Stortinget - Møte onsdag den 9. februar 2005 kl. 10

Dato: 09.02.2005

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Jan Simonsen (uav) [11:04:52]: Jeg har gleden av å stille følgende spørsmål til arbeids- og sosialministeren:

«Vinmonopolet har som målsetting «å gi sine kunder tilgjengelighet til et bredt spekter av varer». Likevel har Arcus AS og Vectura AS i 2003 en markedsandel på til sammen 23,7 pst. I enkelte utsalg er det etter sigende påfallende mange merker som er levert av Arcus og Vectura via bestillings- og tilleggsutvalget.

Kan statsråden garantere at det ikke ligger forskjellsbehandling til grunn fra Vinmonopolets ulike butikkers side overfor øvrige leverandører?»

Statsråd Dagfinn Høybråten [11:05:35]: Det er uttrykkelig nedfelt i alkoholloven at Vinmonopolet ikke skal forskjellsbehandle leverandører og produkter. Dette prinsippet er utdypet gjennom detaljerte regler i forskrift om Vinmonopolets innkjøpsvirksomhet. For å sikre rettferdig markedsadgang for alle leverandører tilbys etter forskriften flere alternative kanaler inn i Vinmonopolets sortiment. Det er også opprettet en egen, uavhengig nemnd som har som formål å sikre at Vinmonopolet likebehandler tilbydere, leverandører og produkter. Det følger av St.prp. nr. 1 for 2004-2005 at nemnda behandlet tre klager i 2003, hvorav én klage ble tatt til følge. Jeg har videre fått opplyst at nemnda i 2004 behandlet sju klager, hvorav to klager ble tatt til følge.

Umiddelbart etter opphevingen av det gamle Vinmonopolets eneretter, som også gjaldt innførsel og engrossalg, hadde de nyetablerte selskapene Arcus og Vectura av naturlige grunner en markedsandel på nær 100 pst. Etter 1996 er selskapenes markedsandeler redusert år for år, etter hvert som andelen nye grossister i det norske markedet er økt og deres markedsposisjon har blitt styrket.

I forhold til Vectura er det viktig å merke seg at dette selskapet også fungerer som grossist og distributør for 13 agenter som ikke har egen engrossalgsbevilling og avtale med Vinmonopolet. Dette innebærer at Vecturas omsetning også omfatter alt salg som gjelder disse agentenes portefølje.

Representanten Simonsen tar særlig opp spørsmålet om selskapenes andel i de lokale tilleggsutvalgene som butikkene er forpliktet til å ha i samsvar med innkjøpsforskriften. Tilleggsutvalgets formål er å imøtekomme den lokale etterspørselen, som kan variere mye fra sted til sted. I dette utvalget kan det også lagerføres produkter fra bestillingsutvalget, som er et utvalg som er åpent for enhver leverandør som ønsker sine varer representert. Den totale markedsandelen av salget fra tilleggs- og bestillingsutvalgene ligger i dag på ca. 16 pst. Markedsandelene kan variere mye fra butikk til butikk. Arcus og Vectura har størst andel i mindre butikker.

På bakgrunn av den informasjonen som jeg har innhentet fra Vinmonopolet, og som jeg har redegjort for her, finner jeg ingen holdepunkter for at det foreligger forskjellsbehandling av Arcus og Vectura i forhold til andre leverandører. Jeg antar at det er et slikt spørsmål representanten Simonsen mener å reise når han sier:

«I enkelte utsalg er det etter sigende påfallende mange merker som er levert av Arcus og Vectura via bestillings- og tilleggsutvalget.»

Det er etablert et omfattende regelverk rundt Vinmonopolets innkjøp som skal sikre at forskjellsbehandling ikke skjer. Ikke minst vil jeg peke på at det er opprettet en uavhengig nemnd som gir alle aktører mulighet til å få prøvet sine saker, hvis de skulle mene at det er noe som helst grunnlag for at det skjer en forskjellsbehandling.

Som representanten Simonsen vil være kjent med, gransker Vinmonopolets styre nå en sak hvor det er mistanke om uønsket påvirkning fra en vin- og brennevinsimportør overfor ansatte i Vinmonopolet. Jeg føler meg trygg på at selskapets styre også vil arbeide med spørsmålet om det kan foreligge slik påvirkning fra andre leverandører, eller andre forhold som bør granskes. Disse sakene vil jeg følge opp, og jeg vil også forsikre meg om at styret tar de nødvendige skritt for å sikre at uønsket påvirkning som kan medføre forskjellsbehandling, ikke finner sted i framtiden.

Kjell Engebretsen hadde her overtatt presidentplassen.

Jan Simonsen (uav) [11:08:45]: Jeg har bare en kort kommentar:

Det skal ikke stikkes under stol at det nå er bekymring ute blant de mindre leverandørene. Men det statsråden sa helt i avslutningen av sitt innlegg, om at han vil følge opp dette på en skikkelig måte, gjør egentlig at det ikke er behov for noen tilleggsspørsmål. Jeg får gå ut fra at hans svar er riktig, at dette vil bli fulgt opp, og at det er komiteer her på Stortinget, ikke minst kontrollkomiteen, som vil følge opp hvis man ikke er fornøyd.

Statsråd Dagfinn Høybråten [11:09:12]: Tilleggsmerknaden fra spørreren foranlediger ikke ytterligere merknad fra min side.