Stortinget - Møte onsdag den 11. oktober 2006 kl. 10

Dato: 11.10.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

André N. Skjelstad (V) [12:41:31]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til olje- og energiministeren:

«Flommen som rammet Nord-Trøndelag i januar i år førte til et stort behov for sikringstiltak som følge av erosjon og ras i enkelte vassdrag. NVE Region Midt-Norge fastslår at kostnadene på sikringstiltakene ville utgjøre ca. 36 mill. kr. De rammede kommunene må betale en egenandel på 20 pst. av sikringstiltakene selv.

Kan statsråden forsikre de rammede kommunene i Nord-Trøndelag at de får ettergitt egenandelen?»

Statsråd Odd Roger Enoksen [12:42:17]: Stortinget har de senere årene flere ganger slått fast at distriktet skal yte et bidrag til sikringstiltak der NVE gir bistand. Stortinget konkluderte slik i juni 2004 i forbindelse med flommen i Møre og Romsdal. I St.prp. nr. 1 for 2005-2006 ble hele ordningen med distriktsandeler på 20 pst. gjennomgått på ny etter anmodning fra Stortinget. Departementet konkluderte med at gjeldende regler om distriktsandel ved sikringstiltak bør opprettholdes. Stortinget la denne konklusjonen til grunn ved behandlingen av budsjettet. Dette innebærer at distriktsandel skal betales av kommunene dersom tiltaket ikke omfattes av unntaksbestemmelsene. Unntatt fra distriktsandel er:

  • krisetiltak som gjennomføres i flomsituasjoner

  • tiltak som reduserer risikoen for tap av menneskeliv og større materielle verdier, f.eks. som følge av kvikkleireskred

  • tiltak der det ikke er noen klar part som drar nytte av tiltaket, f.eks. miljøtiltak for å hindre forurensning eller for å bedre forholdene for fisk

Grong kommune klaget til departementet over NVEs avslag på søknad om å få dekket distriktsandelen i forbindelse med sikringstiltak etter flommen i Trøndelag sist vinter. I departementet har vi gått nøye gjennom de enkelte sikringstiltakene, men unntaksbestemmelsene kan ikke komme til anvendelse for disse sakene. Departementet avslo derfor klagen sist fredag.

Jeg håper representanten Skjelstad har forståelse for at det er nødvendig å prioritere sikringstiltak til de områdene som er mest utsatt, ut fra de rammene for bevilgninger som er fastsatt gjennom budsjettbehandlingen her i Stortinget. Selv om denne regjeringen har sørget for økning av samlet bevilgning for 2006, ville likevel frafall av distriktsandel for alle tiltak etter flom føre til at viktige forbygningsanlegg andre steder måtte utsettes.

Kommunene i Nord-Trøndelag må nok derfor dessverre belage seg på å betale distriktsandelen på 20 pst. til de sikringstiltakene som nå er gjennomført.

André N. Skjelstad (V) [12:44:29]: Jeg takker statsråden for svaret, som ikke nødvendigvis var oppløftende for de flomrammede kommunene i Nord-Trøndelag og på Vestlandet.

I Nord-Trøndelag sitter kommunene igjen med en regning på i overkant av 7 mill. kr etter at NVE har gjort de nødvendige sikringstiltakene – penger som egentlig skulle vært brukt til andre oppgaver, eller penger kommunene ikke har. Statsråden sa på sin rundreise i de flomutsatte områdene i vinter at ingen skulle bli økonomisk skadelidende når infrastruktur skulle gjenoppbygges. Mener statsråden at en kommune som den han nevnte selv, altså Grong, med 2 600 innbyggere og et allerede stramt driftsbudsjett, ikke vil bli skadelidende ved å få 1,5 mill. kr i ekstrautgifter? Og er statsråden villig til å legge forholdene til rette slik at man kan se på en nedbetalingsplan for de kommunene dette gjelder?

Statsråd Odd Roger Enoksen [12:45:27]: For det første er det slik at Regjeringen stilte opp med ekstra midler og bevilget 52 mill. kr i revidert nasjonalbudsjett til sikringstiltak i Trøndelag og på Vestlandet. I tillegg har Kommunal- og regionaldepartementet bevilget 44,7 mill. kr i ekstraordinært skjønn til kommuner som har hatt merutgifter som følge av naturskader. Dette gikk det ut en pressemelding om sist fredag. Derfor har kommuner med spesielt høye merutgifter fått dekket alle utgifter utover 250 kr pr. innbygger. Flatanger har f.eks. fått dekket 97 pst. av sine merkostnader, unntatt sikringstiltakenes distriktsandel.

Vi har dermed langt på vei innfridd det vi, kommunalministeren og undertegnede, samlet sett sa på våre reiser i Nord-Trøndelag. Dessverre er det slik, som jeg sa, at hvis staten skulle ta hele regningen, ville det måtte gå på bekostning av andre prosjekter.

Når det så gjelder en nedbetalingsavtale, vil jeg selvsagt se positivt på det hvis det kan hjelpe på situasjonen i Grong.

André N. Skjelstad (V) [12:46:35]: Jeg takker for det. Jeg synes dette var en interessant invitt fra statsråden.

Det er klart at NVE har fått 52 mill. kr, men det hjelper fremdeles ikke kommunene, som må ut med 20 pst. egenandel på disse sikringstiltakene.

Så til det mer prinsipielle: Når en kommer ut for naturkatastrofer av dette omfanget rundt omkring i landet, vil det medføre store utgifter. Mener ikke da statsråden at det er storsamfunnets oppgave å bidra fullt ut til at en kompenserer de utgiftene som påløper ved slike naturkatastrofer?

Statsråd Odd Roger Enoksen [12:47:11]: Jo, og storsamfunnet påtar seg også betydelige kostnader både i forhold til sikringstiltak i forkant, for å redusere risikoen for denne type naturskader og, ikke minst, i forbindelse med opprydding etter flom og naturskader. Så finnes det noen unntakssituasjoner hvor staten altså dekker 100 pst. Og som jeg sa i mitt første svar, har departementet gått grundig gjennom situasjonen i Grong og dessverre funnet at ingen av de tiltakene som er iverksatt der, kommer inn under de unntaksbestemmelsene som altså ble foreslått allerede fra den forrige regjeringen, som Stortinget sluttet seg til, og som jeg må forholde meg til.

Presidenten: Dermed er dagens kart ferdigbehandlet.

Forlanger noen ordet i henhold til forretningsordenens § 37 a før møtet heves? – Møtet er hevet.