Stortinget - Møte onsdag den 9. mai 2007 kl. 10

Dato: 09.05.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Bård Hoksrud (FrP) [11:55:25]: Jeg vil først bare si at det jo er lenge siden spørsmålet ble sendt. Det har blitt en del endringer når det gjelder tiltakskostnadene, men jeg vil allikevel ta opp spørsmålet slik det opprinnelig ble stilt:

«Flere av omkjøringsveiene som i sommer skal erstatte E18 i Vestfold, er i en slik forfatning at det vil skape trafikkaos. Det må settes i verk tiltak for å oppgradere/sikre veiene og ta høyde for de miljømessige konsekvensene. Beregninger tyder på at det vil koste 200 mill. kr å sikre tunnelene, i tillegg vil det påløpe store kostnader for å oppgradere veiene slik at man kan sikre en forsvarlig trafikkavvikling i sommer.

Hva vil statsråden nå gjøre for å sikre trafikkavviklingen gjennom Vestfold i sommer?»

Statsråd Liv Signe Navarsete [11:56:11]: Som representanten Hoksrud viser til, har stenginga av E18 i Vestfold ført med seg problem for trafikkavviklinga gjennom fylket. Tilbakeføringa av trafikk til gamle E18, dvs. rv. 313, har auka faren for ulukker, medført ulemper for naboane til vegen og ført til at trafikantane brukar lengre tid på reisa.

For å bøte på desse ulempene er det sett i verk ei lang rekkje tiltak. Tiltaka gjeld m.a. endra fartsgrense for å få best mogleg flyt i trafikken, forsterka skilting, asfaltering av ein del strekningar og ny vegoppmerking. Det er vidare sett inn auka kontroll, noko som det er varsla om ved skilt, og ordninga med skuleskyss er utvida. Eg vil òg nemne at det etter ynske frå kollektivselskapa vil verte etablert kollektivfelt ved innsnevringa ved Bergsenga. Nye tiltak vert kontinuerleg vurderte, så lenge den ekstraordinære situasjonen held fram.

Det er laga kart m.m. – som vert nytta av politiet og av Vegtrafikksentralen – over rv. 313 og dei andre omkøyringsvegane i nordfylket, slik at ein kan utnytte alternativt vegnett best mogleg gjennom god skilting langs vegen. Det er òg kontinuerlege observasjonar av kø i trafikken i helgane, med tanke på å føre trafikk inn på omkøyringsruter med «ledig kapasitet».

Etter anbodsrunden i samband med sikringsarbeida er det klart at eitt løp på E18 vil kunne opnast 6. juli. Med det vil venteleg trafikken på rv. 313 og andre omkøyringsvegar i stor grad vere attende til det normale, og kvaliteten på trafikkavviklinga gjennom Vestfold bør då vere akseptabel. Vegstyresmaktene vil sjølvsagt følgje også denne situasjonen nøye.

God informasjon om korleis trafikkavviklinga er til kvar tid, skal sikrast, slik at trafikantane får høve til å tilpasse reisetidspunkt og reiserute. Ein køvarslar vert brukt av Vegtrafikksentralen i varslingsarbeidet. To store tavler er plasserte ved Sem og Larvik for å føre trafikken inn på best mogleg omkøyringsveg. Informasjonen er òg tilgjengeleg på Vegvesenet sine heimesider.

Bård Hoksrud (FrP) [11:58:21]: Jeg vil takke statsråden for svaret.

Det er godt å se at det skjer noe, men jeg har også stilt spørsmål til statsråden om omkjøringsveiene rv. 32 og rv. 40. Statsråden har vært klar og tydelig på at hun ikke ønsker å sette i gang ytterligere tiltak nå, men at man kontinuerlig skal se på dette. Men alle tilbakemeldinger fra dem som bor langs disse veiene, er at dette er veier hvor det fra før er stor trafikk, og at den økte trafikken som stengingen av Hanekleivtunnelen har medført, ytterligere har forverret deres situasjon. De opplever nå en uholdbar situasjon.

Spørsmålet mitt blir da: Statsråden snakker om noen av de andre omkjøringsveiene, men ser hun ikke at det også er viktig å ta tak i de problemene som de som bor langs disse veiene, har? Selv om ett løp vil bli åpnet 6. juli, betyr jo ikke det nødvendigvis at det ikke fortsatt vil være økt trafikk på omkjøringsveiene.

Statsråd Liv Signe Navarsete [11:59:20]: Eg var i Vestfold – i Holmestrand – 30. april og hadde møte med både kommunar, fylkeskommunen og Fylkesmannen. Vegvesenet var til stades. Eg hadde òg møte med kollektivselskapa. Det var veldig nyttig. Eg opplevde at ein lokalt er tilfreds med den dialogen ein har med Statens vegvesen. Ein sa at ein iallfall vert høyrt hos Statens vegvesen, og at arbeidet i dei prioriterte områda vert gjennomført.

Så er det alltid slik at ein gjerne skulle ha gjort endå meir – og aldri vert vel noko godt nok – men den situasjonen som me har hatt så langt, er til å leve med for innbyggjarane langs denne strekninga.

No er me komne eit godt stykke ut i mai. Det gjenstår framleis vel ein og ein halv månad med denne situasjonen, men når me kjem til 6. juli, vil iallfall situasjonen normalisere seg på ein heilt annan måte.

Bård Hoksrud (FrP) [12:00:23]: Jeg har et par spørsmål.

Jeg hører at statsråden har vært i Vestfold, og det er veldig bra, for det er for så vidt der skoen virkelig trykker. Det er jo slik at i hvert fall én kommune i Telemark, kanskje to, blir rammet spesielt av dette. Jeg har registrert at både fylkesutvalget i Telemark og KS i Telemark har gitt klare tilbakemeldinger om at det også må skje noe på rv. 32 og rv. 40, som jeg opplever at statsråden ikke ser behovet for å gjøre noe med, fordi hun mener at det er så kort tid igjen til situasjonen normaliserer seg. Jeg er faktisk ikke sikker på at man har kvittet seg med disse utfordringene når bare ett av løpene blir åpnet.

Jeg kan tenke meg å spørre statsråden konkret hva hun vil gjøre med disse strekningene. Hvor mye er nå satt av, f.eks. til asfaltering og andre tiltak, og hva vil man gjøre framover? Jeg registrerer jo når jeg kjører på veien, at det skjer ting, men hvor mye er satt av totalt for å sørge for at det blir gjort noe med den uholdbare situasjonen som fortsatt er der, og som fortsatt vil være der et par måneder til?

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:01:26]: Eg har heilt sidan fyrst i januar sagt til Stortinget at eg vil kome tilbake i tilleggsproposisjonen som vil verte lagd fram parallelt med revidert nasjonalbudsjett, med ei oversikt over Hanekleivtunnelen og tilstøytande tunnelar. Det omfattar sjølvsagt òg den økonomiske sida. Eg vil difor ikkje gå inn på det i dag. Det er ikkje god skikk å gå inn på spørsmål som ein skal leggje fram for Stortinget om kort tid.