Stortinget - Møte onsdag den 13. februar 2008 kl. 10

Dato: 13.02.2008

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Dagrun Eriksen (KrF) [12:26:18]: Jeg tillater meg å stille et spørsmål til samferdselsministeren:

«På den trafikkbelastede strekningen Storenes-Tangvall på E39 gjennom Søgne kommune er det satt i gang arbeid med midtdeler. Arbeidet skal stå ferdig i oktober/november 2008, men nå viser det seg at midtdeleren bare vil dekke halve strekningen. Den mest ulykkesbelastede delen vil da stå igjen. Lovnaden om midtdeler på strekningen kom da det ble klart at ny firefeltsvei ikke kommer før i år 2020.

Er dette i tråd med Regjeringens ønske om trafikksikkerhet, og hva vil statsråden gjøre i denne saken?»

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:26:53]: Eg er kjend med den alvorlege ulukkessituasjonen på denne delen av E39. I påvente av ei større utbygging har Statens vegvesen difor sett i gang målretta trafikktryggleiksarbeid i form av etablering av midtrekkverk og midtmarkering.

På den 2 km lange strekninga mellom Rosseland og Storenes vart det i 2007 opna eit forsøksprosjekt med lett midtmarkering. Erfaringane etter seks månaders drift er positive. Det går no føre seg etablering av stålrekkverk på dei neste 1,8 km vest for Storenes, og arbeida skal vere ferdige til hausten. Det vil då vere att etablering av stålrekkverk på 1,2 km fram til Tingvall, og eg ser behovet for utbetring også av denne strekninga. Behovet er rekna til å koste knapt 20 mill. kr. Strekninga er ikkje prioritert i handlingsprogrammet fram til 2009, som vart fastsett i 2005 på grunnlag av Stortinget sitt NTP-vedtak i 2004, der dei raud-grøne partia sytte for 1 milliard kr meir til veg årleg enn det dåverande regjering gjekk inn for. Etter planverket ligg difor oppstart i perioden frå og med 2010.

Dagrun Eriksen (KrF) [12:28:13]: Jeg takker for svaret. Søgne er en kommune med høy befolkningsvekst. Og det er Tangvall og ikke Tingvall som er tettstedet der. Men det er et nydelig sted på Sørlandet, som er verdt å besøke.

Utfordringen for Søgne er at det er mye pendling i forbindelse med jobb og skole mot Kristiansand langs denne strekningen, og spesielt den strekningen har hatt veldig stor trafikkøkning. I 2001 kunne vi telle 11 400 biler, i 2007 kunne vi telle 15 800.

Det arbeidet som er satt i gang, vil gjøre at den siste delen, som er den mest ulykkesbelastede, nå vil stå uten midtdeler. Lokalbefolkningen føler seg utrolig usikre i forhold til dette. Forstår statsråden den fortvilte følelsen ved at dette midtrekkverket stopper før den mest ulykkesbelastede delen av veien, og at den ikke får rekkverk?

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:29:10]: Det er ikkje vanskeleg for statsråden å forstå at folk vert usikre når dei skal gje seg ut på høgt trafikkerte vegar som dei ikkje føler er nok sikra. Eg er glad for ein har fått gjort det som er gjort, og for det som er i gang med å verte gjort på denne strekninga. Det er jo ei av dei strekningane som både Statens vegvesen og eg som statsråd har in mente i forhold til den vidare planlegginga.

Om det finst moglegheiter for å starte opp på denne strekninga før 2010, vil sjølvsagt avhenge av kva rammer budsjettet for 2009 vil få. Men, som sagt, etter planane vert det oppstart frå 2010. Eg føler at det er rett å vere ærleg om det.

Dagrun Eriksen (KrF) [12:30:07]: Jeg takker for svaret.

Dette handler ikke om mye penger, og vi på Sørlandet har vært vant til at veien vår blir bygd i biter, og at en har tatt en nå og en da. Det var den forrige regjeringen som fikk satt i gang med å bygge ut ganske mange biter av sørlandsveien.

Men midtdeleren skal altså ikke nå fram til Tangvall. Det er her snakk om 20 mill. kr, hvis vi regner ut fra de kostnadene som ligger i prosjektet for den midtdeleren som bygges nå, og jeg tror at det vil være et veldig trykk fra Sørlandet for å få den, når vi ikke får den firefeltsveien som vi ønsker, før om ganske lenge. NTP-tallene er ikke lystelig lesning i så fall. Den delen det er snakk om, er på 1,2 kilometer. Det er snakk om en utrolig ulykkesbelastet vei, og jeg ber statsråden om enda en gang å se på dette med den siste delen, helst i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, men i hvert fall i forbindelse med neste års budsjett. Trafikksikkerhet er noe av det viktigste vi kan jobbe med i forhold til vei, og dette vil være et utrolig godt virkemiddel.

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:31:12]: Eg merkar meg representanten sitt engasjement både for trafikksikkerheit og for denne spesielle vegstrekninga frå Tangvall til Storenes. Eg er veldig glad for det engasjementet som Dagrun Eriksen viser i denne saka, for det er viktig at me har engasjerte både stortingspolitikarar og lokal- og regionalpolitikarar som kan puste oss i ryggen. Slik sett ynskjer eg òg sjølvsagt at me skal få ferdigstilt denne strekninga så fort som mogleg, til liks med ein del andre strekningar som òg står på vent og skal gjennomførast.

Regjeringa har stort fokus på trafikksikkerheit. Me har auka løyvingane i tråd med NTP. Det har heldigvis gjort at me har fått utført meir trafikksikring av vegane enn me elles kunna ha greidd, og eg skal sjølvsagt ta med meg Eriksen sitt engasjement og leggje meg det på minne i dei komande budsjettbehandlingane.