Stortinget - Møte onsdag den 15. mai 2002 kl. 10

Dato: 15.05.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Finn Kristian Marthinsen (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Bilførere som fyller 70 år, må medbringe gyldig legeattest under kjøring når førerkortet har livsvarig gyldighet. Dersom dette ikke gjøres, kan bilføreren ilegges bot eller fengselsstraff. Denne regelen er lite kjent, og lovlydige personer har opplevd å få dom pga. manglende kunnskap om denne regelen.

Kan statsråden sette i verk tiltak for å få gjort regelen bedre kjent?»

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg er opptatt av at staten gir god informasjon til alle bilførere om gjeldende regelverk, herunder kravet om medbringelse av legeattest fra fylte 70 år. Jeg vil imidlertid også understreke at bilførere selv har et klart ansvar for å holde seg oppdatert om gjeldende regler.

Jeg kan opplyse at Statens vegvesen har igangsatt et program som retter seg mot eldre bilførere. I dette programmet inngår bl.a. frivillige opplærings- og oppfriskningskurs i alle fylker.

Fra i år sender Statens vegvesen ut brev til alle med førerkort det året de fyller 70 år. Brevet sendes i januar–februar. I brevet inviteres det til oppfriskningskurs, det minnes om kravet om legeattest fra fylte 70 år for alle som har førerkort med livsvarig gyldighet, og det informeres om ulykkesrisiko og behov for å holde kunnskapene ved like. Jeg ser på dette som et meget godt og målrettet tiltak for å ivareta det hensynet representanten Marthinsen her er opptatt av.

I tillegg til brevet, som er nytt av året, sendes det vår og høst ut pressemeldinger lokalt og riksdekkende med informasjon om kurs for eldre og om krav om legeattest fra fylte 70 år.

Finn Kristian Marthinsen (KrF): Jeg takker for svaret. Det var et meget hyggelig svar og et svar som er både opplysende og informativt, ved at man sørger for at de som dette spesielt er aktuelt for, får den kunnskap og opplysning som de trenger på forhånd, slik at de ikke kommer i samme situasjon som en person jeg vet om, som fikk dom fordi vedkommende ikke hadde legeattest medfølgende førerkortet.

Det at man sender ut pressemeldinger, kan nok være viktig og riktig, og man kan forvente at de som fyller 70 år, spesielt skal legge merke til og se dette. Men jeg tror det er med disse 70-åringene som det er med de fleste av oss, at det må være veldig aktuelt og opp i dagen før vi noterer oss disse tingene.

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg tror ut fra det som er blitt sagt her, at vi er veldig enige om at det er viktig at de som er i denne alderskategorien, er klar over hvilke krav som foreligger her. Det er nok nettopp dette som ligger bak de tiltakene som Statens vegvesen nå har satt i gang. Man har sett at kunnskapen om dette har vært delvis mangelfull. Både det som går på personlig informasjon rettet til hver enkelt, og det som går på pressemeldinger både lokalt og riksdekkende, er således en del av denne informasjonskampanjen. Jeg mener at det det blir spurt om her, er godt ivaretatt spesielt gjennom de tiltakene som er innført i år.

Finn Kristian Marthinsen (KrF): Takk.

Jeg tror helt sikkert at det er riktig som samferdselsministeren her sier, at fra i år er dette ivaretatt på en skikkelig og god måte.

Jeg har i tankene en situasjon hvor en person i foregående år ble ilagt en bot, fordi sertifikatet var å betrakte som ugyldig da det ikke medfulgte gyldig legeattest, selv om vedkommende hadde fornyet førerkortet og det var påtrykt gyldighet til 2031. Han fikk ikke kjøre de få kilometrene hjem.

Mitt spørsmål til slutt går da på om man fra politiets side – her gjaldt det en person som for mindre enn fire uker siden hadde fylt 70 år – kunne vise noe smidighet når man skal følge opp slike saker. Kunne man vise noe smidighet fra politiets side, slik at en person som har vært lovlydig hele sitt liv, og som har noen kilometer igjen til han er i garasjen sin og neste morgen går til legen for å få sin gyldige attest, slipper å måtte ringe hjem for å finne noen som kan komme og hente ham eller kjøre bilen?

Statsråd Torild Skogsholm: Nå kan jeg selvfølgelig ikke uttale meg om den konkrete saken, for den har jeg ikke kunnskap om.

Regelverket er klart, og det er det forventet at vi som bilførere skal ha kjennskap til. Jeg vil ikke her i denne sal gi noen åpninger for ytterligere smidighet utover det regelverket som er der. Regelverket har vi fordi det bl.a. skal være trygt å ferdes i trafikken, og det er det kontrollerende myndigheter har å forholde seg til. Så smidighet i forhold til regelverket vil jeg helst ikke at man skal ha så altfor mye av, for det betyr at man åpner for skjønn i stort monn, og det tror jeg ikke er heldig når det gjelder regelverket på trafikksiden generelt.

Presidenten: Spørsmål 16 er allerede besvart.