Stortinget - Møte onsdag den 15. februar 2006 kl. 10

Dato: 15.02.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Hans Frode Kielland Asmyhr (FrP) [12:32:59]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Togpendlere i Oslo-området opplever en pendlers hverdag hvor begrepet «sild i tønne» er en meget god beskrivelse av situasjonen. Togene som betjener Akershus til og fra Oslo i rushtiden, er svært overfylte, noe som skaper en lite trivelig arbeidsreise for tusenvis av trofaste togpendlere. Dette bidrar til frustrasjon og sinne hos pendlerne. I tillegg er overfylte tog en sikkerhetsmessig risiko.

Hva vil statsråden gjøre for å sikre et bedre tilbud for togpendlere i dette området?»

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:33:37]: Det er heilt rett at NSB har hatt ein monaleg auke i talet på kundar dei siste åra, og at dette nokre stader har medført svært fulle tog i høgtrafikkperiodar. Eg gler meg over at fleire vel å reise med tog. Eg har ikkje fått noka melding som tyder på at NSB ikkje varetek tryggleiken på ein tilfredsstillande måte òg i rushtida.

Det er NSB som fastset togtilbodet til pendlarane i Oslo og Akershus ut frå kva selskapet meiner er forretningsmessig lønsamt. Dei krava til togtilbodet som er sette av Samferdselsdepartementet, dei beløpa departementet kjøper togtenester for, og kapasiteten på jernbaneinfrastrukturen i Oslo-området har likevel stor påverknad på kva slags togtilbod NSB kan tilby.

Infrastrukturen i Oslo-området er i dag så godt som fullt utnytta. Dette betyr at utbygging av infrastruktur er naudsynt for å kunne køyre fleire pendelavgangar i rushtida. Den pågåande utbygginga av dobbeltspor mellom Lysaker og Asker samt den planlagde utbygginga mellom Oslo og Ski vil betre dagens krevjande kapasitetssituasjon og skape grunnlag for vidare utvikling og eit godt tilbod for m.a. togpendlarar i lokaltrafikken i Oslo-området. Eg vil òg arbeide for å auke satsinga på infrastrukturutvikling i tråd med Soria Moria-erklæringa og stortingsfleirtalet sitt vedtak under behandlinga av Nasjonal transportplan 2006–2015.

Samferdselsdepartementets og NSBs avtale om statlege løyvingar til kjøp av persontrafikk med tog har stor innverknad på togtilbodet til m.a. pendlarar i Oslo-området. Denne avtalen skal det forhandlast om på nytt i 2006. Auka togavgangar i høgtrafikkperiodar påverkar storleiken på NSB sin materiellpark og trongen for auka statleg løyving til kjøp av persontrafikk frå NSB. Eg vil i samband med forhandlingar med NSB leggje vekt på å vurdere om det er mogleg å auke talet på togavgangar i høgtrafikkperiodar i lokaltogtrafikken i Oslo-området.

Hans Frode Kielland Asmyhr (FrP) [12:35:47]: Jeg selv er og har vært togpendler i dette området hver eneste dag i 15 år, og jeg kjenner situasjonen bedre enn de fleste. Situasjonen er nå blitt såpass prekær at svært mange togpendlere vurderer om togpendling er den måten de ønsker å reise til og fra arbeid på.

Når det gjelder sikkerhetssituasjonen, er den bekymringsfull. Togene går gjennom mange lange tunneler, og når togene er helt stappfulle, kan man bare tenke seg hvilken situasjon som vil oppstå dersom en ulykke skulle inntreffe.

Når det gjelder utbygging av dobbeltspor, vil dette hjelpe på situasjonen, men man må også sette inn flere togsett, slik at antall avganger kan økes.

Jeg vil minne om at representanter fra regjeringspartiene har gått høyt på banen i forhold til å investere i kollektivtrafikk i dette området, og jeg ber om at Regjeringen her går fra ord til handling.

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:36:59]: Eg er svært glad for det engasjementet som stortingsrepresentant Hans Frode Kielland Asmyhr viser, og som slik sett ikkje står heilt i stil med det budsjettforslaget som Framstegspartiet fremja, der det låg inne omfattande kutt på nettopp jernbana. Eg trur brukarane av togtenester i Oslo-området skal vere glade for at det ikkje er Framstegspartiet sitt budsjett som denne samferdselsministeren skal styre etter i neste periode.

I Regjeringa er me opptekne av å auke tilbodet til togreisande, ikkje minst i intercity-triangelet. Me ser at det her er store gevinstar, både for dei reisande, for miljøet og for å avlaste eit vegnett som er i ferd med å verte overbelasta i dette området.

Hans Frode Kielland Asmyhr (FrP) [12:37:42]: Mitt spørsmål var hva statsråden akter å gjøre med denne situasjonen, ikke hva Fremskrittspartiet akter å gjøre. Hvis statsråden hadde lest Fremskrittspartiets alternative budsjetter godt, ville hun raskt ha lagt merke til at Fremskrittspartiet har foreslått en kraftig satsing innenfor veisektoren, og spesielt i dette området. Det ville selvfølgelig også ha hjulpet på kapasiteten på kollektivtrafikken, ettersom trengselen på veiene ville ha blitt mye mindre.

Det som er bekymringsfullt i den sammenheng, er at det nå snart foreligger et forslag til ny Oslopakke 3, hvor det antakeligvis vil bli forslag om en svært høy grad av lokal egenfinansiering via bompenger. Er det slik at samferdsel er et lokalt eller et statlig ansvar?

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:38:47]: Eg gjorde i mitt første svar greie for kva eg vil gjere både på infrastruktursida og når det gjeld kjøp av tenester.

Når det gjeld Regjeringa sitt syn på korleis me skal få ei betre samferdsle omkring Oslo, og den store utfordringa som ligg her, vil me prioritere kollektivtrafikken, for dermed å avlaste vegane. Me har altså det heilt motsette synet i forhold til Framstegspartiet, som vil auke trafikken på vegane for å avlaste kollektivtrafikken. Me vil satse på kollektivtrafikken, inkludert jernbane, i åra framover, og eg er veldig glad for at Framstegspartiet i Oslo går inn for bompengefinansiering og slik sett vil vere med på eit lyft som vil gjere det merkbart betre for kollektivreisande i dette området i åra framover. Det er eit heilt nødvendig grep som ein tenkjer seg å ta i Oslopakke 3, som eg ikkje har fått på mitt bord, men som eg er orientert om, og som eg vil følgje veldig nøye med på framover.