Stortinget - Møte onsdag den 14. mai 2003 kl. 10

Dato: 14.05.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Morten Høglund (FrP): Jeg vil få stille følgende spørsmål til helseministeren:

«I Asker kommune ble det i 1995 startet et aktivitetshus for personer med psykiatriske lidelser, i samarbeid mellom 1.- og 2.-linjetjenesten. Blakstad sykehus har hatt to fagstillinger ved huset som har fungert meget godt mot brukerne og som veiledere for andre ansatte. Helse Øst har gjort vedtak om å trekke disse stillingene ut av Aktivitetshuset pga. dårlig økonomi.

Mener statsråden det er riktig å nedprioritere et slikt velfungerende samarbeid mellom spesialisthelsetjenesten og primærkommunen?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: I styringsdokumentene til de regionale helseforetakene er Helsedepartementets forutsetninger og forventninger til spesialisthelsetjenesten generelt, og psykisk helse spesielt, tydelige og klart gjort rede for. Tilbudet til mennesker med psykiske lidelser skal styrkes i sin helhet, og de midler som tilføres de regionale helseforetakene gjennom Opptrappingsplan for psykisk helse, skal benyttes til det formål de er bevilget for.

Jeg vil presisere at dette ikke bare innebærer at de regionale helseforetakene må realisere en aktivitetsøkning for å nå målene i Opptrappingsplan for psykisk helse. Det ligger også en sentral premiss i planen og i styringsdokumentene om å styrke samarbeidet mellom helseforetakene og kommunene.

Et godt samspill mellom første- og andrelinjetjenesten er en grunnleggende forutsetning for at pasientene skal oppleve et helhetlig tilbud og god kontinuitet i behandlingen. Samspillet må bære karakter av et likeverdig faglig samarbeid hvor begge parter bidrar med verdifull og likeverdig kunnskap. Jeg vil også vise til at spesialisthelsetjenesten har som et lovpålagt ansvar å gi råd og veiledning til primærhelsetjenesten, og jeg forutsetter at helseforetakene ivaretar det.

Selv om lovverket definerer grenser for henholdsvis kommunenes og foretakenes ansvar, vil det i praksis alltid være gråsoner. Jeg har bedt samtlige helseforetak bidra til at denne sonen blir en samarbeidssone, og ikke en konfliktsone. Det kan selvsagt ivaretas på forskjellige måter. I Opptrappingsplan for psykisk helse er det trukket opp en betydelig satsing på å styrke den desentraliserte spesialisthelsetjenesten gjennom å etablere flere distriktspsykiatriske sentre. Denne såkalte DPS-modellen er ment å fungere som en spesialisthelsetjeneste, men skal gjennom utstrakt samarbeid med primærhelsetjenesten demme opp for gråsonene. Dette arbeidet pågår i hele landet, også i Asker-regionen.

Det samarbeidet som har vært etablert gjennom Aktivitetshuset i Asker kommune, er en modell som ifølge representanten Høglund synes å ha fungert godt, og jeg bad derfor Helse Øst redegjøre for utgangspunktet for denne saken.

Ifølge Helse Øst ble Aktivitetshuset i Asker, som representanten Høglund kjenner til, etablert i 1995 i et samarbeid mellom Blakstad Sykehus og Asker kommune. Hensikten var å stimulere kommunen til å etablere et dagtilbud. Senere har kommunen også inkorporert et dagsenter for fysisk funksjonshemmede i dette aktivitetshuset. Huset er et kommunalt ansvar, mens helseforetaket har ansvar for veiledning og behandling.

Jeg legger til grunn at grensedragningen mellom spesialisthelsetjenestens og primærhelsetjenestens ansvar i slike tilfeller ikke alltid er like enkel. Helseforetaket må likevel fortsatt sikre at Aktivitetshuset får god understøttelse fra spesialisthelsetjenesten, og både kommunen og helseforetaket må bidra til gode samarbeidsrelasjoner. Jeg legger videre til grunn at helseforetaket og kommunen finner fram til hensiktsmessige samarbeidsmodeller også for framtiden. Slik jeg er orientert om saken, legges det så absolutt ikke an til nedprioritering av samarbeidet mellom helseforetaket og kommunen. Jeg vil for min del følge opp dette i min styringsdialog med Helse Øst.

Morten Høglund (FrP): Jeg takker statsråden for svaret og setter pris på at man her vil forsøke å finne frem til et samarbeid.

Vedtaket, som ble bekjentgjort for kommunen, kom frem uten en dialog på forhånd, og var nok skuffende i forhold til det statsråden her skisserer. Statsråden skisserte også en styrking av psykiatritilbudet generelt. Kommunene har overtatt mye av dette de senere årene, og det er selvfølgelig en viss usikkerhet i kommunene.

Samarbeidet mellom spesialisthelsetjenesten og kommunene er, slik jeg ser det, svært nødvendig og gir en trygghet i tilbudet. Psykiatriske pasienter har en livssituasjon som kan svinge, og brukerne kan således oppleve mange ulike situasjoner i løpet av et år. Den tryggheten som slike fagstillinger i et aktivitetshus gir, burde være av interesse for spesialisthelsetjenesten, ikke minst i å forebygge og sikre at man unngår f.eks. unødige innleggelser.

Statsråd Dagfinn Høybråten: La meg si meg helt enig med representanten Høglund i at en god dialog mellom spesialisthelsetjenesten og primærhelsetjenesten, mellom helseforetaket på den ene siden og kommunen på den andre siden, er viktig, og det understrekes sterkt fra min side overfor helseforetakene at det også er ønskelig og nødvendig i utviklingen av et helhetlig tjenestetilbud for brukerne/pasientene.

Den stabilitet som det er mulig å oppnå i disse tjenestene, er også viktig, ikke minst for denne pasientgruppen. Jeg har tillit til at man finner former for samarbeid og understøttelse faglig sett til Aktivitetshuset som et kommunalt tilbud også i framtiden. Og som jeg sa i mitt første svar, vil jeg følge med på det.

Morten Høglund (FrP): Jeg takker statsråden for svaret, og vil håpe at man gjør det og finner en løsning for disse stillingene. Det har kanskje særlig mye å si for de tyngste brukerne av Aktivitetshuset, som den faglige tilretteleggingen er viktig for.

Så vidt jeg skjønner, gjelder også Helse Østs vedtak flere kommuner enn Asker, så det er en prinsipiell problemstilling i hvor stor grad spesialisthelsetjenesten skal være direkte involvert i kommunenes aktivitet. Men her setter jeg pris på statsrådens ønske om at det er hensynet til brukerne som er det viktige, og at man finner frem til egnede samarbeidsformer uten at man sterkt opprettholder hva som prinsipielt er kommunens, og hva som er spesialisthelsetjenestens ansvar. Det må være det tilbudet som gis, som må være det avgjørende.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg deler disse intensjoner. Jeg vil selvfølgelig ikke gå inn og diskutere enkeltstillinger, men rent prinsipielt og juridisk har helseforetakene et klart ansvar i å samarbeide med, veilede og støtte primærhelsetjenesten. I stor grad tror jeg det er det man her snakker om.