Stortinget - Møte onsdag den 1. februar 2006 kl. 10

Dato: 01.02.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Petter Løvik (H) [12:53:21]: Eg tillèt meg å stille følgjande spørsmål til nærings- og handelsministeren:

«Det har dei siste vekene vore fleire oppslag i media om dei distriktsretta såkornfonda. Mellom anna blir det hevda at fonda kan bli berre halvparten så store som planlagt, og at det vil bli mindre pengar til etablering og nyskaping. Det er også reist tvil om distriktsnæringslivet i alle deler av landet vil kunne nytte fonda, og om når den private kapitalen vil vere på plass.

Korleis vil statsråden syte for at desse fonda snarast råd blir eit effektivt verktøy for bedrifter i heile Distrikts-Noreg?»

Statsråd Odd Eriksen [12:54:06]: Opprettelse av de distriktsrettede og landsdekkende såkornordningene har høyeste prioritet i departementet. Det har ikke skjedd noen endringer i de beløpene som er bevilget til formålet. Rammen for den landsomfattende ordningen er fortsatt på 667 mill. kr. Den distriktsrettede ordningen har en ramme på 700 mill. kr.

Min ambisjon er at de vedtatte såkornfondene skal være operative innen utgangen av 2006. Jeg har tro på at vi skal nå dette målet. Arbeidet med etablering av det første er allerede i gang i Bodø. Jeg tok initiativ til å starte opp denne prosessen kort tid etter at jeg tiltrådte. Videre er arbeidet med å finne forvalter til fondet i Tromsø igangsatt.

Fondene er bygd på et samspill mellom private investorer og det offentlige. Framdriften vil derfor i stor grad avhenge av private investorers interesse. Departementet har møtt mulige forvaltere av den distriktsrettede ordningen. Hensikten med møtet var å informere om status og få synspunkter. Denne dialogen vil fortsette.

For å gjøre ordningen mer attraktiv for investorene har vi vært i dialog med EFTAs overvåkingsorgan, ESA. Senest 25. januar sendte vi brev til ESA om denne problemstillingen. Jeg har håp om en god løsning for de landsdekkende fondene innen utgangen av 1. kvartal. ESA har signalisert noe mer skepsis til om de kan godta våre standpunkter når det gjelder de distriktsrettede fondene.

For de distriktsrettede såkornfondene i Sør-Norge er det en spesiell utfordring. Det skal vedtas et nytt distriktspolitisk virkeområde. Området vil tre i kraft fra 1. januar 2007. Dette vil kunne få innvirkning på investorenes vilje til å gå inn i ordningen. Innenfor de rammene som fastsettes, vil jeg arbeide for at hele Distrikts-Norge blir dekket.

Petter Løvik (H) [12:56:17]: Eg vil takke statsråden for svaret.

Det som har aktualisert denne problemstillinga, er det som skjedde like før jul, då statsråden fekk stortingsfleirtalet med på å leggje eit av dei tre distriktsretta fonda til Tromsø. Når ein då veit at det allereie er bestemt at eitt skal liggje i Namsos og eitt i Bodø, blir det berre eitt fond igjen, som skal dekkje alle distriktskommunane i Sør-Noreg.

Det som svært mange fryktar, og det er den frykta eg prøver å målbere her, er at ein kanskje ikkje klarer å få ei skikkeleg oppdekking av næringslivet i heile Distrikts-Sør-Noreg. Vi veit av tidlegare erfaring frå liknande fond at ein svært stor del av investeringane skjer i fysisk nærheit til dette, og det er den bindinga eg trur vi er nøydde til å prøve å bryte litt også i dette tilfellet. Så mitt oppfølgingsspørsmål er: Kan statsråden bidra til at vi får eit litt breiare område, der desse fonda i praksis blir nettverk?

Statsråd Odd Eriksen [12:57:25]: Jeg kan forsikre representanten om at jeg vil gjøre mitt ytterste for å nå de målsettingene som det her pekes på, innenfor de rammene som vi blir tildelt fra ESA, og innenfor de regelverk og det virkeområde som EU vil ta beslutning om når det gjelder distriktspolitiske virkeområder.

Det er helt åpenbart at vi står overfor utfordringer knyttet til det siste spørsmålet, og det gjelder tilgang på privat kapital. Jeg er godt kjent med at nærhet til investeringsområdet er viktig, og jeg skal se nærmere på hvordan man gjennom å utforme strukturen på disse fondene kan ivareta også dette hensynet når det gjelder tilgang på privat kapital.

Petter Løvik (H) [12:58:18]: Eg takkar igjen for svaret.

Statsråden var i sitt første svar inne på ei anna problemstilling som eg nemnde i spørsmålet, og som han også var litt inne på no, nemleg tilgangen på privat kapital. Her blei arbeidet som er i gang både i Bodø og Tromsø, nemnt. Statsråden nemnde ikkje det som skjer i området omkring Namsos. Er den nødvendige kapitalen på plass? Ser han mogleigheter for at ein vil kunne få til dette, eller vil det kunne skape problem, spesielt i forhold til dei distriktsretta fonda? Eg går ut frå at det vil vere lett å fylle opp dei landsdekkjande fonda med privat kapital, men spørsmålet er: Kan ein få problem her? Ser statsråden noko problem med å klare dette?

Statsråd Odd Eriksen [12:59:06]: Jeg ser vel ikke så mange problemer knyttet til de distriktsrettede ordningene, men jeg ser en betydelig mengde utfordringer, og de er nettopp knyttet til tilgangen på privat kapital. Det er utfordringer som jeg vil jobbe aktivt med, og som er knyttet til hva slags struktur vi velger på fondene.

Representanten peker på de utfordringer vi står overfor i Namsos-området. Jeg er kjent med at det pågår arbeid i andre deler av Vestlandet, som del av Midt-Norge. Det er interessante drøftelser som pågår, og det tas initiativ som gjør at jeg er ganske trygg på at vi skal kunne nå målsettingene om å opprette de distriktsrettede såkornfondene som ivaretar behovet for tidlig fase-kapital, innenfor de ambisjonene som jeg antar vi har felles.