Stortinget - Møte onsdag den 29. mars 2006 kl. 10

Dato: 29.03.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Presidenten: Dette spørsmålet, frå representanten Åse Gunhild Woie Duesund til helse- og omsorgsministeren, vil bli teke opp av representanten Kjell Ingolf Ropstad.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) [12:39:36]: Jeg har gleden av å framføre følgende spørsmål:

«Ventetiden for operasjon for sykelig fedme er ved en rekke sykehus reelt opptil 10 år. Dette er et klart brudd på formålet med pasientrettighetsloven. Pasienter som er gitt rett til helsehjelp pga. alvorlig sykdom, skal ikke vente i årevis på effektiv behandling. For den aktuelle pasientgruppen fører ventetiden til forverring av sykdommen samt tilleggslidelser som diabetes, leddsmerter, kreft og psykiske lidelser.

Hva vil statsråden gjøre for å redusere ventetiden for operasjoner av pasienter med sykelig fedme?»

Statsråd Sylvia Brustad [12:40:12]:   Forekomsten av overvekt og fedme er økende i Norge, både blant barn, unge og voksne. Og som representanten påpeker, er sjukelig overvekt en risikofaktor for flere alvorlige sjukdommer. Derfor er det rettet særskilt oppmerksomhet mot denne pasientgruppa de senere årene, og det har ført til at behandlingstilbudene innen både kirurgi og livsstilsendring er blitt flere og bedre.

I et folkehelseperspektiv er forebyggende arbeid selvfølgelig viktig. Å motivere til variert kosthold og økt fysisk aktivitet er et vesentlig bidrag for å unngå og redusere overvekt og dermed forebygge en rekke helseplager. Men på toppen av det kommer også det genetiske som en ikke har så mye herredømme over.

Det er også viktig at pasienter som er sjukelig overvektige, og som står i fare for å utvikle alvorlige følgesjukdommer, får et godt tilbud i helsetjenesten. De siste årene har tilbudet til denne pasientgruppa som nevnt blitt vesentlig bedre. Alle de regionale helseforetakene har etablert regionale sentre som har ansvar for å utvikle behandlingstilbud til denne pasientgruppa. De tilbyr nå kirurgisk behandling, og de fleste har iverksatt eller har under planlegging livsstilsendrende tilbud. Tidligere ble ca. 20 pasienter operert i året, nå blir mer enn 250 operert.

Det er særlig viktig å utvikle gode behandlingstilbud til alvorlig overvektige barn og unge. Derfor er Sosial- og helsedirektoratet tildelt midler for å understøtte prosjekter for denne pasientgruppa, både i primærhelsetjenesten og i spesialisthelsetjenesten. Prosjektene skal bidra til å utvikle bedre behandlingstiltak og evaluere effekten av dem. Ullevål universitetssjukehus HF har også mottatt midler de to siste årene for å utvikle et behandlingstilbud til alvorlig overvektige barn. I tillegg er slike tilbud under utvikling, bl.a. ved St. Olavs Hospital i Trondheim og i Helse Bergen HF.

Pasientrettighetsloven og prioriteringsforskriften har klare kriterier for tildeling av retten til nødvendig helsehjelp. I forskriften er, som representanten helt sikkert kjenner til, tre kriterier for prioriteringer lagt til grunn: Det ene er tilstandens alvorlighet, det andre er forventet effekt av helsehjelpa, og det tredje er kostnader i forhold til effekt. Ifølge pasientrettighetsloven skal pasienter som blir tildelt rett til nødvendig helsehjelp, få fastsatt en individuell frist for behandling. Dette vurderes for hver enkelt pasient og baseres på medisinske kriterier. Dersom denne fristen overskrides, har pasienten krav på å få tilbud om behandling hos private eller i utlandet. Med andre ord skal det være medisinske indikasjoner hos den enkelte pasient som er tildelt retten til nødvendig helsehjelp, som skal avgjøre når vedkommende skal behandles. Det er sjølsagt slik, som representanten påpeker, at intensjonen i pasientrettighetsloven også gjelder for denne pasientgruppa – la det være helt klart.

Etter min vurdering har de regionale helseforetakene nå tatt tak i arbeidet med å utvikle behandlingstilbudet til alvorlig overvektige på en god måte. Det er likevel slik at behandlingstilbudet til denne gruppa fortsatt er i en oppbyggingsfase – det betyr at vi har et godt stykke igjen – og da vil det selvfølgelig ofte være køer i oppstartingsfasen. Derfor vil jeg forsikre representanten om at jeg vil følge dette nøye når det gjelder utviklinga av behandlingstilbudet for denne gruppa også i tida framover.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) [12:43:45]: Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg ønsker å understreke at ventetiden reelt er opptil ti år. En pasient som f.eks. kommer til overvektsenheten på Aker sykehus, vil få samtale med en ernæringsfysiolog innen ett år. Deretter vil de ofte bli henvist til lang ventetid. Reelt vil det derfor ta opptil ti år før pasientene får den behandlingen de har krav på.

Mener statsråden det er medisinsk forsvarlig at pasientene bare får den samtalen med en ernæringsfysiolog, og mener statsråden at den helt nødvendige operasjonen ikke skal regnes inn i ventetiden, og at dette derfor ikke regnes som et brudd på pasientrettighetsloven?

Statsråd Sylvia Brustad [12:44:25]: La meg først si at jeg er helt enig i at det er mange som lider av dette, som venter altfor lenge. Det er også bakgrunnen for at det nå er satt et mye større trykk på å greie å utvikle flere behandlingstilbud i alle våre helseregioner. Hvis det finnes eksempler på ti års ventetid, er det klart at jeg selvfølgelig er helt enig i at det er altfor lenge. Det er klart at skal en lykkes, må det også følges opp. Da bare understreker jeg, som jeg sa i mitt hovedsvar, at intensjonen i pasientrettighetsloven med klare frister osv. også gjelder for denne pasientgruppa. I den grad det blir brudd på pasientrettighetsloven, må det selvfølgelig følges opp.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) [12:45:06]: Jeg takker igjen for et godt svar.

Personer som lider av sykelig fedme, kommer ofte inn i en ond sirkel, der en kombinasjon av overspising og mangel på trening fører til en kraftig forverring av sykdomsbildet. Det disse menneskene trenger, er en operasjon og et behandlingstilbud i etterkant.

Statsråden er sikkert kjent med at det i Aust-Agder finnes et slikt tilbud på Evjeklinikken. Ved Evjeklinikken har man god faglig kompetanse, og man tilbyr behandling i forkant og også et femårig behandlingsopplegg i etterkant av operasjonen. Dette er spesielt utviklet for den pasientgruppen som vi her snakker om, og resultatene er gode. Evjeklinikkens kapasitet utnyttes imidlertid ikke fullt ut.

Hvordan vil statsråden sikre et slikt landsdekkende tilbud for fedmepasienter? Og hva vil statsråden gjøre for at eksisterende behandlingskapasitet skal utnyttes fullt ut?

Statsråd Sylvia Brustad [12:46:02]: Det er jo viktig at vi utnytter de behandlingsmulighetene vi faktisk har på de steder som kan utføre denne type operasjoner – også at en gjør det en kan på forhånd, og følger opp i etterkant. Jeg kan derfor love at jeg fortsatt vil ha sterkt trykk for å bygge opp flere tilbud i alle regioner. Jeg skal sjekke ut det som representanten her sier om Evjeklinikken. Hvis det er slik at det er kapasitet der som ikke blir utnyttet, skal jeg ta tak i det.