Stortinget - Møte onsdag den 5. mars 2008 kl. 10

Dato: 05.03.2008

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Bent Høie (H) [11:45:49]: «Ifølge Stavanger Aftenblad 27. februar er det presentert et tall på 80 mill. kroner som årlig innsparing på å flytte Fellesoperativt hovedkvarter fra Jåttå til Reitan, i et internt notat til Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

Stammer dette tallet fra den eksterne kvalitetssikringen av forsvarsstudien, og vil eventuelt resultatet fra den eksterne kvalitetssikringen av beregningene i FS07 bli tilgjengelige for hele Stortinget på samme tid?»

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:46:28]: Regjeringen har foreløpig ikke trukket noen endelige konklusjoner om den fremtidige innretningen av forsvarsstrukturen. Dette medfører at sentrale forutsetninger, herunder økonomiske beregninger og grunnlag, fortsatt er til vurdering. I denne forbindelse pågår det også en ekstern kvalitetssikring av sentrale økonomiske beregninger. Resultatet av denne kvalitetssikringen vil selvsagt bli gjort tilgjengelig for Stortinget når proposisjonen er fremlagt.

Det vil bli lagt stor vekt på å sikre at de anbefalinger som skal forelegges Stortinget, er helhetlige og robuste. I en slik helhet vil både sikkerhets- og forsvarspolitiske, operative, økonomiske og en rekke andre hensyn måtte vurderes. Dette vil også inkludere en regional og distriktspolitisk konsekvensvurdering.

Regjeringen er opptatt av at Stortinget skal ha et godt og korrekt grunnlag for sin behandling av langtidsproposisjonen. Først må imidlertid Regjeringen sluttføre sitt arbeid med proposisjonen og grunnlaget for de anbefalinger som faktisk skal fremmes for Stortinget. Før dette finner jeg det ikke hensiktsmessig å gå ut og ta stilling til konkrete enkeltsaker stykkevis og delt, eller å kommentere enkelttall som gjengis i pressen eller i andre sammenhenger.

For Regjeringen er det viktig at Forsvarets basestruktur innrettes slik at Forsvaret kan løse sine oppgaver på en best mulig måte. Regjeringen vil tilstrebe løsninger som i størst mulig grad dekker Forsvarets nødvendige behov, herunder både hensynet til å sikre robuste og bærekraftige fagmiljøer og evnen til raskt å kunne være til stede med de riktige kapasiteter der det er behov for dem.

Når Regjeringen har lagt frem langtidsproposisjonen for Stortinget, vil Forsvarsdepartementet selvfølgelig være beredt til å besvare alle de spørsmål som Stortinget måtte ha i tilknytning til de forslag som da blir fremlagt.

Bent Høie (H) [11:48:24]: Forsvarsministeren sier at Stortinget skal få seg forelagt disse tallene når proposisjonen legges fram. Gjennom media er vi gjort kjent med at regjeringspartienes stortingsgrupper nå fortløpende behandler disse spørsmålene. Betyr det svaret at ingen av regjeringspartienes stortingsgrupper, heller ikke Arbeiderpartiets stortingsgruppe, vil ha hatt tilgang til de kvalitetssikrede bakgrunnstallene når de gir Regjeringen sitt standpunkt i disse spørsmålene?

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:49:03]: I forbindelse med dette arbeidet er det mange forslag, det vil også representanten Høie ha sett av Forsvarssjefens studie. Det er mange forslag som må tas stilling til. Men jeg har også lyst til å understreke at i denne saken er ingenting avgjort før alt er avgjort - før hele strukturen ligger på plass.

Når det gjelder den eksterne kvalitetssikringen av tall knyttet til forslag som kan bli fremmet, er den i gang nå, og den vil selvfølgelig bli gjort tilgjengelig når proposisjonen blir lagt frem.

Bent Høie (H) [11:49:51]: Forsvarsministeren var ikke i nærheten av å svare på mitt spørsmål. Vi er alle kjent med at regjeringspartienes stortingsgrupper fortløpende tar standpunkt i denne saken. Forsvarsministeren har nå bekreftet at de kvalitetssikrede tallene skal legges fram for et samlet storting når proposisjonen legges fram. Det må bety at regjeringspartienes stortingsgrupper ikke har hatt tilgang til de kvalitetssikrede tallene når de tar sine beslutninger, som er førende for Regjeringens beslutning. Hvis det er så at de har de kvalitetssikrede tallene tilgjengelig, betyr det at forsvarsministeren gir deler av Stortinget informasjon som resten av Stortinget ikke har tilgang til. Det regner jeg ikke med at forsvarsministeren gjør.

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:50:44]: Jeg sa at alt var til ekstern kvalitetssikring. Det betyr at tallene foreløpig ikke er tilgjengelige, verken for meg eller for noen i Stortinget. De tallene som har vært tilgjengelig tidligere, har vært tall basert på forsvarssjefens innspill, Forsvarssjefens studie.

Jeg har lyst til å understreke at uansett hva som måtte komme av lekkasjer i media, eller hva det måtte være, er det sånn at denne saken legges frem av Regjeringen, og først da kan vi se hvilket forslag vi endelig legger vekt på. Alle forhold i forbindelse med det vil da, som jeg også sa i svaret mitt, komme frem for Stortinget.