Stortinget - Møte onsdag den 9. februar 2005 kl. 10

Dato: 09.02.2005

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Eva M. Nielsen (A) [11:31:44]: «Sikkerhetsopplæringen for fiskere er et viktig tiltak for å forhindre ulykker. Sikkerhetsopplæringen administreres av Tromsø maritime skole, på bakgrunn av avtale mellom Utdannings- og forskningsdepartementet og Troms fylkeskommune. Denne avtalen gikk ut den 3. februar 2005. Regjeringen har lovet å komme tilbake til Stortinget med en samlet gjennomgang av sikkerhetsopplæringen.

Når vil statsråden legge frem en gjennomgang av sikkerhetsopplæringen for Stortinget?»

Statsråd Kristin Clemet [11:32:13]: I statsbudsjettet for 2005 varslet Regjeringen Stortinget om at departementet arbeider med å vurdere hvordan man kan organisere tilbudet om sikkerhetsopplæring for fiskere, og hvordan man best mulig kan forvalte de statlige midlene.

Forskriften som regulerer sikkerhetsopplæringen, hører inn under Nærings- og handelsdepartementets ansvarsområde. I forbindelse med ratifikasjon av den internasjonale konvensjonen om normer for opplæring, sertifikater og vakthold for sjøfolk vil Nærings- og handelsdepartementet foreta en gjennomgang av forskriften om sikkerhetsopplæring for fiskere og på dette grunnlag foreta nødvendige endringer. Utkast til forskrift vil bli sendt på alminnelig høring til berørte parter.

Før dette arbeidet er gjennomført, ser departementet det som lite hensiktsmessig å konkludere med hensyn til fremtidig organisering av sikkerhetsopplæringen for fiskere.

Inntil videre legges det opp til å videreføre dagens organisering. Troms fylkeskommune og Tromsø maritime skole er bedt om å utarbeide budsjett for sikkerhetsopplæringen for 2005, basert på de forutsetninger som ligger i Stortingets budsjettvedtak.

Eva M. Nielsen (A) [11:33:12]: Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg er glad for at vi i 2005 fortsatt har drift på sikkerhetsopplæringssentrene. Jeg legger ikke skjul på at vi som kommer fra Nord-Norge, har et veldig stort trøkk i denne saken – den har vært oppe flere ganger i spørretimen – men det er nok på bakgrunn av det engasjementet vi har, og den pesen vi har fra hjemfylkene.

Det vil bli drift i 2005, men det er lagt opp til en betydelig egenandel for de fiskerne som skal ta opplæringa. Brukerbetalinga for 2005 utgjør 4 mill. kr i opplæringssentrenes budsjett, og det synes jeg er et betydelig beløp. Vi kommer også til å øke prisen pr. deltaker. Det er jo et problem, spesielt for de unge fiskerne som skal inn i næringa.

Mitt oppfølgingsspørsmål blir da: Når departementet og direktoratet har fått høringa ut og vi har fått svar, vil hele saken da komme til Stortinget for en samlet behandling av framtidig organisering?

Statsråd Kristin Clemet [11:34:12]: Nå får vi se hva denne forskriftsendringen fører til. Som sagt skal den legges ut på åpen høring, og alle berørte parter vil få anledning til å uttale seg. Men jeg synes jo det er naturlig at den konklusjonen man treffer etter det, også blir redegjort for overfor Stortinget på en egnet måte – jeg vil ikke her si akkurat hva som er mest hensiktsmessig, men jeg finner det naturlig, ettersom denne saken ved gjentatte anledninger har vært forelagt Stortinget på ulike måter.

Eva M. Nielsen (A) [11:34:40]: Da vil jeg bare avslutte med å spørre:

Det pågår en debatt i nordnorske medier om opplæringa, og mange frykter at man legger opp til en privatisering av hele opplæringssystemet. Kan statsråden si noe om hvilke tanker hun har om den framtidige organiseringa av sikkerhetsopplæringa for fiskerne?

Statsråd Kristin Clemet [11:35:01]: Jeg vil nødig komme inn på det, bl.a. fordi det ikke bare er Utdannings- og forskningsdepartementet som nå er involvert i dette forskriftsarbeidet, men også Nærings- og handelsdepartementet. De tankene vi gjør oss, vil jo til slutt komme tydelig frem i en høring, og da vil de berørte parter få anledning til å uttale seg.