Stortinget - Møte onsdag den 15. februar 2006 kl. 10

Dato: 15.02.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Per-Kristian Foss (H) [11:52:00]: «Ved behandling av St.meld. nr. 47 (2003-2004) i 2005 var det bred tilslutning i Stortinget til opprettelse av et norsk-svensk marked for grønne sertifikater for økt produksjon av fornybar elektrisitet fra 1. januar 2007. Etter statsrådens møte med sin svenske kollega 16. januar 2006 ble det kjent at Regjeringen likevel ikke ønsker å innføre et grønt sertifikatmarked i Norge fra 1. januar 2007.

Hva er begrunnelsen for at Regjeringen nå ikke vil ha et felles norsk-svensk marked for grønne sertifikater fra 1. januar 2007?»

Statsråd Odd Roger Enoksen [11:52:35]: Det er riktig at jeg hadde et møte med den svenske samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin 16. januar, der bl.a. etableringen av et norsk-svensk elsertifikatmarked var tema. Hun fortalte at den svenske regjeringen tar sikte på å fremme en proposisjon om en utvidet elsertifikatordning i løpet av mars. Den norske posisjonen i saken må avklares i forhold til denne proposisjonen.

Jeg meddelte at vi på norsk side var avhengig av å bruke noe mer tid på å ta endelig stilling til saken. Vi er nå i samtale med svenske myndigheter, hvilket altså betyr at vi jobber med saken.

Jeg vil understreke at fornybar energi er et høyt prioritert satsingsområde fra Regjeringens side, og at vi anser det som en spesielt viktig del av energipolitikken. Regjeringen vurderer flere ulike tiltak og vil legge fram forslag som kan benyttes i en økt satsing på nye fornybare energikilder.

Per-Kristian Foss (H) [11:53:38]: Det var spørsmålet, nær sagt. Men hva var svaret? Står Regjeringen fast ved stortingsvedtaket om iverksettelse fra 1. januar 2007, eller gjør Regjeringen det ikke? Mener man at det er en forutsigbar politikk overfor kraftutbyggere først i Stortinget før valget å gi uttrykk for et ja til grønt elsertifikatmarked og etter valget å gi uttrykk for nei? Nå sier man at man ser på saken. Hva er Regjeringens fremdriftsplan?

Statsråd Odd Roger Enoksen [11:54:11]: Svaret er: Ja, et norsk-svensk marked vil være ønskelig under forutsetning av at vi får til et marked som er balansert for norske og svenske forbrukere. Vi er derfor nå i ganske intens dialog med våre svenske kollegaer, med sikte på å prøve å komme fram til en løsning. Hvis det lykkes, vil det bli presentert i løpet av rimelig kort tid.

Per-Kristian Foss (H) [11:54:37]: Jeg prøver en tredje gang: Hva er Regjeringens fremdriftsplan? Svenskene har lagt sin fremdriftsplan på bordet, proposisjonen i mars. Den svenske planen omfatter også såkalte småkraftverk, altså kraftverk med installert effekt over 1 MWh, hvor det er stort potensial for miljøvennlig vannkraftproduksjon også i Norge. Så mitt spørsmål er nå todelt: Vil Regjeringen legge frem sin proposisjon parallelt med den svenske, altså i vår, slik at Stortinget kan behandle den? Og vil den også omfatte småkraftverk?

Statsråd Odd Roger Enoksen [11:55:13]: Hvis det er mulig å etablere et norsk-svensk marked, hvis det er mulig å få til et balansert opplegg som ivaretar norske forbrukere på en fornuftig måte, ligger det i sakens natur at et opplegg fra Regjeringens side må presenteres noenlunde parallelt med et opplegg fra den svenske regjeringens side. Det er en forutsetning for å få til et marked fra noenlunde samme tidspunkt.

Vi jobber som sagt med det utgangspunkt at det fremdeles skal være mulig. Hva som vil bli innholdet i dette opplegget, vil vi komme tilbake til og presentere når og hvis vi eventuelt lykkes med det vi nå gjør.