Stortinget - Møte onsdag den 22. november 2006 kl. 10

Dato: 22.11.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Arne Sortevik (FrP) [12:16:08]: «Arbeid med høydeutvidelse av E134 Haukelitunnelene har foregått over altfor lang tid og er omtalt i statsbudsjettet både for 2006 og for 2007. I sommer fremkom det at kostnaden ville bli 350 mill. kr, 150 mill. kr mer enn anslått. Grunnen er at annet arbeid er inkludert i anbudene. Statsråden har varslet ny anbudsrunde basert på faktisk oppdrag og har lovet ny sak til Stortinget. I «Veien og vi» 16. november fremgår det at Statens vegvesen nå vil kutte 150 mill. kr i arbeidsomfanget.

Vil statsråden rydde opp i denne saken?»

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:16:53]: Statens vegvesen har gått gjennom prosjektet på nytt for å redusere arbeidsomfanget i forhold til det som var innarbeidd i anbodskonkurransen som vart gjennomført og avlyst tidlegare i år.

Det er no primært teke med nødvendig arbeid for å auke fri høgd til 4,2 meter i alle tunnelane som ikkje tilfredsstiller dette kravet, mellom Telemark grense og Odda. Totalkostnadene for desse arbeida og dessutan dei tiltaka som er utførte tidlegare i andre tunnelar på prosjektet, er førebels kostnadsrekna til om lag 200 mill. kr. Dette er i samsvar med føresetnaden i St.prp. nr. 1 for 2005-2006 og for 2006-2007.

Nytt konkurransegrunnlag er under utarbeiding og vil vere klart for utsending i løpet av inneverande år, slik at arbeida kan kome i gang våren 2007. Gjennom dette arbeidet vil det verte teke endeleg standpunkt til omfanget av arbeidet.

Arne Sortevik (FrP) [12:17:56]: Takk for svaret, som altså bekrefter at det har tatt svært lang tid å gjennomføre høydeutbedring. Dette omtales da fra Vegvesenets utbyggingssjef slik i samme avis som jeg refererte til:

«Vi får ikkje lenger plass til dei tryggingsmessige tiltaka som vi hadde med i det opprinnelege anbodsgrunnlaget. Men vi må halde oss til det som er vedteke, og reknar med å lyse ut oppdraget på nytt før jul i år.»

Er det ikke slik at også Vegvesenet må holde seg til det som er vedtatt? Det blir faktisk en smule verre når man også ser at dette er omtalt i Vegvesenets egen avis, «Veien og vi», under overskriften «Uendra tunnelbredde på E134 over Haukeli». Det har aldri vært spørsmål om breddeutvidelse, men det har vært snakk om å øke høyden til 4,20 meter. Jeg håper at vi nå kan få gjort dette uten ytterligere forsinkelser.

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:18:57]: Eg kan stadfeste at det sjølvsagt er slik at Statens vegvesen, som utfører sitt arbeid på oppdrag frå Samferdselsdepartementet, som igjen utfører det på oppdrag frå Stortinget, skal lytte nøye til det Stortinget seier, og utføre oppdraga i tråd med dei rammene som vert lagde her. Det er udiskutabelt. Dersom ikkje skal eg sjølvsagt kome attende til Stortinget. Det kan jo førekome at det dukkar opp uføresette ting som gjer at ein må tilbake til Stortinget. I denne saka handlar det om å tilpasse prosjektet etter dei føringane som er lagde, og det vil då verte gjort.

Arne Sortevik (FrP) [12:19:39]: Det er slik at oppdraget var ganske klart allerede våren 2005, da saken om økt tunnelhøyde ble behandlet på grunnlag av et Dokument nr. 8-forslag. Det var til og med en tidligere representant for Senterpartiet som var ordfører for saken. Den daværende samferdselskomiteen var samlet i sitt syn på at høydeutvidelse, og ikke noe annet, var nødvendig. Men det er slik at det faktisk er tvil om behovet, for man har målt på ulike måter og med ulike resultater. Det er også tvil om metoden for høydeutvidelse, heving av tunneltaket, fordi det er svært kostnadskrevende.

Statsråden har 26. september svart undertegnede med at også senking av veibanen, som vil koste ca. en tiendedel av en prislapp på 200 mill. kr, vil bli vurdert. Kan statsråden bekrefte at dette vil bli gjort?

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:20:32]: Ja, det er òg med i vurderinga. Det som framgår, er at ein del av det elektriske anlegget uansett bør verte skifta. Eg veit ikkje kva konklusjonane på det vil verte til slutt, og om det vil vere vesentleg for at ein vel det eine eller det anna. Men føringane som eg la, og som eg har svart Sortevik på tidlegare, ligg fast.