Stortinget - Møte onsdag den 10. mai 2006 kl. 10

Dato: 10.05.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Robert Eriksson (FrP) [12:02:55]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til olje- og energiministeren:

«Mange små og mellomstore industribedrifter opplever dramatiske økninger i energiprisene. Bedriften Södra Cell Folla AS kan oppleve en økning på hele 50 pst. i sine energikostnader fra i år til neste år. Konsekvensene for denne bedriften og mange andre som er i samme situasjon, vil være svekket konkurranseevne, som igjen fører til nedleggelser og tap av arbeidsplasser.

Kan statsråden garantere for at man får på plass et nytt system for industrikraft fra 2007?»

Statsråd Odd Roger Enoksen [12:03:34]: Södra Cell AS og en rekke andre bedrifter innenfor den kraftintensive industrien, inkludert treforedlingsindustrien, har dekket deler av sitt kraftbehov gjennom kontrakter på myndighetsbestemte vilkår. Disse kontraktene løper i hovedsak ut i perioden fram til og med 2011. En betydelig del av kontraktene som fases ut, er erstattet av langsiktige kommersielle avtaler.

De siste årene har markedsprisene på kraft i Norge vært på et høyere nivå enn tidligere, men likevel lavere enn på kontinentet, hvor prisene også har økt. Det er ingen tvil om at denne situasjonen representerer en betydelig utfordring for den kraftintensive industrien som konkurrerer i et globalt marked. Utfordringen er ikke særnorsk, men gjelder kraftintensiv industri innenfor hele EØS-området.

Det er et mål for Regjeringen å sikre norsk industri forutsigbare rammebetingelser som kan legge til rette for langsiktig industriell aktivitet. Vi arbeider aktivt med dette, i tråd med Soria Moria-erklæringen.

Det er derfor mitt klare mål å finne løsninger for den kraftintensive industrien som er innenfor EØS-avtalen. Dette er et komplekst arbeid, hvor bl.a. utviklingen i EU sentralt og i EU-landene må følges nøye.

Jeg ber om forståelse for at det er nødvendig å bruke noe tid på å vurdere det handlingsrom som foreligger, og det er ikke mulig i dag å utstede garantier i forhold til når eventuelle ordninger vil være på plass. Men som jeg tidligere har sagt: Min ambisjon er at vi skal komme fram til en løsning innen utgangen av dette året.

Robert Eriksson (FrP) [12:05:12]: Jeg har merket meg det som statsråden var inne på, at man har avtaler fram til 2011. Men mange av avtalene går ut i 2007. Jeg har også merket meg Regjeringens løfter til industrien i Soria Moria-erklæringen, der det står at man skal utrede og sette i verk et norsk industrikraftmarked. En formidabel økning i elkraftprisene vil kunne avgjøre framtiden for bl.a. norske treforedlingsbedrifter, noe som også statsråden er inne på. Og, som nevnt: Mange av avtalene vil gå ut allerede i 2007.

Hvordan vil statsråden sikre at man har nok kraft til konkurransedyktige priser for denne virksomheten? Eller er det slik at næringslivet fortsatt kan forvente ugunstige kraftpriser fram til 2011?

Statsråd Odd Roger Enoksen [12:06:06]: Som sagt: Vi jobber nå aktivt for å finne ordninger som skal være innenfor EØS-avtalen, og som skal være tilfredsstillende for de behov som industrien har i forhold til forutsigbare rammevilkår, og i forhold til å kunne utvikle disse næringene i Norge. Det er et krevende arbeid, for samtidig som denne industrien er utsatt for konkurranse også fra land som har et langt lavere kostnadsnivå enn det vi har – det gjelder både arbeidskostnader og energikostnader – ser vi at også energipriser har hatt et løft i det generelle markedet. Vi ser derfor på ulike ordninger og ulike måter å møte denne industriens behov på. Jeg vil ikke gå inn på de muligheter som foreligger i dag. Det vil jeg komme tilbake til. Og vi vurderer altså flere forskjellige alternativer.

Robert Eriksson (FrP) [12:07:01]: Jeg takker for svaret.

Så er det engang slik når det gjelder Södra Cell, som for seks år siden kjøpte to bedrifter i Norge – én i Buskerud, på Tofte i Hurum, og én i Nord-Trøndelag, i Verran – at hadde bedriften på Tofte ligget på svensk side, hadde man spart 110 mill. kr. Bunnlinjen ville altså ha vært 110 mill. kr bedre. Mye av dette skyldes energipriser, det skyldes særnorske avgifter. Det gjør at Norge har et dårligere konkurransefortrinn. Så prøvde man seg med et felles marked mellom Sverige og Norge når det gjaldt elsertifikatmarkedet. Regjeringen har lovet at man skal komme tilbake med alternative ordninger. Betyr det at de alternative ordningene vil være like gode som et elsertifikatmarked og de ordningene det kunne ha ført til?

Statsråd Odd Roger Enoksen [12:08:06]: Svaret på det spørsmålet er ja.

Når det refereres til Södra Cell Folla AS, er den bedriften i en spesiell situasjon. Man produserer kraft basert på bioenergi, og i Sverige har man inkludert den industrien i de ordningene med grønne sertifikat som man har.

Det er definitivt ikke bare strømpriser og avgiftsnivå som her har vært avgjørende, og jeg vil understreke at situasjonen for kraftintensiv industri er langt mer kompleks enn det som gjelder eksempelet Södra Cell. Her er mange andre utfordringer også som det skal tas tak i.

Vi vil komme tilbake med et opplegg som er like bra og bedre enn et sertifikatmarked, som det ikke var mulig å slutte seg til. I tillegg jobber vi med rammevilkår for denne industrien som skal sikre langsiktighet og forutsigbarhet for å gjøre investeringer og utvikle industrien i Norge. Det tar vi sikte på å presentere så raskt som overhodet mulig.