Stortinget - Møte onsdag den 15. mars 2006 kl. 10

Dato: 15.03.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Bjørg Tørresdal (KrF) [11:52:30]: Jeg har et spørsmål til kommunal- og regionalministeren:

«For å unngå forskjellsbehandling av kommuner som solgte kraftaksjer før endringen i kommuneloven 1.1.2001, har Stortinget vedtatt at det bør utredes en ordning som gir anledning til å inntektsføre oppspart avkastning i driften, da disse kommunene ikke hadde mulighet til å tilpasse seg endringene i regnskapsforskriften vedtatt av departementet 22.9.2004. Dette gjelder ikke kommuner som har solgt etter ordningen, men for dem som solgte før endringen som Giske og Balestrand.

Hvor langt har statsråden kommet i arbeidet?»

Statsråd Åslaug Haga [11:53:12]: I forbindelse med behandlingen av kommuneproposisjonen for 2006 den 16. juni 2005 fattet Stortinget vedtak om at regjeringa skulle utrede en ordning med sikte på at kommuner som solgte kraftaksjer før endringen i kommuneloven 1. januar 2001, skulle gis anledning til å inntektsføre såkalt oppspart avkastning i driften.

Daværende regjering Bondevik II gav tilbakemelding til Stortinget på dette spørsmålet i statsbudsjettproposisjonen for budsjettåret 2006. Ut fra hensynet til god kommunal formuesforvaltning konkluderte Bondevik-regjeringa med at det ikke er grunnlag for å foreta endringer i reglene for inntektsføring av oppspart avkastning. Stoltenberg-regjeringa endret ikke dette i tilleggsproposisjonen. Stortinget gjorde ingen anmerkninger i saken.

Kommunal- og regionaldepartementet har for tida til behandling det samme spørsmålet med bakgrunn i brev av 29. november 2005 fra Giske kommune. Departementet vil i løpet av rimelig tid svare på Giske kommunes henvendelse.

Bjørg Tørresdal (KrF) [11:54:24]: Ut fra det vedtak som den gang ble fattet, og ut fra at det var den forrige kommunalkomiteens leder, senterpartipolitiker Magnhild Meltveit Kleppa, som gikk i bresjen for at dette vedtaket skulle bli fattet, kan statsråden da forstå at det er forventninger i disse kommunene om at en ser på denne problemstillingen en gang til?

Statsråd Åslaug Haga [11:54:46]: I Kommunal- og regionaldepartementet forholder vi oss til alle henvendelser vi får, med største seriøsitet. Det gjør vi sjølsagt også i denne saken.

Mitt utgangspunkt er at kommunesektoren har et eget organ for god kommunal regnskapsskikk. Det består, som jeg er helt sikker på at representanten Tørresdal veit, av medlemmer fra Kommunal- og regionaldepartementet, Kirke- og kulturdepartementet, KS, Norges Kommunerevisorforbund og Forbund for kommunal økonomiforvaltning og skatteinnfordring. Dette er et organ hvor kommunene har flertallet.

For meg er det viktig å legge til grunn at tilrådingene fra dette organet skal følges. Det er det som er gjort i denne saken. Jeg har nå spørsmålene fra Giske kommune på mitt bord og skal forholde meg til dem. Men jeg har nok lyst til å gi uttrykk for at det skal gode grunner til for å overprøve det organet man faktisk har for å håndtere god kommunal regnskapsskikk.

Bjørg Tørresdal (KrF) [11:55:53]: Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg vil igjen oppfordre til at en ser på dette, som oppleves som urimelig for den enkelte kommune som blir rammet av denne endringen.

Statsråd Åslaug Haga [11:56:05]: Jeg har svart på det spørsmålet.

Problemstillingen er knyttet til at Giske kommune solgte kraftaksjer i 1999 og 2000. Etter reglene som da gjaldt, ble salgsinntektene avsatt på kapitalfond, som er forbeholdt kapitalformål. Kommunen ønsker nå å få omklassifisert disse midlene, slik at disse kan nyttes til driftsformål.

Man kan på sett og vis dermed si at kommunen ønsker å omskrive historien i den forstand at en sier at hadde en visst på det tidspunktet en utførte en handling, hva som seinere ville komme, så hadde en gjort ting annerledes. Jeg respekterer at kommunen tenker slik omkring disse spørsmålene. Jeg skal sjølsagt gå inn i saken med tilstrekkelig grundighet og komme tilbake til svaret om ikke veldig lenge.