Stortinget - Møte onsdag den 29. januar 2003 kl. 10

Dato: 29.01.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Ingvild Vaggen Malvik (SV): «En krig mot Irak vil kunne skape en svært farlig internasjonal situasjon. Norge er nå ikke lenger medlem av FNs sikkerhetsråd, og må derfor bruke andre kanaler for å påvirke beslutninger som angår internasjonal fred og sikkerhet.

Hvordan har Regjeringen den siste tiden arbeidet for å bidra til en fredelig løsning av Irak-konflikten, og hvilke konkrete initiativ har Norge tatt?»

Utenriksminister Jan Petersen: Regjeringen mener at det er gjennom å bidra til å forme og understøtte en aktiv, besluttsom og troverdig behandling i FN at Norge best kan bidra til en fredelig løsning. Det gjorde vi som medlem av Sikkerhetsrådet, og det gjør vi også nå.

Et samlet verdenssamfunn har i jo i henhold til kapittel VII i FN-pakten, bestemt at det ikke er andre enn Sikkerhetsrådet som skal avgjøre hvordan verdenssamfunnet skal møte trusler mot internasjonal fred og sikkerhet. Usikkerheten omkring hvorvidt Irak fortsatt har masseødeleggelsesvåpen og leveringsmidler, er en slik trussel.

Selv om vi ikke lenger er medlem i Sikkerhetsrådet, har vi fortsatt muligheter til å påvirke de beslutningene som fattes i rådet. Med dette for øye har vi tatt en rekke initiativ overfor rådets medlemsland for å formidle våre synspunkter og gi et klart budskap. Kontakten med USA og andre nærstående land har vært spesielt viktig.

Det budskap vi gir, er at FN-sporet må følges. Inspektørene må gis den tid de trenger for å gjennomføre sitt arbeid. De land som har informasjon som kan være nyttig for inspektørene, må dele slik informasjon med FN. Dette har vi gitt klart uttrykk for også overfor USA.

Det er maktpåliggende for Regjeringen at Iraks masseødeleggelsesvåpen fjernes uten bruk av makt. FNs sikkerhetsråd har med resolusjon 1441 trukket opp rammene for hvordan vi kan oppnå dette.

Men vi vet av erfaring at Irak bare samarbeider under press. Det må ikke herske tvil om at dersom Irak på nytt bryter Sikkerhetsrådets bindende krav, utsetter Saddam Hussein seg og sitt folk for de alvorligste følger. Det er derfor viktig at presset på regimet i Irak opprettholdes.

Ingvild Vaggen Malvik (SV): Debatten tidligere i dag har vist og synliggjort at Regjeringen har en svært passiv holdning til FNs sikkerhetsråd, noe som er merkelig i lys av at Norge nettopp har gått ut av Sikkerhetsrådet, og er da sterkt medansvarlig for den noe uklare resolusjonen 1441.

USA vil presse på for å få støtte til en krig. Tyskland og Frankrike er imot en krig. Hvilken side står Petersen og Regjeringen på, og hvilken side vil Norge støtte i forkant av den nye behandlingen i Sikkerhetsrådet?

Utenriksminister Jan Petersen: Det er ikke riktig at debatten tidligere i dag har vist at Regjeringen har en passiv holdning. Tvert imot, debatten tidligere i dag har vist at Regjeringen følger FN-sporet. Som jeg også redegjorde for i mitt svar, er det den riktige veien frem. Der legges det opp til veikart for hvordan denne saken skal behandles, slik at man får nedrustet Saddam Hussein uten bruk av militære midler. Det er nettopp det å følge dette veikartet som er den kloke holdningen.

Jeg tror faktisk at hvis det er noen som bør se igjennom debatten fra tidligere i dag, så er det ikke minst SV. For nå er det viktig at man ikke sender garantier til Irak om hva som ikke skal skje hvis han fortsatt nekter å samarbeide. Nå må presset legges på Saddam Hussein. Det er et ansvar som også ligger på SV.

Ingvild Vaggen Malvik (SV): Det foregår nå en massiv styrkeoppbygging i Golfen, og krigen forberedes av land som USA, Storbritannia, Australia og mange andre. Røde Kors har pekt på at Norge burde bidra til et humanitært arbeid i Irak, hvor en kan gjøre en stor innsats framfor å yte militære bidrag.

Skulle det bli en krig, vil den humanitære situasjonen i Irak gå fra ille til katastrofal. Det er et paradoks dersom det skal være slik at de sterke militærmaktene forbereder seg til krig, mens land som er gode på humanitær innsats, ikke gjør forberedelser før krigen er i gang. Spørsmålet er derfor: Har Norge begynt å forberede en humanitær innsats i tilfelle det skulle bli en krig i Irak?

Utenriksminister Jan Petersen: Jeg er tilfreds med at spørreren ikke fulgte opp sitt tidligere spørsmål.

Til dette spørsmålet vil jeg si at jeg tror det er svært viktig at vi nå ikke foregriper at denne konflikten blir løst med militære midler. Jeg tror det er svært viktig at vi sørger for å sende det signalet at vi nå skal unngå å bruke militære virkemidler hvis vi får en løsning i fred.

Hvis allikevel det verste skulle skje, kan spørreren være sikker på at Norge også vil bidra, men vi må nå sørge for å få denne konflikten løst uten bruk av militære virkemidler. Det var derfor jeg også appellerte til SV når det gjelder måten man håndterer dette på i den offentlige debatten. Det er også et meget betydelig ansvar som ligger der.