Stortinget - Møte onsdag den 10. mai 2006 kl. 10

Dato: 10.05.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Torbjørn Andersen (FrP) [12:25:48]: Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Veiene på Sørlandet er i sterkt forfall. Behovet for økt vedlikehold er nå prekært. I år har Vegvesenet kun budsjett til å legge asfalt på 11 mil vei i Agder. Behovet er minst det tredobbelte for å holde tritt med det løpende behovet for vedlikehold. Mange av veiene på Sørlandet ble bygget lenge før landet fikk store petroleumsinntekter. Når Norge i dag er verdens rikeste land, synes det svært underlig at det ikke lenger er råd til normalt vedlikehold av veinettet.

Hva vil statsråden gjøre for bedret veivedlikehold i Agder?»

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:26:52]: Me har eit stort etterslep i vedlikehaldet både på riksvegane og på fylkesvegane i Noreg. Etterslepet auka monaleg i førre stortingsperiode, då Bondevik II saman med Framstegspartiet fekk gjennomført store kutt i løyvingane til vedlikehald. Etterslepet på vegdekka er spesielt synleg og merkbart for trafikantane, og det er eit klart mål å minske etterslepet. Regjeringa auka difor midlane til vegvedlikehald med 70 mill. kr i høve til den førre regjeringa sitt budsjettframlegg for 2006. Dette er eit fyrste steg på vegen til å minske konsekvensane av at det tidlegare har vore for lite midlar til vedlikehald av vegane, men dessverre er dette eit arbeid som vil måtte ta noko tid. Midlane til drift og vedlikehald skal dekkje mange føremål. Det blir difor alltid avveging mellom midlar til asfaltering og midlar til andre gode føremål. Eg kan nemne at Statens vegvesen i det siste har auka innsatsen til grøfting langs vegane. Dette er òg eit tiltak som vil auke levetida for vegdekka.

Torbjørn Andersen (FrP) [12:28:02]: Jeg takker for svaret, selv om det vel ikke var så svært mye å ta av seg hatten for.

Statsråden sier at det er et første steg, og at det vil ta noe tid. Jeg kan jo spørre: Hvor lang tid vil det ta før vi får penger nok til bl.a. bedre asfalt og vedlikehold av veiene på Sørlandet? Ifølge mine opplysninger skal det i år brukes drøyt 45 mill. kr til asfalt på agderfylkenes riks- og fylkesveier. Det er altså 30 pst. lavere enn det det var i 2005.

Ifølge uttalelser fra Vegvesenet er det slik at budsjettet til ny asfalt minst burde være det dobbelte. Mener ikke statsråden at slike uttalelser fra faglig hold om at budsjettbehovet faktisk er det dobbelte, tyder på at Regjeringen må handle raskt? Statsråden nevnte innledningsvis at dette vil ta tid, dette er et første steg osv. Vil Regjeringen gjøre noe raskt for å øke budsjettene til bl.a. bedre asfalt på veiene i Agder?

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:29:09]: Dette er ikkje nytt. Både Framstegspartiet, dei andre opposisjonspartia og dei partia som sit i regjering i dag, veit at etterslepet på både riksvegar og fylkesvegar har bygt seg opp gjennom mange år. Slik sett trur eg representanten frå Framstegspartiet må vere einig med meg i at det må ta noko tid å snu ei skute som har vore på – så å seie – nedovergåande kurs i veldig mange år. Det er òg slik at i den førre regjeringa, der Framstegspartiet òg hadde påverknadskraft, som eg nemnde, auka – det eg kan sjå av budsjettala til Framstegspartiet – midlane til vedlikehald med 1 mill. kr i budsjettet for 2005. Elles vart det jo gjort kutt i den perioden.

Så eg vil med respekt å melde seie at denne regjeringa har starta ein snuoperasjon, og eg vil òg be om respekt for at det må ta noko tid å byggje opp det som har vore bygt ned over så mange år.

Torbjørn Andersen (FrP) [12:30:15]: Jeg takker statsråden for det svaret.

Det var slik bl.a. i valgkampen at de rød-grønne partiene skrøt av at nå skulle det satses mer på vei i dette landet enn det den forrige regjeringen hadde gjort. Nå er det ikke noen stor prestasjon å satse mer på vei enn den forrige regjeringen gjorde, for det var slett ingenting å skryte noe særlig av. Men det er klart at ut fra de ambisjoner som statsråden tidligere har gitt uttrykk for, om økt satsing på vei, vil det ganske raskt bli oppfattet som et løftebrudd og som en valgbløff dersom ikke midlene raskt kommer på plass. Nok en gang gjentar statsråden at det vil ta noe tid osv. Jeg ser fram til og håper at arbeidet med å få mer budsjettmidler til veiformål, ikke minst i Agder hvor veiene nå er meget dårlige, forseres i Regjeringen. Det er et stort behov for det (presidenten klubber). Jeg mener at statsråden (presidenten klubber igjen) må se viktigheten og nytten av at vi har et godt veivedlikehold i Norge, og at vi ikke forringer veikapitalen.

Presidenten: Presidenten ber om at ein respekterer taletida.

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:31:27]: Regjeringa auka satsinga på samferdsel med 460 mill. kr i 2006-budsjettet. Det var ikkje nok til å oppfylle det som er Regjeringa sitt styringsmål, nemleg handlingsramma for Nasjonal transportplan, som òg Framstegspartiet i lag med regjeringspartia har lagt. Det er denne målsetjinga som denne statsråden styrer etter. Etter å ha sete sju månader i stolen er eg fullstendig klar over dei store utfordringane som ligg her. Eg får dagleg innspel både frå fagleg hald og frå anna hald om behovet. Min jobb er å framføre dette i Regjeringa, og sjølvsagt å syte for at Regjeringa gjer det som me har lova på dette feltet, som me gjer det på andre felt der Regjeringa har lova noko.

No har ikkje Framstegspartiet vore i regjering, men eg høyrer dei har ambisjonar om å kome dit. Då vil òg Framstegspartiet erfare at det er mange sektorar og mange lovnader. Min jobb er å syte for at samferdsel kjem på den dagsordenen, og det gjer eg stort sett kvar dag.