Stortinget - Møte onsdag den 29. januar 2003 kl. 10

Dato: 29.01.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Olav Gunnar Ballo til statsministeren, vil bli besvart av kultur- og kirkeministeren.

Olav Gunnar Ballo (SV): Jeg vil stille følgende spørsmål til kulturministeren, selv om det opprinnelig var rettet til statsministeren:

«Statsministeren har i samtaler med Russlands president tatt til orde for et samarbeid om konkrete prosjekter på tvers av den norsk-russiske grense. Som kjent foreligger det planer for oppbygging av Kautokeino som det var i 1852, der tømmeret skal leveres fra Russland, og russiske tømrere står for oppbyggingen av Kautokeino 1852. Prosjektet kommer også utjamningsmeldingen i møte, som et næringsprosjekt i indre Finnmark. Saken er omtalt i Innst. S. nr. 196 for 2001-2002.

Tar statsministeren hansken?»

Statsråd Valgerd Svarstad Haugland: Eg vil visa til at dette spørsmålet vart drøfta av Stortinget så seint som i juni 2002. Eit fleirtal i Stortinget gjekk då imot å gi tilskot til dette byggjeprosjektet og viste til at investeringsplanen for tilskot til nasjonale kulturbygg ikkje gir rom for nye byggjeprosjekt før tidlegast i 2006.

Representanten Ballo stilte eit tilsvarande spørsmål i spørjetimen i februar i 2002. Han fekk då same svaret frå barne- og familieminister Laila Dåvøy, som svarte på mine vegner. Eg kan ikkje sjå at saka skulle stilla seg annleis i dag, trass i at prosjektet føreset samarbeid på tvers av den norsk-russiske grensa.

Etter dette har både Kultur- og kyrkjedepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet og Nærings- og handelsdepartementet vurdert søknader om støtte til prosjektet. Så langt har ingen av departementa funne grunnlag for å gi tilskot til prosjektet.

Olav Gunnar Ballo (SV): Det er tydelig at kulturministeren velger sine sitater med omhu i forhold til Stortingets behandling av saken. Jeg vil understreke en merknad i innstillingen fra kulturkomiteen da saken ble behandlet, der det står:

«Dette flertallet vil peke på muligheten og se dette prosjektet som et næringsprosjekt, rettet mot indre Finnmark, jf. St.meld. nr. 50 (1998-1999) Utjamningsmeldinga, og ber Regjeringen komme tilbake med en vurdering på egnet måte så raskt som mulig.»

Jeg vil etterlyse Regjeringens vurdering, som skulle finne sted så raskt som mulig.

Statsråd Valgerd Svarstad Haugland: Som eg sa i svaret mitt, har Nærings- og handelsdepartementet vurdert denne saka og funne at ho ikkje kan støttast. Eg skal syta for at den vurderinga som det blir bede om, kjem tilbake til Stortinget.

Olav Gunnar Ballo (SV): Jeg synes det er interessant å lese samtalen mellom statsministeren og Putin, der man diskuterer aktuelle prosjekter, og hvor kulturprosjekter trekkes spesielt fram. I en erklæring mellom statsminister Bondevik og Putin beskriver man tettere kontakt og hyppigere gjensidige besøk mellom kunstnere og kulturinstitusjoner i de to landene. Det skal ifølge avtalen omfatte områder som musikk, dans, teater, film, bildende kunst og litteratur. Og man har en relativt livfull beskrivelse av hvordan dette skal foregå.

Men det man kan spørre seg om, er hvilke konkrete prosjekter det er man tenker seg. Her får man altså ett konkret prosjekt servert på et sølvfat og takker behørig nei.

Statsråd Valgerd Svarstad Haugland: Ein kan jo stilla spørsmål ved om det er servert på eit sølvfat eller kva det er, det skal i alle fall betalast. Når det gjeld kulturmidlar eller midlar til kulturbygg, veit representanten at vi har ei køordning der, og at vi ikkje har moglegheit til å finna midlar før i 2006 til dette prosjektet. Det vart òg gjentekne gonger streka under då vi hadde debatten i Stortinget i 2002.

For meg er det òg viktig å understreka at Nærings- og handelsdepartementet har sett på dette prosjektet som eit næringsprosjekt, og dei har ikkje funne at dette er det som Finnmark treng.

Når det gjeld andre samhandlingar mellom Russland og Noreg på kultursektoren, har vi mange moglegheiter til det. Men eg synest ikkje at det å gi støtte til dette byggjeprosjektet er det beste i så måte. Det er ressurskrevjande, og vi veit heller ikkje kor mykje kulturlivet vil nyta godt av det. På alle dei andre områda som representanten nemnde, vil det føregå eit godt samarbeid mellom Noreg og Russland, men eg meiner at dette byggjeprosjektet ikkje er det beste prosjektet å leggja til rette for eit slikt samarbeid. Eg meiner faktisk at ein vil binda opp veldig store ressursar i nokre bygningar. Det er greitt nok med tømmer frå Russland, men eg trur det er andre samarbeidsformer ein har i tankane.