ruten umiddelbart lagt ut på anbud, og Widerøe fikk den. Så jeg vil anmode statsråden om å se på eksemplet Røros.

Jeg vil også anmode statsråden om å se på muligheten av en rute mellom Bardufoss/Evenes og Bodø. Nordland fylke har prioritert Evenes–Bodø høyt. Det burde være en rute som kunne gi et godt passasjergrunnlag.

Så jeg vil på nytt spørre statsråden om hun vil se på de momentene som jeg her har tatt opp.

Statsråd Torild Skogsholm: I slike spørsmål vurderer jeg selvfølgelig denne type problemstillinger. Og når det gjelder f.eks. Røros, er trafikkgrunnlaget der, så vidt jeg husker, mye større enn det er mellom Bodø og Bardufoss.

Jeg skjønner at de reisende på denne strekningen ser det slik at tilbudet deres er redusert – det er ikke borte, men det er redusert i den forstand at de bruker mer reisetid. Det ser jeg. Men hvis vi samtidig ser på transportstandarden og sammenligner med tilbudet i andre deler av landet – la oss ta dette området – betyr det en økt reisetid til/fra flyplassen tilsvarende f.eks. fra Nesodden til Gardermoen.

Denne reisetiden er en utfordring som mange daglig står overfor. Derfor er jeg kommet fram til at det nå ikke vil være aktuelt å la ruten Bodø–Bardufoss inngå i et anbudsopplegg.

Geir-Ketil Hansen (SV): Jeg registrerer at statsråden ikke vil være med på en innsats – rutetilbudet i Nord-Norge blir altså forringet.

Det er viktig å opprettholde de interne kommunikasjonsmulighetene, ikke minst av regionalpolitiske grunner. Røros har et togtilbud i tillegg til en flyforbindelse, men man fant det likevel riktig å legge ut på anbud. Det synes jeg også var riktig.

Jeg mener at statsråden burde ha anstrengt seg litt for å opprettholde denne flyforbindelsen.

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg kan forsikre at statsråden er svært opptatt av disse spørsmålene.

Jeg vurderer selvfølgelig i denne sammenhengen om en slik rute skal ut på anbud. Jeg har kommet til at denne ikke skal ut på anbud, ut fra det resonnementet jeg nå har gitt uttrykk for.

Jeg vil også si at representanten tar helt feil når han sier at rutetilbudet i landsdelen blir forringet på grunn av dette. 80 pst. av de reisende vil komme bedre ut med dette tilbudet fra Braathens, i og med at 80 pst. skal til Oslo eller videre ut fra Oslo og nå får et direktefly og dermed sparer transportkostnader ved at de slipper mellomlanding.

Jeg vil hele tiden vurdere flyrutetilbudet når slike ting skjer. Her har jeg kommet til at det ikke er grunnlag for at denne ruten skal legges ut på anbud.

Presidenten: Vi går da videre til spørsmål 17.