Stortinget - Møte onsdag den 11. oktober 2006 kl. 10

Dato: 11.10.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Arne Sortevik (FrP) [12:34:59]: Det er et spørsmål til fiskeri- og kystministeren:

«Bergen bystyre har nettopp rettet en ny henvendelse til både fiskeriministeren og samferdselsministeren om etablering av alternativ seilingsled til Bergen, et uttrykt vilkår i Stortingets forutsetning for bygging av Askøybroen. Broen er for lengst bygget, nedbetaling ved hjelp av bompenger er nesten fullført. Alternativ seilingsled mangler fortsatt og utgjør en økende begrensning i utviklingen av Bergen havn som nasjonal cruisehavn.

Hvordan vil statsråden følge opp henvendelsen fra Bergen kommune?»

Statsråd Helga Pedersen [12:35:39]: Jeg har mottatt henvendelsen fra Bergen kommune, hvor byrådslederen oversender vedtaket fra Bergen bystyre, der bystyret krever at den alternative seilingsleden til Bergen havn gjennom Det Naue og Skjelangersundet realiseres. Bystyret framholder videre at den eneste naturlige løsningen i dagens situasjon er at Stortinget må behandle seilingsleden som egen sak uavhengig av Nasjonal transportplan og fullfinansiere prosjektet.

Som jeg sa i Stortingets spørretime den 15. februar i år, opplyste Fiskeri- og kystdepartementet i St.prp. nr. 1 for 2004-2005 at Kystverket ville vurdere prosjektet alternativ farled til Bergen havn opp mot andre prosjekter i forbindelse med utarbeidelse av Kystverkets handlingsprogram for oppfølging av Nasjonal transportplan.

I St.prp. nr. 1 for 2005-2006 for Fiskeri- og kystdepartementet står det at Kystverket har vurdert dette prosjektet opp mot andre prosjekter. Kystverket mener at det ut fra en totalvurdering ikke er grunnlag for å prioritere dette prosjektet nå, da det er andre prosjekter som bør ha høyere prioritet. Departementet sluttet seg til denne vurderingen. Det framholdes imidlertid at prosjektet må vurderes i tråd med trafikkutviklingen og størrelsen på de skip som kan være aktuelle for anløp i Bergen havn.

Dette er fortsatt min holdning til saken, som jeg for øvrig formidlet til ordføreren i Bergen da jeg traff ham i går. Framtidige prioriteringer vil altså måtte ses i lys av trafikkutviklingen og tempoet i utskiftingen av skipene.

Arne Sortevik (FrP) [12:37:21]: Jeg takker for svaret. Det er riktig referert fra statsbudsjettet for 2006 at det lille håpet og det lille forbeholdet som lå der, var at man skulle vurdere utviklingen i tråd med hva som skjer på trafikksiden og størrelsen på skip.

I sitt svar 15. februar i år sa statsråden at Regjeringen ville følge utviklingen. Men den er gått fra vondt til verre, for det er ingen omtale av prosjektet i budsjettforslaget for 2007.

Trafikkutviklingen er god og sterkt økende. Men det er samtidig en større utfordring, fordi det stadig bygges nye og større cruiseskip som krever passeringshøyde på over 62 meter, som er høydebegrensningen på Askøybroen. Og det er jo på denne bakgrunnen – at trafikkutviklingen er sterk, og at antall skip krever seilingshøyde over 62 meter – at Bergen bystyre samlet, med basis i regjeringspartiene i Bergen bystyre, har rettet en ny henvendelse til Regjeringen om å få hjelp for å få prosjektet på plass.

Statsråd Helga Pedersen [12:38:31]: Jeg er veldig godt orientert om Bergen bystyres holdning i denne saken. Jeg skjønner veldig godt det lokale engasjementet for dette prosjektet. Men det er også veldig mange andre gode prosjekter rundt om i dette landet. Mesteparten av våre planrammer innenfor Kystverket er bundet opp både for 2008 og 2009.

Det er riktig at mange av båtene blir større, men her må vi også kunne se på tempoet i utskiftingen. Altså: Hvor fort går det? Det vil jeg fortsatt følge med på, men vi må se dette prosjektet opp mot andre aktuelle havne- og farledsprosjekter. Vi har ikke en egen pott ved siden av de midlene vi har til havne- og farleder.

Arne Sortevik (FrP) [12:39:28]: Takk for ytterligere svar.

Det som er spesielt med dette prosjektet, er jo at det ikke fremstår på linje med en rekke andre. Det har en forhistorie som er knyttet til en forutsetning satt av Stortinget ved bygging av en konkret bro, nemlig Askøybroen. Ser ikke statsråden at dette krever særbehandling for å få på plass en forutsetning som Stortinget faktisk har satt, men som fortsatt ikke er oppfylt? Det er det ene.

Det andre er at etter mitt syn må det tas med i vurderingen at en slik alternativ seilingsled faktisk vil avlaste eksisterende indre skipsled. Det er stor trafikk av mindre fartøyer både til og fra havnen, og det er stor skipstrafikk på indre led langs kysten, slik at en alternativ seilingsled i betydelig grad vil bedre trafikksikkerheten for de fartøyene som går til og fra Bergen havn og langs kysten i indre led.

Statsråd Helga Pedersen [12:40:32]: Jeg er godt kjent med forhistorien for dette prosjektet. Sett i lys av det skjønner jeg også det engasjementet som Bergen bystyre og andre politikere fra Hordaland har for dette prosjektet. Samtidig er det slik at prosjektet nå er definert som et havne- og farledsprosjekt under Fiskeri- og kystdepartementet. Da vi må foreta en samlet vurdering, der vi både ser på elementene i dette prosjektet og også ser på alle de andre behovene som fins i Kyst-Norge. Men dette vil som sagt vurderes når vi skal gjøre framtidige prioriteringer.

Presidenten: Vi går tilbake til spørsmål 5.