Stortinget - Møte onsdag den 29. mars 2006 kl. 10

Dato: 29.03.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Hans Olav Syversen (KrF) [11:23:40]: «I det siste er det igjen fremkommet eksempler på at salgsoppgaver for fast eiendom inneholder betydelige feil, noe som kan føre til store økonomiske tap for kjøper. I den sammenheng er det fra flere hold pekt på at meglerens ansvar for de fremlagte opplysninger ikke er tydelig nok.

Er statsråden enig i at eiendomsmeglernes ansvar for fremlagte opplysninger i salgsoppgaver må tydeliggjøres i lovverket?»

Statsråd Kristin Halvorsen [11:24:21]: Det er et veldig viktig spørsmål som representanten Syversen tar opp, for kjøp av bolig er den største og viktigste investeringen for de aller fleste. Desto viktigere er det at vi kan være trygge på de opplysningene som gis i salgsoppgaven. Eiendomsmegleren har lovpålagt undersøkelsesplikt når det gjelder opplysninger som kan gis, og kan også bli erstatningsansvarlig dersom det er feil eller mangler i salgsoppgaven. Spørsmålet er om dette er tilstrekkelig.

En offentlig utredning om endring i eiendomsmeglingsloven ble sendt på høring i januar – NOU 2006:1. Den ble sendt ut den 27. januar, og den har høringsfrist den 2. mai 2006. Her vurderes det bl.a. å pålegge eiendomsmeglere et strengere ansvar for opplysninger som gis, nettopp for å sikre kjøpers rettigheter.

I dag er det slik at eiendomsmegleren har plikt til å gi kjøperen en skriftlig salgsoppgave før det gjøres avtale om kjøp av eiendommen. Denne plikten følger av eiendomsmeglingsloven § 3-6. Bestemmelsen stiller opp visse minstekrav til hvilke opplysninger som skal framgå av salgsoppgaven.

Meglerens undersøkelsesplikt er regulert i lovens § 3-7. Denne bestemmelsen krever at megleren så langt det synes rimelig, innhenter og kontrollerer nødvendige opplysninger om eiendommen. Også lovens § 3-1, om meglerens omsorgsplikt overfor selger og kjøper, har betydning når en skal fastlegge meglers plikter til å framlegge opplysninger om eiendommen.

Når det gjelder meglerens erstatningsansvar, hefter eiendomsmegleren etter ulovfestede regler om erstatningsansvar – det såkalte profesjonsansvaret. Denne regelen om erstatningsansvar følger av rettspraksis og innebærer et særlig strengt krav til meglerens aktsomhet for at hun eller han ikke skal bli erstatningsansvarlig for manglende eller feilaktig informasjon gitt til kjøper.

Utvalget som har gjennomgått eiendomsmeglingsloven med sikte på lovendring, har bl.a. tatt opp spørsmålene om endring og tydeliggjøring av meglerens ansvar for opplysningene i salgsoppgaven.

I det videre lovarbeidet vil spørsmålet om megler skal pålegges et strengere ansvar for ivaretakelse av sin opplysningsplikt bli vurdert. Utvalget har foreslått at det i eiendomsmeglingsloven tas inn en henvisning til at megleren hefter på skyldgrunnlag etter alminnelige erstatningsregler.

I tillegg vil departementet vurdere nærmere om meglerens opplysningsplikt skal presiseres i større grad enn det som følger av gjeldende rett. Utvalget antar at slik presisering vil kunne bidra til å få fram flere opplysninger om eiendommen og gjøre det enklere for kjøper å holde megleren ansvarlig ved eventuelle senere avdekkede mangler. I denne sammenheng vil også lovens krav til hvilke opplysninger som skal gis i salgsoppgaven, bli vurdert.

Hans Olav Syversen (KrF) [11:27:25]: Jeg takker for svaret fra finansministeren, og det er et svar jeg oppfatter positivt.

Det er jo slik at det er flere aktører som har ansvar for opplysninger. Også takstbransjen har ansvar, og det er også et visst ansvar på kjøper til å gå gjennom de opplysninger man blir framlagt. Dagens rettstilstand kan kanskje være mer preget av at det er usikkerhet hos de enkelte aktører i forhold til hvilke opplysninger de selv har ansvar for å kontrollere og frambringe.

Nå er jeg klar over at takstbransjens lovverk ikke ligger under Finansdepartementet, men mitt spørsmål er: I det videre lovarbeidet vil Regjeringen som sådan sørge for at man går gjennom de ulike aktørenes ansvar, slik at det for allmennheten og for forbrukeren framstår klarere enn i dag?

Statsråd Kristin Halvorsen [11:28:28]: Det representanten Syversen tar opp, er helt riktig. Det er ikke bare meglere som er aktører her, det er også kjøpere og takstmenn. Det er klart at når vi går gjennom eiendomsmeglerloven for å vurdere å legge fram forslag til Stortinget om endringer i nettopp den, kommer vi også til å skjele til om vi har et tilstrekkelig grunnlag til bare å endre eiendomsmeglerloven, eller om vi også skal ta initiativ til at andre forhold endres. Det er jo summen av dette som er viktig ved salg av bolig.

Hans Olav Syversen (KrF) [11:29:07]: Det var bra.