Stortinget - Møte onsdag den 14. mai 2003 kl. 10

Dato: 14.05.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Siri Hall Arnøy (SV): Jeg tillater meg å stille et spørsmål til samferdselsministeren:

«Kolsåsbanen trues av nedleggelse til tross for at det bor flere mennesker langs banen enn noensinne, og vi risikerer at banen erstattes av en bussløsning som vil gi et dårligere tilbud til passasjerene. Til tross for at ingen ønsker en slik utvikling, virker situasjonen fastlåst.

Vil statsråden gjøre noe for å bidra til å redde Kolsåsbanen?»

Statsråd Torild Skogsholm: Det er fylkeskommunene som prioriterer tilskudd til drift av den lokale kollektivtransporten ut fra bl.a. frie midler over Kommunal- og regionaldepartementets budsjett. For Kolsåsbanen er Oslo og Akershus etter hva jeg er kjent med, i dialog om aktuelle driftsalternativer. Derfor finner jeg det ikke riktig å gripe inn overfor lokale myndigheter i forhold til drift på denne bestemte banestrekningen. Denne typen statlig detaljstyring av lokalt folkevalgte er ikke i tråd med denne regjeringens holdning til lokalt folkestyre.

Imidlertid bidrar Regjeringen nå sterkere fra statens side til å bedre kvaliteten på det lokale kollektivtilbudet i hovedstadsområdet enn noen tidligere regjering. Det skjer ikke ved å detaljstyre lokale myndigheter, men ved å delta i spleiselag med bl.a. Oslo kommune om å ruste opp T-banesystemet i Oslo for milliardbeløp. Her inngår bl.a. utbygging av T-baneringen, oppgradering av skinneganger og innkjøp av nye T-banevogner. Videre er bevilgningene til lokaltogdrift i Oslo/Akershus i år økt betydelig for å finansiere innsetting av nye, moderne lokaltog i Oslo/Akershus. Regjeringen har forsert utbyggingen av nytt dobbeltspor mellom Asker og Sandvika, som det bevilges milliardbeløp til fram mot 2005.

Statens direkte bidrag til kollektivtransporten i Oslo og Akershus har til nå først og fremst vært rettet inn mot investeringer i infrastruktur. Jeg legger fra 2004 også opp til innføring av en incentivordning hvor midlene kan benyttes fritt også til drift av kollektivtransport, dersom storbyområdene forplikter seg til å dempe veksten i transportbehovet og øke andelen kollektivreiser på bekostning av personbilreiser.

Jeg har i tillegg tatt initiativ til å etablere et regionalt samordningsorgan som skal stå for koordinering av tiltak for utvikling av kollektivtransport i det utvidede hovedstadsområdet. Etablering av et slikt organ vil medvirke til at driften av kollektivtransporten i det utvidede hovedstadsområdet skal kunne bli sett bedre i sammenheng. Jeg har som mål at det nye samordningsorganet skal være etablert ved årsskiftet. Det vil være et viktig grep for å sikre en mer helhetlig planlegging og disponering av de betydelige midlene som allerede brukes på kollektivtilbudet i hovedstadsregionen.

Siri Hall Arnøy (SV): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg er for så vidt helt enig med statsråden i at når to fylkeskommuner er i dialog, som nå, er ikke statsrådens rolle å gå inn og være overdommer, men som statsråden jo også selv skisserer, nettopp å bidra til at den regionale samordningen kommer i orden.

Mitt oppfølgingsspørsmål til statsråden blir – i og med at statsråden varsler at det regionale samordningsorganet skal være på plass 1. januar 2004, mens Kolsåsbanen nok trenger litt hjelp til samordning før den tid – om statsråden ser for seg at hun vil ha en rolle i forhold til å bidra til regional samordning av Kolsåsbanen også før 1. januar 2004.

Statsråd Torild Skogsholm: Vi tar mål av oss til at samordningsorganet skal tre i kraft fra 1. januar 2004. Jeg skulle gjerne ha sett at vi kunne ha fått det i funksjon tidligere, men primært av praktiske årsaker har vi satt oss som mål at det skal tre i kraft fra 1. januar 2004.

Jeg finner det som sagt ikke naturlig å gripe inn i lokaldemokratiet på den måten nå, for vi har ikke pr. dags dato noen institusjon for å gjøre det. Jeg ønsker selvfølgelig at vi skal ha en god kollektivtransportløsning også i dette området, men – som sagt – det pågår en dialog, og den velger jeg å avvente nå.

Siri Hall Arnøy (SV): Jeg takker igjen for svaret og registrerer at statsråden ønsker å avvente denne dialogen. Men kan jeg også tolke det svaret som at statsråden vil følge nøye med på hva som skjer i denne dialogen, i og med at man ikke har fått det statlige bidraget til regional samordning på plass før Kolsåsbanens skjebne skal avgjøres?

Statsråd Torild Skogsholm: Selvfølgelig er jeg opptatt av utviklingen når det gjelder Kolsåsbanen, så jeg kommer til å følge med på den, samtidig som den nå ligger i de lokale myndigheters ansvarsområde. Det er viktig at vi har en god kollektivtransport i og rundt hovedstaden, og da er Kolsåsbanen unektelig en del av det. Derfor er det av stor interesse for meg å følge med på hvordan det utvikler seg.