Stortinget - Møte onsdag den 9. mai 2007 kl. 10

Dato: 09.05.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 25

Elisabeth Aspaker (H) [14:06:36]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til landbruks- og matministeren:

«Jeg viser til skriftlig spørsmål nr. 663 den 23. februar om mindre fleksible og kortere åpningstider for Mattilsynet og de problemer dette har medført bl.a. ved Kirkenesterminalen. Statsråden svarte den gang at saken var under utredning med sikte på å finne en løsning. Ifølge den informasjon jeg har, er situasjonen i dag like uløst.

Hva vil statsråden gjøre for å få en snarlig avklaring om utvidelse av Mattilsynets åpningstider slik at handelsvirksomheten, bl.a. i Kirkenes, igjen kan få akseptable rammevilkår?»

Statsråd Terje Riis-Johansen [14:07:11]: Flere forhold knyttet til handelsvirksomhet med Russland har betydning for norsk næringsliv. Det gjelder særlig import og eksport av sjømat og leveranse av proviant fra Russland til russiske båter som går til norsk havn. Fellesnevneren er at disse områdene påvirkes av reglene for veterinær grensekontroll samt åpningstidene ved grensekontrollstasjonene.

Til spørsmålet fra representanten Aspaker vil jeg generelt si at matforvaltninga løpende prøver å legge til rette for ordninger som ikke virker hemmende på næringslivet ved gjennomføring av veterinær grensekontroll.

Mattilsynet har klart å få til et opplegg hvor russiske båter som ønsker å anløpe havner i Finnmark og Troms, fortsatt får lov til å ta imot forsyninger som kommer med bil fra Russland – en ordning som egentlig skulle ha vært avviklet på grunn av reglene for veterinær grensekontroll. Denne ordninga har betydning både for sjømatnæringa og for ulike servicenæringer i de nordligste fylkene.

Det er i denne sammenheng også grunn til å nevne at Mattilsynet den siste tida har gjort en betydelig innsats for å opprettholde og legge til rette for eksport av fisk til Russland.

Når det gjelder spørsmålet om åpningstider, vil jeg vise til mitt svar av 2. mars i år på representanten Aspakers spørsmål om samme tema. Mattilsynet var da i gang med å utrede hvilke nærings-, bemannings- og kostnadsmessige utfordringer Mattilsynet og næringa står overfor i Troms og Finnmark. Denne vurderinga skulle foregå i nært samarbeid med fiskeri- og havbruksnæringenes organisasjoner.

Mattilsynet var ferdig med sin utredning for noen få dager siden. Jeg vil nå vurdere Mattilsynets forslag til tiltak sammen med fiskeri- og kystministeren for å komme fram til den beste løsninga totalt sett.

Elisabeth Aspaker (H) [14:09:00]: Man får innimellom inntrykk av at det som er store spørsmål i nord, ikke er fullt så store spørsmål i sør.

Jeg hører ministeren si at det er noen få dager siden Mattilsynet var ferdig med sine vurderinger, men jeg vet at regionkontoret leverte fra seg sin rapport den 31. mars. Det er over én måned siden.

Problemene ved Kirkenesterminalen startet over natten den 1. februar da man la om og fikk mindre fleksibilitet i forhold til håndtering av båter som kom, og last som skulle på land. Når man mister levebrødet mer eller mindre over natten, og vi nå, tre måneder senere, fortsatt ikke har noen avklaring på disse spørsmålene, lurer jeg på når landbruksministeren mener vi kan se en ende på dette. Når skal Kirkenesterminalen få vite eksakt hva slags rammebetingelser de har å forholde seg til?

Statsråd Terje Riis-Johansen [14:09:59]: For det første vil jeg avvise at store spørsmål i nord nødvendigvis er små i sør på dette området.

Når det gjelder Mattilsynets innsats innenfor denne sektoren den siste tida, har det, som naturlig er, i stor grad handlet om spørsmål knyttet til Nord-Norge og vårt forhold til Russland. Det å sikre eksporten av fisk til Russland har vært Mattilsynets største sak på dette området. Den største saken for fiskerinæringa i Nord-Norge er også knyttet til framtidige markedsmuligheter og det å kunne få solgt produktene sine. Det mener jeg er situasjonen, og det er en bevisst prioritering i forhold til en stor og viktig sak som denne.

Når det gjelder ferden videre, etter at jeg nå har fått Mattilsynets vurderinger på mitt bord, skal jeg garantere at dette skal gå raskt. Jeg er selvsagt helt enig i at hindringer for næringslivet av denne art som det er mulig å gjøre noe med, bør man forsøke å lande raskt. Vi bør forsøke å få til endringer som næringslivet kan leve med. Jeg er derfor innstilt på å behandle denne saken raskt.

Elisabeth Aspaker (H) [14:11:11]: Jeg takker statsråden for svaret. Det er helt rett, som han sier, at både Norges Råfisklag og Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening er svært opptatt av at man skal finne gode løsninger på dette.

Jeg vil da utfordre statsråden her, for jeg forstår det sånn at det egentlig ikke står på Mattilsynets vilje til å ha lengre åpningstider, men at det mer er et spørsmål om penger og evne til faktisk å finansiere de utvidede åpningstidene. I lys av det som skjer med hensyn til hele nordområdeproblematikken, lurer jeg på om Regjeringen tror at deres store, strategiske satsingsområde i nord, når det kommer ned til de konkrete tiltakene, skal være gratis, at man skal omdisponere og legge bort andre ting for å gjøre mer, enten det er på Kirkenesterminalen eller andre plasser. Jeg lurer på om ministeren kan si om han faktisk har til hensikt å legge mer penger på bordet for å få en bedre tjeneste.

Statsråd Terje Riis-Johansen [14:12:12]: Skal vi ha lengre åpningstider og et utvidet tilbud på disse stedene, er det åpenbart at det koster penger. Det er en del av dette spørsmålet. Men det at det koster penger, betyr ikke at vi ikke kan få gjort det. Men en del av de vurderingene vi gjør, går selvsagt også på kostnadssiden og det å finne ulike løsninger. Det er Mattilsynet og denne regjeringa selvsagt pliktet til å se på – som også den regjeringa som Aspakers parti en gang var en del av, ville ha gjort hvis saken hadde vært aktuell den gang. Så det å ikke se på hva kostnadene er ved ulike løsninger, er ikke ansvarlig i noe spørsmål – heller ikke her. Men som sagt: Jeg tror vi skal finne en løsning på dette, og jeg er innstilt på å finne løsninga raskt.

Presidenten: Da er den ordinære spørretimen over.

Ber noen om ordet før møtet heves? – Møtet er hevet.