Stortinget - Møte onsdag den 9. februar 2005 kl. 10

Dato: 09.02.2005

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Per Roar Bredvold (FrP) [11:59:00]: Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«I avisen Glåmdalen 24. januar 2005 kan vi lese om en lokal lastebilsjåfør som med flere andre er fortvilet over at han med sitt vogntog kan kjøre sørover gjennom Brevikstunnelen ved Flekkefjord, men når han skal tilbake, er bilen for høy. Statens vegvesen truer med anmeldelse og avskilting hvis sjåføren fortsetter. Grunnen er en fjellbit som gjør at det sørover er 4,20 meter som gjelder, men tilbake 4 meter.

Hva vil statsråden bidra med for at man kan kjøre begge retninger lovlig når bilen er f.eks. 4,18 meter høy?»

Statsråd Torild Skogsholm [11:59:40]: I Norge er det ikke satt krav til maksimal høyde på lastebiler, slik som det er i mange andre land. Der det er høydehindre som er lavere enn 4,50 m, blir det satt opp forbudsskilt som regulerer hvilke høydebegrensninger som gjelder.

I arbeidet som hittil er gjort for å øke høydene i de lave tunnelene, har en prioritert en høydebegrensning på 4,0 m, som er den begrensningen som gjelder i store deler av Europa. For å kunne skilte med 4,0 m kreves det at tunnelen er minst 4,10 m. Det er nødvendig med 10 cm sikkerhetsmargin, bl.a. for å kunne legge nytt asfaltdekke uten å måtte skilte ned tunnelen til lavere høyde.

Brevikstunnelen og noen andre tunneler er av ulike årsaker usymmetriske, dvs. at de er lavere på den ene siden. Det er årsaken til at det er ulik tillatt høyde, avhengig av hvilken retning en kjører.

I tillegg til Brevikstunnelen er det to korte tunneler som ligger tett på hverandre, som er skiltet på samme måte. Arbeidet med å utvide de partiene som er for lave, er startet opp og forventes avsluttet i nær framtid. Det vil da bli tillatt for kjøretøy opptil 4,20 m. Det omtalte kjøretøyet på 4,18 m vil derfor om kort tid kunne kjøre lovlig begge veger.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:01:22]: Jeg takker statsråden for svaret, som var positivt for lastebilnæringen. Det er selvfølgelig frustrerende for sjåfører å kunne kjøre gjennom tunnelen én veg, men ikke tilbake. Det gir ofte store utgifter, da man må ta en omveg for å kunne reise videre.

Ellers var det positivt at arbeidet har startet opp med å utvide den omtalte tunnelen, og noen andre, slik at det blir lik høyde begge veger. Ekstra positivt er det at myndighetene har handlet så raskt, for i artikkelen 24. januar i år og i mine samtaler med flere sjåfører og organisasjoner ble det vist til at sjåførene ble truet av det lokale vegvesenet med både avskilting og anmeldelse hvis de fortsatte å passere begge veger med denne type bil med høyde over 4 m. Den ene sjåføren har kjørt der siden 1978 og har passert stedet 2 000 ganger, og følte det veldig frustrerende at han nå ble truet med anmeldelse og avskilting. Men jeg synes det svaret jeg har fått, er positivt.

Statsråd Torild Skogsholm [12:02:20]: Vi tar sikkerheten på alvor. Det er derfor vi har denne skiltingen av høydebegrensning på tunneler. Som sagt er det slik at det ellers i Europa stort sett er 4 m som er lovlig høyde på bilene. I Norge har vi valgt ikke å sette en slik grense. Det har jo i den senere tid vist seg at det kan være krevende å ikke ha en generell høydebegrensning på biler. Men vi ønsker litt mer fleksible løsninger. Vi er et land som tidvis trenger litt mer fleksible løsninger, og derfor kommer jeg til å arbeide for at vi forhåpentligvis skal kunne unngå å måtte ha den type begrensning på tillatt høyde på biler.

Så vil jeg også understreke at Statens vegvesen bare har myndighet til å foreta måling og å anmelde forhold til politiet. Det er politiet som eventuelt kan foreta avskilting.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:03:17]: Jeg takker statsråden for svaret. Det er veldig positivt at statsråden sier at man er villig til fleksible løsninger, for det tror jeg Norge trenger, både innenfor lastebilnæringen og andre næringer – bare så det er sagt.

Ellers stiller jeg et lite spørsmål ved hvordan man regner nedover. For slik jeg har forstått det, avrunder man nedover til nærmeste 10 cm, og så trekker man fra ytterligere 10 cm. Så hvis åpningen er 4,19, blir det da 4 m – altså fra 4,19 til 4,10, og så 10 cm til, til 4 m. Og det at man skal ha så pass gode sikkerhetsmarginer, finner en del lastebilsjåfører noe urettferdig. Det er ikke så ofte man asfalterer vegbanen inne i en tunnel. Det kan skje med mange års mellomrom, så kanskje man ikke skulle vært så raus med å avrunde nedover.

Eirin Faldet hadde her gjeninntatt presidentplassen.

Statsråd Torild Skogsholm [12:04:14]: Når man her skal ha en sikkerhetsmargin å gå på, er nok filosofien at man da må runde av nedover og ikke oppover. Man kan ikke ha en sikkerhetsmargin feil veg. Det er nok hovedpoenget med at man har tenkt i de baner. Det vil nok fortsatt være slik at det vil være behov for å ha noen centimeter å gå på, for å gå i en annen retning vil nok være feil. Én ting er asfaltering, men det kan også være andre ting i vegbanen. Så man må ha noen centimeter å gå på.

Og som sagt i mitt svar, ønsker jeg i utgangspunktet å unngå at vi setter krav til bilens høyde i Norge, og heller prøve å tilpasse tunnelene litt større høyder enn det man ellers har mange steder i Europa.