Stortinget - Møte onsdag den 29. januar 2003 kl. 10

Dato: 29.01.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 27

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg skal få stilla følgjande spørsmål til miljøvernministeren:

«Det er no for første gong i nyare tid påvist ulv i Rogaland. Fleire sauer er drepne i Eigersund.

Vil statsråden setja i verk noko for å forhindra at fellingsløyve for ulv vert nekta i det mest sauetette området i landet?»

Statsråd Børge Brende: Som representanten Meltveit Kleppa påpeker, er det nylig påvist skader grunnet ulv i Eigersund kommune i Rogaland. Jeg er kjent med at det 17. januar ble funnet seks sauer drept av ulv. Videre ble fire sauer avlivet på grunn av skader, og tre sauer er savnet.

På grunnlag av disse skadene søkte Rogaland sau- og geitalslag om fellingstillatelse 20. januar i år. Dagen etter, 21. januar, fattet Direktoratet for naturforvaltning, som rette vedkommende, et vedtak der fellingstillatelse foreløpig ble avvist.

Denne avgjørelsen er nå påklaget, og ligger til behandling i direktoratet. Direktoratet for naturforvaltning kan da enten endre sitt tidligere vedtak, eller de kan fastholde tidligere avslag og oversende saken til Miljøverndepartementet som overordnet klagemyndighet. Jeg kan derfor av forståelige grunner ikke nå forskuttere utfallet.

Direktoratet følger situasjonen i området svært nøye, både når det gjelder eventuelle nye skader, og når det gjelder resultater av DNA-analyser av ulv i skadeområdet. Direktoratet har videre opplyst at en ny avgjørelse i lys av klagen og nye opplysninger for øvrig vil foreligge i neste uke.

DNA-analysene som nå er sendt til et laboratorium i Sverige, vil kunne avdekke hvorvidt dette er det samme individet som har hatt tilhold i Sørvest-Norge de siste måneder. Disse analysene gir også mulighet for kjønnsbestemmelse av individet og mulighet til å identifisere individets betydning for ulvebestandens genetiske overlevelse. Analyseresultatene er ventet til direktoratet tidlig i neste uke.

Eigersund er del av et område som fra naturens side er velegnet for sauehold på tradisjonelt vis, som representanten Meltveit Kleppa påpekte. Det er følgelig et av landets mest sauetette områder. Videre har området lang tradisjon for å la sauene ha tilgang på beite gjennom store deler av året. Det er derfor ikke ønskelig med fast etablering av ulv i dette området. Dette fremgår også av den vedtatte forvaltningssonen for ulv, der Eigersund klart ligger utenfor sonen der det skal aksepteres par eller familiegrupper av ulv.

Det er likevel ingen automatikk i at ethvert streifdyr som befinner seg utenfor forvaltningssonen, skal felles uten at faktisk skadeomfang, potensiell skade fremover i tid, muligheter for forebygging og bestandens overlevelse er vurdert. Dette følger både av forvaltningssonen og av de retningslinjer som er trukket opp for forvaltningen av store rovdyr gjennom viltloven med forskrifter.

Forvaltningsapparatet følger utviklingen i dette området svært nøye, og er klart til å fatte et nytt vedtak på svært kort varsel dersom situasjonen skulle tilspisse seg med nye skadetilfeller før DNA-analysene er klare i begynnelsen av neste uke.

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg takkar for svaret.

Eg vil gjera statsråden merksam på ein rapport som ligg i hans eige departement, og som har tittelen «Framtidsretta sauehold i områder med rovvilt». Den rapporten vart levert departementet 31. oktober 2002. Der vart det skissert tre område: område for rovvilt, randområde og område for beitedyr. På side 28 står følgjande å lesa:

«Det bør gjennomføres følgende tiltak rettet mot rovvilt i området for beitedyr:

Uttak av rovvilt

Uttak av etablert rovvilt og rovvilt som streifer.»

Eg er glad for at statsråden understreka at det ikkje er ynskjeleg med fast bestand. Eg reknar med at han vil la den tilrådinga som ligg i departementet, òg telja om han sjølv skulle få saka.

Statsråd Børge Brende: Det er riktig at det er bestilt flere rapporter om og evalueringer av den gjeldende rovdyrpolitikken fra Miljøverndepartementets side. Det er som forberedelse til rovdyrmeldingen, som Regjeringen skal fremme i løpet av året. Dette vil danne basis for det arbeidet vi nå har startet opp.

Representanten Meltveit Kleppa har rett i, som jeg også påpekte i mitt svar, at det her er snakk om et område som har lang tradisjon med bufe i utmark, og at det derfor ikke er ønskelig med fast etablering av ulv i dette området. Det er ikke aktuelt for Regjeringen å foreslå at dette skal bli en del av noen sone for ulv.

Stortinget vil selvsagt få mulighet til å komme tilbake til disse spørsmålene når meldingen kommer til behandling.

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg er fornøgd med at statsråden er så klar når det gjeld fast bestand. Eg vil at han i sitt vidare arbeid skal ta med seg at det har vekt undring i Dalane og elles i Rogaland at det ikkje straks vart gitt fellingsløyve på ein ulv som har drepe minst ti sauer.

Vedteke forvaltningsområde for ulv omfattar, som statsråden seier, ikkje Rogaland, ei heller Vest-Agder. Det skal ikkje vera ulv her. Fylkesveterinæren er ein av dei instansane som ikkje ser nokon grunn til å venta med å gi fellingsløyve. Han peikar på at det å la ulv få leva i desse områda vil føra til betydelege dyretragediar om det tradisjonelle sauehaldet og beitebruk skal vidareførast.

Statsråd Sponheim har òg vore svært klar: Ulven har ikkje nokon plass i Rogalandsheiene, det er i strid med Regjeringas rovdyrpolitikk. Ulven må flyttast eller avlivast om han ikkje forsvinn av seg sjølv. Eg håpar miljøstatsråden samrår seg med sin kollega.

Statsråd Børge Brende: Som jeg sa innledningsvis i mitt svar, er det slik at dette vedtaket fra Direktoratet for naturforvaltning er påklaget, og Miljøverndepartementet er ankeinstans. Jeg kan derfor ikke gå inn og kommentere den aktuelle saken mer konkret.

Men jeg har understreket at dette området ikke skal bli et område for faste bestander av ulv. Det er punkt én. Og punkt to: Jeg understreket også i mitt svar – og det mener jeg bør berolige dem som har bufe i utmark i området, hvor man faktisk også har det ute om vinteren fordi man har en tradisjon for det når det er lite snø og de faktisk kan beite litt også i den sesongen – at forvaltningsapparatet følger utviklingen i dette området svært nøye og er klart til å fatte et nytt vedtak på svært kort varsel dersom situasjonen skulle tilspisse seg med nye skadetilfeller før DNA-analysene foreligger i neste uke. Nye angrep fra ulvens side i dette området vil da føre til at man aksjonerer raskt.