Stortinget - Møte onsdag den 23. april 2008 kl. 10

Dato: 23.04.2008

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Ketil Solvik-Olsen (FrP) [11:32:15]: «Myndighetene innførte 20. november 2006 et eget prisområde for kraft i Midt-Norge. Da lovet daværende energiminister Enoksen og andre rød-grønne politikere at dette kun ville gi marginale prisutslag, begrenset til noen ører. Dette løftet fremstår som innholdsløst når TV 2 16. april nok en gang melder om store prisforskjeller. Det er fortsatt mange år til noen løsning er på plass i regionen.

Mener statsråden at prisforskjellene er marginale, og hva vil Regjeringen gjøre for å begrense ekstrakostnaden for Midt-Norge?»

Statsråd Åslaug Haga [11:32:50]: Kraftprisene i Midt-Norge og i Nord-Norge har stort sett vært sammenfallende siden inngangen av det nye året. Tidvis har prisene vært noe høyere i Midt-Norge enn i Nord-Norge, men dette er ikke betydelige forskjeller. Den største forskjellen mellom Midt-Norge og Nord-Norge oppstod i uke 9, da differansen mellom prisene i området var 3,6 øre/kWh i ukegjennomsnitt. Dette må kunne sies å være en relativt liten prisforskjell.

Prisen i Sør-Norge har imidlertid ofte vært lavere enn i den nordlige landsdelen. Dette har sammenheng med begrenset overføringskapasitet mellom Sør-Norge og resten av det nordiske kraftmarkedet. I tillegg har ressurssituasjonen vært svært god, med høy magasinfyllingsgrad og mye snø i fjellet. Dermed har tilbudet av kraft vært høyt i forhold til forbruket. Dette har presset prisen i Sør-Norge ned, slik at den tidvis har vært vesentlig lavere enn i resten av markedet, inkludert både Midt-Norge og Nord-Norge.

En medvirkende årsak til den begrensede kapasiteten fra Sør-Norge har vært tekniske problemer på overføringsforbindelser. Statnett forventer at prisforskjellen mellom Sør-Norge og øvrige prisområder blir mindre når utvekslingskapasiteten hos resten av markedet er tilbake på normalt nivå. Situasjonen er ventet å endre seg vesentlig på forsommeren. Videre vil nettforsterkninger fra Midt-Norge til Sør-Norge være avgjørende for prisforskjellene mellom landsdelene. Planene om kraftledningen Ørskog-Fardal vil være meget viktige i denne sammenheng.

Etableringen av Midt-Norge som et eget prisområde var ett av flere tiltak for å bedre krafttilgangen og forsyningssikkerheten i området. Hvor lenge prisområdet i Midt-Norge skal opprettholdes, er en vurdering Statnett må gjøre, basert på de konkrete, fysiske forholdene. Siden Midt-Norge er et strukturelt underskuddsområde, er det viktig at det gis signal om fortsatt sparing av vann i regionen. Dette signaliseres gjennom prisområdet, og det er det viktig at aktørene tar med i sin planlegging.

Ketil Solvik-Olsen (FrP) [11:35:19]: En del av spørsmålet mitt gikk på hva Regjeringen vil gjøre for å begrense ekstrakostnaden for Midt-Norge. Det følte jeg at statsråden ikke berørte i det hele tatt.

Ledelsen i Stryn Energi anslår at deres kunder i Midt-Norge vil få en ekstraregning på 2 250 kr i 2008, som følge av høyere strømpris i forhold til Sør-Norge. I snitt var strømprisen i 2007 på 3 øre/kWh. Det høres gjerne ikke mye ut, men i forhold til Regjeringens løfter før prisområdet ble innført, er jo dette en gigantisk bløff fra Regjeringens side. Arild Stokkan-Grande fra Arbeiderpartiet mente at et prisnivå på 0,1 øre/kWh var tilstrekkelig for å oppnå effekt. Ola Borten Moe fra Senterpartiet mente at 1 øre/kWh var tilstrekkelig. Nå ser vi altså at det i snitt i 2007 ble 3 øre/kWh - sannsynligvis det tredobbelte i 2008.

Føler statsråden at Regjeringen har innfridd sitt løfte om at strømmen ikke skulle koste særlig mer i Midt-Norge, til tross for et eget prisområde?

Statsråd Åslaug Haga [11:36:26]: Ingenting ville glede meg mer enn å komme til den dagen da vi kan oppheve et eget prisområde i Midt-Norge. Vi jobber systematisk med å komme i en situasjon hvor det er mulig.

Så vil jeg understreke at det som er spesielt med kraftprisene i Norge i disse dager, er at vi har en svært lav pris i Sør-Norge. Det er egentlig Sør-Norge som er unntaket. Grunnen til at vi har en spesielt lav pris i denne landsdelen, er, enkelt fortalt, at der er det mye snø, mye ressurser, og at vi har trøbbel med flere av ledningene ut av Sør-Norge. Vi snakker om NordNed-kabelen, som vi nå regner med skal gjøres tilgjengelig for markedet den andre uka i mai. Vi snakker om problemer knyttet til kraftforbindelsen over Oslofjorden. Vi har også hatt utfordringer, og har utfordringer, knyttet til Skagerrak 3-kabelen.

Ketil Solvik-Olsen (FrP) [11:37:44]: Jeg registrerer at statsråden indirekte bekrefter at hennes egne partifeller, både røde og grønne, ikke har forstått hvordan kraftmarkedet fungerer. De lovte at et eget prisområde maksimum ville gi en prisøkning på 1 øre/KWh, for det var alt som trengtes for å stimulere strømmen til å gå inn til Midt-Norge i stedet for til Sør-Norge eller ut av landet.

Jeg registrerte også at Ola Borten Moe sa til Adresseavisen den 23. mai 2006 at «innbyggerne i Midt-Norge skal ikke straffes for dårlig planlegging på sentralt hold». Det er noe som statsråden nå ikke vil gå inn på i det hele tatt. For når ledelsen i Stryn Energi - dette gjelder også mange andre energiselskaper - anslår at Midt-Norge vil få en ekstraregning på over 2 000 kr pr. husstand som følge av Regjeringens politikk, er det ganske oppsiktsvekkende at statsråden ikke engang kommer inn på hva hun vil gjøre for å innfri sine egne løfter om at man ikke skal måtte betale ekstra for dårlig sentral planlegging.

Statsråd Åslaug Haga [11:38:47]: Jeg kan sjølsagt ikke gå god for de tallene som representanten Solvik-Olsen nå viser til. Mitt utgangspunkt er at vi skal komme i en situasjon hvor vi kan oppheve prisområdet i Midt-Norge. Regjeringa overtok en krevende kraftsituasjon i Midt-Norge. Den jobber vi nå systematisk med, både i form av økt overføringskapasitet og i form av økt produksjon. Regjeringa har sjølsagt ikke noe mål om at dette skal være et eget prisområde, og jobber systematisk med at vi skal bli kvitt det.