Stortinget - Møte onsdag den 29. mars 2006 kl. 10

Dato: 29.03.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Svein Flåtten (H) [11:29:30]: Jeg har et spørsmål til finansministeren:

«Merverdiavgiften er 25 pst. for mat konsumert på serveringssted, f.eks. i restauranter, og 13 pst. for mat som ikke kan konsumeres på salgsstedet, f.eks. på bensinstasjoner. Stadig flere tar nå opp problemet med at mange salgssteder som kun belaster den lave merverdiavgiften, også tilrettelegger for konsum på serveringsstedspremisser. Forskjellen i avgift for i utgangspunktet like serverings-/salgssteder skaper dermed en konkurransevridning.

Hva vil statsråden gjøre for å eliminere denne utviklingen?»

Statsråd Kristin Halvorsen [11:30:16]: Først vil jeg gjerne takke representanten Svein Flåtten fordi han er en meget ivrig spørrer overfor finansministeren, og vi har et slags fast møtetidspunkt her hver onsdag. Finansdepartementet har et stort ansvarsområde, og jeg er veldig glad for den interessen som vises fra Stortinget.

Som kjent ble det fra 1. juli 2001 innført en ordning med redusert merverdiavgift på næringsmidler. Den reduserte satsen er i dag på 13 pst. Næringsmidler som inngår i omsetning av serveringstjenester, anses imidlertid ikke som omsetning av næringsmidler og skal dermed belastes med merverdiavgift på 25 pst., som er full sats.

Ordningen med ulik sats ved omsetning av næringsmidler og serveringstjenester har nå eksistert i flere år. Tilsvarende system gjelder også i en del andre land, f.eks. i Sverige. Avgiftsmyndighetene har gitt flere tolkningsuttalelser på dette området. Bransjen burde derfor være godt kjent med regelverket og den nærmere praktiseringen.

Jeg vil imidlertid framheve at det er et grunnleggende prinsipp at merverdiavgiften i minst mulig grad skal virke konkurransevridende, og at omsetning av like varer og tjenester skal behandles likt. Vi har for kort tid tilbake fått innspill fra reiselivsnæringen om at det kan være problemstillinger på det området som representanten Flåtten viser til. Departementet har bl.a. på grunnlag av dette tatt opp saken med Skattedirektoratet og bedt direktoratet vurdere den nærmere utforming og praktisering av regelverket. Direktoratet er også bedt om å vurdere om det kan være hensiktsmessig å iverksette kontrolltiltak for å sikre etterlevelse av regelverket og konkurransenøytralitet.

Svein Flåtten (H) [11:31:59]: La meg få replisere at jeg synes det er hyggelig å møte finansministeren på denne måten en gang hver 14. dag!

La meg også takke for et positivt svar, særlig fordi finansministeren ikke nevnte det som man har snakket mest om tidligere i spørretimen i dag, arven fra fortiden og hva som har vært, for dette spørsmålet går på den utviklingen vi nå ser i en litt sen fase av dette – ordningen har vart noen år. Det er bare å gå nedover Karl Johans gate og tilstøtende gater og se at det dukker opp nye typer serveringssteder som på sett og vis unngår den konkurransen som ligger i dette.

Jeg er veldig glad for at finansministeren har tatt opp dette med sine etater, og kunne da tenke meg å spørre ytterligere: Ser hun for seg noen fremdrift, altså i tid, på dette området? Når kan vi forvente noe om det?

Statsråd Kristin Halvorsen [11:33:03]: Jeg har ikke noen konkret frist for når vi kan være ferdig med denne gjennomgangen og presentere den for Stortinget eller Flåtten. Men jeg kan love at vi skal ha fullt trykk på denne saken, for det vil være krevende så lenge det er satsforskjell, og en så stor satsforskjell som i dette tilfellet, mellom 13 og 25 pst.; det utløser kreativitet for å prøve å komme seg ned på laveste sats.

Flåtten har tatt opp en problemstilling som vi er kjent med, og som vi nå jobber med, og jeg lover at vi skal gjøre det raskt.

Presidenten: Ønskjer Svein Flåtten ordet til tilleggsspørsmål?

Svein Flåtten (H) [11:33:39]: Nei, jeg ønsker ikke å si annet enn at positive svar er vi godt fornøyd med, så hvis man bare kan fortsette å komme til Stortinget med det hver 14. dag, er jeg godt fornøyd.

Presidenten: Det vart jo reine idyllen, dette her.

Vi går då til spørsmål 9.