Stortinget - Møte onsdag den 13. november 2002 kl. 10

Dato: 13.11.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg ønsker å stille samferdselsministeren følgende spørsmål:

«På Rv 3 i Hedmark skapte et stort snøfall i slutten av oktober et farlig føre, som resulterte i mange uhell både av store og små kjøretøyer. Manglende brøyting må her ta mye av skylden, og det ble t.o.m. snakket om stenging av den viktige ferdselsåren som Rv 3 er.

Kan statsråden bekrefte at stenging av Rv 3 ikke kommer på tale?»

Statsråd Torild Skogsholm: Onsdag 23. oktober i år falt det store mengder våt snø over Østlandet, og mengden ble flere steder større enn forventet. Noen steder var snømengden så stor at det var problemer med å få snøen raskt nok bort. I et radiointervju redegjorde vegsjefen i Hedmark for de tiltak som var gjennomført denne dagen. Hun gjorde oppmerksom på at det ved ekstreme værforhold kunne bli aktuelt å stenge Rv 3 i kortere tid dersom det ikke var mulig å tilby trafikantene akseptable og sikre kjøreforhold.

Statens vegvesen vil gjøre sitt ytterste for at denne viktige nord-sør-forbindelsen alltid er åpen. Jeg kan videre bekrefte at det ikke er aktuelt å stenge riksveger som skal være vinteråpne uten nattestenging, med mindre helt ekstreme værforhold gjør det trafikksikkerhetsmessig nødvendig.

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg takker statsråden for svaret.

Statsråden kjenner noe til Rv 3, da hun visstnok har hatt den glede å være passasjer i et vogntog, men det var nok på litt tørrere og bedre veger enn i slutten av oktober.

Det man kan si om Rv 3, er at rundt 90 pst. av vogntogene velger Østerdalen framfor Gudbrandsdalen fordi den er kortere og dermed mer lønnsom, både økonomisk og miljømessig. Rv 3 er også utpekt som stamveg av Stortinget, men bare 9 pst. av Rv 3 holder i dag vedtatt stamvegnorm når det gjelder 8,5 m bredde. Vegdekket er ujevnt og slitt, og det er ikke gjort noen særlige investeringer på en årrekke. Det har også vært en del uhell. Da er det viktig at det settes inn nok ressurser også ved uventet og stort snøfall.

Jeg ønsker ikke at man skal stenge vegen. En så viktig samferdselsåre skal fortsatt være åpen. Det er en livsnerve i Distrikts-Norge. Vi snakker jo varmt om distriktspolitikk, så her må statsråden være klar.

Statsråd Torild Skogsholm: Det er viktig for meg at vi har gode forhold på alle vegene i Norge hver dag, og spesielt på stamvegrutene. Nå er det slik at vi av og til blir overrasket av uventet vær, og vi er midt inne i en slik periode nå. Da kan alle og enhver møte en utfordring i det å komme seg fram på vegene.

Det er viktig at vi har veger som er gode i forhold til den viktige funksjonen de skal ha, så også Rv 3. Det er helt riktig at her går det veldig mye tungtransport, så for næringslivet i Norge er det en viktig veg. Men vi har også et ansvar for å sørge for at det er sikre kjøreforhold. Det er da viktig at vi bruker ressursene – og det gjør vi – på brøyting og på å legge forholdene til rette. Så kan det være tilfeller hvor det er en så ekstrem situasjon – men da skal situasjonen være ekstrem – at vi er nødt til å stenge veiene.

Det er mitt mål at vi til enhver tid skal ha gode, sikre og åpne stamveger i Norge.

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg takker for svaret.

At man blir overrasket av snøfall, er nå så, men hver vinter kommer denne snøen. Det skjer en gang i året at vinteren kommer, og det gjorde den i slutten av oktober dette året, kanskje til stor overraskelse for noen, men ikke til noen særlig overraskelse for dem som bruker veien, og som bor der.

Lastebilen står for 95 pst. av godstransporten, og 95 pst. av persontransporten skjer på vei i forhold til med jernbanen, og når Hedmark er landets tredje største fylke i areal, må Hedmark få mer penger. Vi har 7,2 pst. av de offentlige veiene, men får kun 3 pst. av statens veibevilgninger. Vi har 7,4 pst. av riksveiene, men vi får 4 pst. til drift og til vedlikehold 1,6 pst. Så de bevilgningene vi får, står ikke i forhold veilengdene. Blant annet står ikke bevilgningene til brøyting i forhold til den lengde vei vi har i vårt fylke. Hva synes statsråden om dette?

Statsråd Torild Skogsholm: Midlene til vedlikehold av veger er fordelt ut fra noen kriterier som er utarbeidet, og som skal gjøre at vi ivaretar en god og sikker standard på stamvegene.

Dette er ikke bare et spørsmål om penger. Det er snakk om hva man fysisk sett er i stand til å gjennomføre hvis det plutselig er et væromslag som gjør at det er særdeles krevende å få brøytet eller sikret vegen på en forsvarlig måte. Det er helt riktig at snøen kommer på et tidspunkt hvert år, og det må vi være forberedt på. Vi må også, så langt det er mulig, være forberedt på at den kan komme overraskende og i store mengder. Så vil vi kunne oppleve at selv om vi har nok ressurser, kan det være fysiske begrensninger i forhold til hva vi faktisk har fått til. Men målet er at vi skal ha en åpen Rv 3 så sant det overhodet er mulig.