Stortinget - Møte onsdag den 12. februar 2003 kl. 10

Dato: 12.02.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 27

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten May Britt Vihovde til miljøvernministeren, vil bli tatt opp av representanten Frode Hervik.

Frode Hervik (V): Jeg har følgende spørsmål til miljøvernministeren:

«Ifølge en rapport utarbeidet av Norsk institutt for naturforskning på oppdrag fra Direktoratet for naturforvaltning er gaupebestanden redusert med 20-30 pst. i perioden 1996-2002. Fra en estimert totalbestand på 400-500 gauper i 1996 er bestanden redusert til 300-350 dyr i 2002. For 2003 har Direktoratet for naturforvaltning gitt tillatelse til felling av 85 dyr, altså rundt ¼ av bestanden.

Mener statsråden at dette er en forsvarlig rovdyrforvaltning i forhold til å sikre en bærekraftig gaupebestand?»

Statsråd Børge Brende: Forvaltningsmålet for gaupe ble fastsatt av Stortinget ved behandlingen av St.meld. nr. 35 for 1996-97 Om rovviltforvaltning. Gaupe skal forvaltes slik at sammenhengende bestander og reproduksjon blir opprettholdt over store områder i landet. Bestandstettheten skal imidlertid reguleres i forhold til skadeomfanget i de enkelte områder. I de mest sauerike områdene på Vestlandet og i områder som er viktige for reindriften i Nord-Norge, skal det ikke etableres reproduserende bestander. Her reguleres bestanden gjennom kvotefri gaupejakt. Ellers i landet reguleres bestanden ved kvoteregulert jakt. I Hedmark og i Nord-Trøndelag/Fosen er det i tråd med Stortingets forutsetninger opprettet egne gaupenemnder som fastsetter kvoter og områder for jakt.

Det er nylig publisert nye bestandstall, som representanten også var inne på, som viser en reduksjon i den samlede bestanden av gaupe på 20–30 pst. fra 1996 og frem til 2002. Som representanten også påpeker, er bestandstallet for gaupe i 2002 beregnet til minimum 300–350 dyr, mens tilsvarende tall i begynnelsen av perioden er beregnet til 400–500 dyr. Samtidig som bestanden er redusert, er også skader på bufe og tamrein grunnet gaupe betydelig redusert i samme periode.

Det har de siste årene vært en markert nedgang i de samlede jaktkvotene for gaupe. For å hindre for store uttak av reproduktive hunndyr, er det i de fleste fylkene innført en egen hunndyrkvote. Som kjent er dette gjort av hensyn til at hunndyrene er de viktigste i reproduksjonssammenheng. Når hunndyrkvoten er fylt, blir jakten automatisk stoppet. I år er hunndyrkvoten satt til 19 dyr, mens tilsvarende hunndyrkvote i 2002 var 28 dyr. Dette viser at forvaltningen tar hensyn til endringer i bestandene.

For årets jaktsesong har Direktoratet for naturforvaltning, etter klage fra Naturvernforbundet, satt ned kvoten i Nord-Trøndelag/Fosen fra 17 dyr til 9 dyr. Klagen fra tre næringsorganisasjoner i Hedmark på vedtaket om 16 dyr i Hedmark er ikke tatt til følge av direktoratet. Etter klagebehandlingen er årets totalkvote endret fra 93 til 85 dyr i hele landet.

Jeg er opptatt av at vi skal ha en sammenhengende og levedyktig bestand av gaupe i landet, som også Stortinget har fastsatt, samtidig som tap av bufe og tamrein holdes på et lavest mulig nivå. En reduksjon i gaupebestanden medfører at forvaltningen må ha en større grad av presisjon både i bestandsovervåkningen og ved fastsetting av kvoter. I forbindelse med rovviltmeldingen vil jeg gå nærmere gjennom målsettinger og beskatningsmetoder for å videreføre en forsvarlig forvaltning av gaupe.

Frode Hervik (V): Jeg takker statsråden for svaret.

Det er selvsagt positivt med egne hunndyrkvoter i forhold til bestandsutviklingen. Statsråden viste til en markert nedgang i de samlede jaktkvotene de siste årene. Men dette samsvarer ikke helt i forhold til felte dyr totalt. I 2000 ble det felt 95 gauper totalt, i 2001 81 gauper og i 2002 92 gauper. Et problem synes å være at fellingskvotene tilpasses av fylkesmennene i hvert fylke.

Jeg er glad for at statsråden vektlegger betydningen av større grad av presisjon både i bestandsovervåkning og fastsetting av kvoter. Mitt spørsmål til statsråden blir da om han vil vurdere å innføre en helhetlig forvaltning på nasjonalt nivå og innføre klart definerte bestandsmål i forbindelse med den nye rovdyrmeldingen.

Statsråd Børge Brende: Det er for tidlig å si noe endelig om hva vi vil foreslå i denne rovdyrmeldingen. Stortinget har bedt om en gjennomgang av bestandssituasjonen for alle de store rovdyrene – ulv, gaupe, jerv, bjørn og kongeørn. Det vil Stortinget få seg forelagt. Det som vi nå må passe på, er at vi også greier å ha en levedyktig stamme med gaupe. På norsk side har vi nå 300-350 gauper, på svensk side er det over 1 000. Vi vet også at det er en viss utveksling, spesielt mellom Hedmark og Sverige. Men vi følger nå situasjonen for gauper nøye.

Det er viktig at man fastsetter en egen hunndyrkvote, som jeg var inne på, for straks man har nådd opp i det antall hunndyr som kvoten fastsetter, må jakten avvikles. Derfor har vi også sett de siste årene at den totale avgangen er langt lavere enn det som har vært den totale kvoten, for jakten må jo slutte når man har kommet opp i det antall hunndyr som er fastsatt. Man kan ikke se forskjell på hunndyrene og hanndyrene når man skyter, slik at jakten må slutte når man har nådd kvotenivået.

Frode Hervik (V): Jeg er veldig glad for at miljøvernminister Børge Brende har bedret rovdyrforvaltningen i forhold til det tidligere regjeringer har gjort. Jeg håper også at miljøvernministeren legger til grunn bl.a. anbefalingene fra WWF-Norge i forhold til å sikre en forsvarlig forvaltning av gaupebestanden. De mener i alle fall helt klart at det må til en bestandsøkning framover for å sikre en bærekraftig gaupebestand i Norge.

Jeg håper at miljøvernministeren tar med seg disse innspillene og vurderer de tiltakene som må til å for å sikre dette.

Statsråd Børge Brende: Alle tiltak vil bli vurdert på en skikkelig måte i forbindelse med rovdyrmeldingen, og de innspillene som kommer fra ulike organisasjoner, tas selvsagt også med.

Det Stortinget har fastsatt, er at det skal være en balanse mellom disse rovdyrene og bufe i utmark og viktige landbruksnæringer. Nå har vi sett at tapstallet i forhold til landbruksnæringen har gått kraftig ned de siste årene – dette er da knyttet til gaupe. Det er selvsagt slik at vi vektlegger hva som kommer fra disse frivillige organisasjonene, også innspillet her fra Venstres utmerkede representant. Men som representanten er kjent med, er vi avhengig av et nært samarbeid med landbruksmyndighetene, som også har noen andre hensyn å ta, ikke minst knyttet til landbrukets ve og vel. Det er vel representanten kjent med, uten at jeg skal utdype det nærmere.

Presidenten: Det var da siste spørsmålet i dagens spørretime.