Stortinget - Møte onsdag den 15. januar 2003 kl. 10

Dato: 15.01.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Audun Bjørlo Lysbakken (SV): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til utenriksministeren:

«I GATS-forhandlingene i WTO har Norge både sendt og mottatt en rekke krav om liberalisering av handelen med tjenester. UD skriver på sine internettsider at «Norges bilaterale forslag reflekterer de viktigste norske eksportinteressene på verdensmarkedet for tjenester». Det må derfor antas at næringslivet har fått delta aktivt i denne prosessen.

Vil norsk fagbevegelse og bistands- og solidaritetsorganisasjoner bli invitert til å delta på lik linje med næringslivet i de videre forhandlingene?»

Utenriksminister Jan Petersen: Regjeringen legger stor vekt på å bidra til åpenhet og involvering av partene i arbeids- og næringslivet under forhandlingsprosessen i WTO.

Det er således etablert flere utvalg, sammensatt av et stort antall organisasjoner, der representanter fra både arbeidsgiver- og arbeidstakersiden deltar. Blant annet er det etablert et rådgivende utvalg for forhandlingene om Generalavtalen om handel med tjenester, GATS. Her deltar eksempelvis LO, NHO, Fellesforbundet, Utdanningsgruppenes Hovedorganisasjon og Norsk Kommuneforbund. Også frivillige organisasjoner, som f.eks. Forum for Utvikling og Miljø, deltar i utvalget. Utvalget har 42 medlemmer utenom departementene.

Det har vært gjennomført møter med de organisasjoner som har direkte interesser knyttet til enkelte tjenestesektorer i GATS-forhandlingene. Til forberedelse av de norske forhandlingskravene ble det i fjor gjennomført møter med noe over 30 bransjesammenslutninger og interesseorganisasjoner fra arbeidsgiver- og arbeidstakersiden for å drøfte hvilke norske næringsinteresser som skulle inkluderes i Norges forhandlingskrav.

I GATS-forhandlingene er vi nå inne i en fase der vi på norsk side analyserer de forhandlingskrav som Norge har mottatt fra andre land. Vi skal fremlegge vårt innledende forhandlingstilbud innen 31. mars i år.

Elisabeth Røbekk Nørve hadde her overtatt presidentplassen.

Audun Bjørlo Lysbakken (SV): Jeg synes ikke det var noe svar på spørsmålet. Spørsmålet var altså om også fagbevegelsen og bistands- og solidaritetsorganisasjonene vil bli invitert på lik linje med næringslivet i neste fase, om man vil ha en likeverdig rolle for disse ulike typer interesser i den fasen man går inn i etter 31. mars.

I tillegg har jeg lyst til å peke på at det foreløpig ikke har vært tatt noe initiativ her for å informere Stortinget om hva som er levert av krav, og at det kan være nærliggende å anta at en del aktører i næringslivet, slik utenriksministeren er inne på, har vært involvert i utformingen av kravene. Jeg lurer derfor på i hvor stor grad næringslivet har fått innsyn i de krav Norge har levert, i forhold til det innsynet som andre aktører, f.eks. Stortinget, har fått.

Utenriksminister Jan Petersen: Jeg må ærlig innrømme at nå er jeg ikke helt sikker på hva vi holder på med, for jeg tror ikke Lysbakken helt hørte hva jeg sa. Det jeg sa, var altså at bl.a. fagorganisasjonene er inne i disse utvalgene på lik linje med næringsinteresser.

I håp om at han da hører, vil jeg gjerne si følgende, nemlig at rådgiverne for tjenesteforhandlingene er sammensatt av Akademikerne, Den Norske Advokatforening, Den Norske Dataforening, Den norske Forleggerforening, reisebransjeseksjonen i HSH, Energibedriftenes Landsforening, Fellesforbundet, Finansnæringens Hovedorganisasjon, Flyselskapenes Landsforening, Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon, INTSOK, LO, NHO, Norges Eiendomsmeglerforbund, Norges Eksportråd, Norges Fondsmeglerforbund, Norges Praktiserende Arkitekter, Norges Rederiforbund, Norges Statsautoriserte Revisorers Forening, Norske Filmbyråers Forening, Norske Film- og TV-Produsenters Forening, Norsk Forbund for Fjernundervisning, Norsk Forskerforbund, Norges forskningsråd, Norsk Kommuneforbund, Norsk Komponistforening, Norsk Skuespillerforbund, Norsk Studentunion, Norwaco, Reiselivsbedriftenes Landsforening, Rådgivende Ingeniørers Forening, Sjøassurandørernes Centralforening, Sparebankforeningen i Norge, Studentenes Landsforbund, Telenor, Transportbedriftenes Landsforening, Universitets- og høgskolerådet, Utdanningsgruppenes Hovedorganisasjon og YS, i tillegg til NGO-er.

Det betyr altså at Lysbakken ble bønnhørt lenge før han hadde bedt.

Audun Bjørlo Lysbakken (SV): Det var en snedig måte å bruke opp taletiden på.

Spørsmålet mitt gikk altså på at vi utover de utvalgene som er satt ned, må regne med at det har vært relativt stor deltakelse fra ulike interesser i Norge når det gjelder den konkrete utformingen av forslaget. Men la nå det ligge. En side ved dette er uansett at norske bistands- og solidaritetsorganisasjoner åpenbart ikke er så fornøyd med det innsynet og den deltakelse de har fått, som utenriksministeren her antyder at de burde være. Jeg har derfor lyst til å spørre utenriksministeren om han erkjenner at det er viktig at de organisasjonene som jobber med u-landsspørsmål i Norge, får innsyn og påvirkningsmulighet på lik linje med næringslivet i den neste fasen av forhandlingene.

Utenriksminister Jan Petersen: Denne kommentaren er jeg redd ikke går, fordi vi har et utvalg her hvor alle de jeg nevnte, deltar, og i tillegg de organisasjonene som Lysbakken nå er opptatt av, slik at han har i virkeligheten fått et positivt svar på sitt spørsmål. Dette er i og for seg også ting som har vært kjent i forkant. Det at alle disse organisasjonene er med, betyr at det underliggende premisset, nemlig at det bare er næringslivet som har vært med i disse organisasjonene, altså ikke er riktig. Også en lang rekke fagorganisasjoner er med, og jeg kan derfor ikke se hva Lysbakkens problem egentlig består i.

Presidenten: Vi går til spørsmål 12.