Stortinget - Møte onsdag den 1. februar 2006 kl. 10

Dato: 01.02.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 42

Peter Skovholt Gitmark (H) [15:19:26]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål:

«Jordbruksoppgjøret i fjor endte med at målprisen og markedsordningen for fjørfekjøtt avvikles fra 2007. I tilbudet fra staten ble det foreslått at også markedsordningen for egg skulle oppheves. Opphevelse av markedsordninger og deregulering fører til økt konkurranse i markedet til beste for forbrukerne.

Vil statsråden ta initiativ til at markedsordningen for egg blir opphevet ved årets jordbruksforhandlinger?»

Statsråd Terje Riis-Johansen [15:19:56]: Landbrukssamvirket er tillagt ansvar som markedsregulator i flere viktige sektorer innen norsk jordbruk. Dette innebærer for det første at samvirket er pålagt mottaksplikt i form av ansvar for å kjøpe landbruksråvarer fra primærprodusenter, både store og små, over hele landet. Samvirket har også forsyningsplikt, dvs. ansvar for å selge over hele landet.

Jeg vil understreke at markedsreguleringen gir fordeler for alle primærprodusenter og markedsaktører, både landbrukssamvirket og andre markedsaktører – dette gjennom større grad av stabilitet og forutsigbarhet i markedet, som gjør det mulig å drive planmessig omsetning av varer, med minst mulig ekstrakostnader. Dette vil også forbrukerne ha fordel av.

Ved jordbruksoppgjøret i 2005 ble det lagt fram forslag fra statens side om avvikling av markedsreguleringen for egg. Men under forhandlingene ble det enighet mellom jordbrukets organisasjoner og staten ved den daværende regjering om at markedsreguleringen for egg burde videreføres – dette med grunnlag i en helhetsvurdering basert på målene for markedsreguleringen som er knyttet til både produsent- og forbrukerinteresser.

De forhold jeg her har nevnt, er grunnlaget for at Regjeringen i Soria Moria-erklæringen har understreket samvirkets betydning innen markedsordningene. Ut fra disse momentene kan jeg ikke se at det er noen grunn til å fremme forslag om å fjerne markedsordningen for egg ved årets jordbruksoppgjør.

Peter Skovholt Gitmark (H) [15:21:17]: Dette aktualiseres gjennom spesielt to pågående prosesser. Den første er Priors forsøk på oppkjøp av Norgården. Konkurransetilsynet har nå sagt nei til Prior to ganger, og saken ligger hos fornyingsministeren. Den andre saken gjelder Gildes og Priors fusjon, som nå ligger til behandling i Konkurransetilsynet. Jeg skjønner at ministeren ikke kan svare i forhold til de to spesifikke tilfellene, men det aktualiserer et spørsmål, nemlig om man har god nok konkurranse innenfor produksjon og salg av egg.

Så mitt spørsmål er: Vil ministeren med tanke på framtiden ta i bruk varselklokker i forhold til konkurransesituasjonen spesielt når det gjelder egg, eller ser man at det er naturlig at markedsordningen for egg videreføres i all framtid, også etter at vi har fått internasjonal konkurranse?

Statsråd Terje Riis-Johansen [15:22:15]: Svaret på spørsmålet er det samme som i stad. Jeg mener at markedsordningen for egg er en fornuftig ordning å ha, og sånn sett ser jeg det ikke som hensiktsmessig å fremme forslag om å endre det.

Peter Skovholt Gitmark (H) [15:22:32]: Jeg tolker statsrådens svar slik at man er kategorisk motstander av å gjøre noe som helst med markedsordningen, noe jeg mener er direkte beklagelig, ettersom markedsordningen hindrer konkurranse innenfor salg av egg og fører til dårligere pris for forbrukerne. Jeg synes det er fryktelig synd at man har som innfallsordning at man ikke skal møte den økende internasjonale konkurransen som man vet vil komme også til Norge, med å deregulere smått om senn til vi får større internasjonal konkurranse.

Statsråd Terje Riis-Johansen [15:23:12]: Jeg tror representanten Skovholt Gitmark og undertegnede har litt forskjellig utgangspunkt når det gjelder å se verdien av å ha et kontrollert system i forhold til omsetning av landbruksvarer, i tråd med de fordeler jeg nevnte i mitt første svar knyttet til det. Jeg mener at markedsordningene er gode i forhold til å nå viktige landbrukspolitiske målsettinger, ikke minst i distriktspolitikken, og jeg mener også at det bidrar til stabilitet i markedet og til å sikre forbrukernes og produsentenes interesser.

Så mitt svar er at det er viktig å klare å opprettholde markedsordningene på egg, som det er å opprettholde markedsordningene på landbruksvarer for øvrig.