Stortinget - Møte onsdag den 15. mai 2002 kl. 10

Dato: 15.05.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg har følgende spørsmål til landbruksministeren:

«Det tollbaserte vernet for poteter er et virkemiddel som skal gi den norske potetproduksjonen importbeskyttelse. Importavgiften dobles i perioden 15. mai–15. juli, selv om det ikke er norsk produksjon eller helt marginal produksjon i dette tidsrommet. Avgiften bidrar til å skade omsetningen av senere norsk potetproduksjon fordi markedet må opparbeides på nytt.

Vil statsråden fjerne det tollbaserte vernet i den aktuelle perioden?»

Statsråd Lars Sponheim: Det tollbaserte importvernet for poteter er en forutsetning for å sikre avsetningen av norsk potetproduksjon og mulighetene for uttak av norske målpriser. Tollsatsene varierer gjennom året. Dagens administrering av tollsatser innebærer at maksimal tollsats i perioden 16. juli–14. mai er 1,12 kr/kg, mens maksimal sats for nypoteter i perioden 15. mai–15. juli er på 2,17 kr/kg.

Landbruksdepartementet ser behov for en mer fleksibel administrering av tollvernet for nypoteter i den tiden det ikke er norske poteter på markedet. Redusert tollbelastning i denne perioden kan bl.a. gi grunnlag for reduserte priser til forbrukerne. Statens landbruksforvaltning fikk således 3. mai i år instruks om at tollsatsen på nypoteter skulle administreres ned fra maksimalt 2,17 kr/kg til maksimalt 1,12 kr/kg umiddelbart etter at det er slutt på norske lagringspoteter. Ifølge Statens landbruksforvaltning vil dette trolig skje i løpet av kommende uke.

Samtidig vil vi fortsatt ivareta hensynet til norsk potetproduksjon der målpris er avtalefestet fra uke 26. Det skal derfor praktiseres en tollsats på 2,17 kr/kg fra to til to og en halv uke før norske nypoteter kommer på markedet.

Landbruksdepartementet legger således opp til en endret praktisering av tollvernet for poteter inneværende sesong. Dette skal hindre tollbelastning som ikke kan begrunnes med hensynet til avsetning av norsk produksjon innen de begrensninger målprisen setter. Vi vil følge markedsutviklingen og tilpasningen til markedsaktørene nøye framover for best mulig å kunne vurdere tollvernet for denne sektoren.

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg takker statsråden for svaret. Dette var meget positivt og vil bidra til at tilliten til den norske landbrukspolitikken ikke blir dårligere enn den er i dag.

Jeg vil påstå at med den regelen som har gjeldt i tidsrommet fra 15. mai – forresten dags dato – og to måneder fremover, når man ikke har en egen potetproduksjon å beskytte, skal forbrukeren helt unødvendig behøve å betale høyere priser for kvalitetsprodukter. Det tjener heller ikke bøndene selv, for hvis jeg skal tro bransjen og NorgesGruppen, er det bedre for norske produsenter at man har et relativt høyt forbruk av poteter – vi vet jo alle at det forbruket har gått ned de siste årene – for å sikre avsetningen av norske poteter når de kommer på markedet utover i juli. Så her er det et steg i riktig retning som tjener både forbrukere og bønder, og det er jeg meget tilfreds med.

Statsråd Lars Sponheim: Jeg kan bare si meg enig med alt det spørreren har gitt uttrykk for.

Det er slik at vi, på bakgrunn av dette initiativet og de behovene departementet selv ser, har endret praktiseringen slik at vi kan få billigere importpoteter til norske forbrukere i den perioden det ikke finnes noe alternativ. Vi gleder oss alle til nypotetene fra utlandet, og ikke minst gleder vi oss til de norske nypotetene når de kommer.