Stortinget - Møte onsdag den 28. mai 2008 kl. 10

Dato: 28.05.2008

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Kari Lise Holmberg (H) [12:52:04]: Jeg vil få stille følgende spørsmål til helse- og omsorgsministeren:

«I februar vedtok styret i Blefjell sykehus å nedlegge fødestua på Rjukan. Styrevedtaket ble sendt videre til Helse Sør-Øst for bekreftelse. Grunnen til nedleggelsen var den strenge økonomien og kravet om å spare. Helse Sør-Øst ba om konsekvensutredning. 22. mai tas saken opp i styret som en orienteringssak. Denne ansvarsfraskrivelsen må forstås dit hen at nedleggingsforslaget stilltiende aksepteres, noe som strider mot både stortingsvedtak og oppdragsdokument.

Hva gjør statsråden med dette?»

Statsråd Sylvia Brustad [12:52:43]: Stortingets vedtak fra 2001 der fødeinstitusjonene ble inndelt i tre nivåer - kvinneklinikk, fødeavdeling og fødestue - og Soria Moria-erklæringa, som slår fast at det skal være nærhet til fødetilbud, er førende for alle omstillingsprosesser. I løpet av året vil Regjeringa som kjent legge fram en stortingsmelding om hvordan organisering og struktur for en helhetlig svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg i primær- og spesialisthelsetjenesten skal organiseres, herunder også sjølsagt følgetjenesten. En viktig del av dette arbeidet er hvordan vi skal sikre best mulig kvalitet i fødselsomsorgen, med tilgjengelige og trygge tilbud til gravide og fødende over hele landet. Gode og helhetlige tjenester er avhengig av et nært samspill mellom kommunene og fødeinstitusjonene.

Som kjent ble fødestua på Rjukan, Lykkeliten, overført fra Tinn kommune til Blefjell sjukehus i 2004. Lykkeliten er en jordmorstyrt fødestue som i tillegg til å tilby fødselshjelp til lavrisikofødende tilbyr svangerskaps- og barselomsorg til gravide. Tilbudet før og etter fødsel er en faglig forutsetning for den helhetlige omsorgen ved fødestua. Øvrige fødetilbud i distriktet er Kongsberg, Drammen og Skien. I tillegg til fødende fra Rjukan brukes Lykkeliten også av kvinner fra Vinje. Kvinner som føder i Kongsberg, Drammen og Skien, kan få svangerskaps- og barselomsorg ved Lykkeliten dersom de ønsker det.

Fødselstallene ved Lykkeliten har variert noe over tid, men i fjor var det 33 fødsler der, ifølge tall fra Medisinsk fødselsregister. Det omfatter om lag 30 pst. av de fødende i distriktet, mens 70 pst. av kvinnene føder ved andre fødeenheter. Det er de friske, gravide kvinnene som kan føde ved ei fødestue. Det er strenge seleksjonskriterier, og fødestua har bare kompetanse til å behandle fødende der det ikke forventes keisersnitt eller komplikasjoner under fødselen.

Ved overdragelsen i 2004 ble det som kjent inngått en driftsavtale om en kommunal jordmortjeneste mellom Blefjell sjukehus og Tinn kommune. Det er ansatte ved Blefjell sjukehus, avdeling Rjukan, som utfører arbeidet. Denne avtalen omfatter svangerskapskontroller, følgetjeneste, hjemmebesøk etter fødsel og helsestasjonsoppgaver. Kommunen betaler i dag et driftstilskudd tilsvarende ett årsverk for disse oppgavene. Helsesjefen i kommunen har medisinsk-faglig ansvar for jordmortjenesten. Avdelingsjordmor fra Lykkeliten har det daglige ansvaret for den kommunale jordmortjenesten, organisert under helsestasjonstjenesten i kommunen. Det var 205 svangerskapskontroller ved fødestua i 2007. Samme år hadde fødestua 26 barselopphold for kvinner som hadde født andre steder.

Spørsmålet om nedlegging av Lykkeliten har som kjent vært behandlet av styret for Blefjell sjukehus. Helse Sør-Øst har vurdert det slik at de ikke ønsker å endre beslutningen i Blefjell sjukehus.

Jeg har fått opplyst at Lykkeliten kan ta imot minst 100 fødsler i året uten å øke bemanninga. Når 70 pst. av de fødende reiser til andre fødesteder fordi de ikke oppfyller seleksjonskriteriene, eller fordi de sjøl velger å føde andre steder, kan det ikke hevdes å være uforsvarlig at kvinner med ukompliserte fødsler må benytte andre fødesteder.

Helse Sør-Øst har ansvar for å sørge for et forsvarlig fødetilbud både for kvinner som i dag og i framtida kunne ha benyttet Lykkeliten, og for flertallet, som ut fra seleksjonskriterier eller eget valg føder ved andre fødeinstitusjoner. Kommunene har - og skal fortsatt ha - ansvar for jordmortjeneste, for svangerskapskontroller og følgetjeneste hele året, og sjølsagt også for helsestasjonstjenester etter fødsel. Dette er viktige deler av en helhetlig, desentralisert fødselsomsorg. Kontinuitet i fødselsomsorgen krever samhandling mellom kommunene og spesialisthelsetjenesten. Det må ivaretas i framtida også, uavhengig av hvor kvinnene fra Tinn og omliggende kommuner føder. Jeg vil derfor ta initiativ overfor Tinn og nabokommunene, det regionale helseforetaket og andre aktører - herunder jordmorforeningene - for å etablere et samhandlingsprosjekt. Målet er å sikre god kompetanse i den kommunale jordmortjenesten og å sørge for en helhetlig fødselsomsorg for alle gravide i distriktet, uavhengig av hvor fødselen finner sted. Her er det sjølsagt at følgetjenesten vil være et helt sentralt spørsmål. Et slikt samhandlingsprosjekt mener jeg også vil gi nyttige impulser med tanke på anbefalinger i den varslede stortingsmeldinga.

Blefjell sjukehus har som mange andre helseforetak store omstillingsutfordringer. I den sammenheng må det foretas krevende prioriteringsarbeid. Jeg kjenner til og forstår at det har vært og er et stort engasjement knyttet til Rjukan sjukehus. Derfor vil jeg forsikre om at den beslutninga som er tatt av styret i Blefjell sjukehus om fødestua, ikke skal få konsekvenser for de vurderingene som skal gjøres videre med tanke på akuttfunksjonene ved sjukehuset. At Rjukan skal videreføres som lokalsjukehus, er i tråd med Regjeringas Soria Moria-erklæring.

Kari Lise Holmberg (H) [12:58:16]: Dette var jo ikke det svaret jeg hadde håpet på - det var stort sett en historietime. Konklusjonen - et samhandlingsprosjekt - lyder ikke bra i mine ører.

Nå er det jo slik at det er statsråden som er ansvarlig for helsepolitikken her i landet. Jeg må minne om at statsråden tidligere har grepet inn og tatt ansvar, og jeg mener at statsråden godt kunne gripe inn og ta ansvar når det gjelder Lykkeliten. Statsråden har tatt ansvar og grepet inn i forhold til det mye omtalte sykehotellet. Statsråden har stoppet sommerstenging ved fødeavdeling på Narvik sykehus, og dessuten har statsråden flere ganger her på Stortinget sagt at ingen fødeavdeling skal stenges av økonomiske grunner. Men det er nettopp det vi ser her når det gjelder Lykkeliten og Rjukan. Helseministeren og statsråden gjør altså forskjell, og nå må statsråden slutte å bruke helseforetakene som skjermbrett for å gjemme seg. Vil statsråden nå ta enda et grep i forhold til Lykkeliten, til tross for utredningen om prosjekt?

Statsråd Sylvia Brustad [12:59:31]: Det er sjølsagt at alle gravide i hele landet skal føle trygghet i hele svangerskapet, under fødselen og etterpå. Men jeg må si at jeg er overrasket over Høyres litt høye tone nå. For på den ene sida blir jeg kraftig kritisert av representantens kollega Sonja Sjøli, som sier at det er kritikkverdig at jeg ikke følger opp Stortingets vedtak om å legge ned der antallet fødsler er under det Stortinget har bestemt. På den andre sida får jeg kritikk fra kollegaen til Sonja Sjøli, representanten Holmberg, fordi jeg ikke overprøver det vedtaket som styret i Helse Blefjell har gjort, når tallet faktisk er under den grensa som Stortinget har bestemt. Så Høyre må bestemme seg for hva de egentlig mener, og ikke drive et spill etter hvilken del av landet vi snakker om.

Her er det altså en omstillingssituasjon - som det er mange andre steder i landet. Det er et faktum at 70 pst. av dem som egentlig sogner til denne fødestua, bl.a. på grunn av kompliserte svangerskap velger å føde andre steder. Det er en virkelighet vi må forholde oss til - der, som andre steder i landet.

Kari Lise Holmberg (H) [13:00:40]: «Lykkeliten» er én av utfordringene. Den andre utfordringen var statsråden inne på, nemlig at en hemmelig rapport nå antyder at hele Rjukan Sykehus kan bli nedlagt. Høyres Ansgar Gabrielsen garanterte at ikke noe lokalsykehus skulle nedlegges, og det løftet er nå gjentatt i Soria Moria-erklæringen. Statsråden har ikke kommet på banen i saken om Rjukan før nå, når hun blir «truet» av opposisjonen. Vil statsråden garantere at Rjukan får beholde sitt lokalsykehus, og er hun villig til å følge prosessen med dialog og åpenhet?

Statsråd Sylvia Brustad [13:01:19]: Jeg kan garantere at det har vært et sterkt engasjement, ikke minst fra mine partifeller i Telemark Arbeiderparti. Og det er først og fremst det som har vært viktig, ikke at opposisjonen stiller spørsmål her i Stortinget, som sjølsagt er helt legalt.

Jeg sa i mitt svar at Rjukan sykehus skal bestå. Det er ingen grunn til å forsøke å skape noen usikkerhet rundt det. Jeg sa til og med helt klart at jeg kan forsikre at den beslutningen som styret i Helse Blefjell her har gjort, ikke skal få konsekvenser for de vurderinger vi skal gjøre også når det gjelder akuttilbudet ved Rjukan sykehus.

Jeg er opptatt av å se framover. For når så mange kvinner velger å føde andre steder, er spørsmålet: Skal vi da opprettholde en virksomhet som egentlig kunne tatt imot 100 fødende i året, men som nå tar imot drøyt 30, eller skal vi sørge for en god jordmortjeneste, og en god følgetjeneste, som faktisk sikrer at kvinner i hele landet får et godt tilbud uansett hvor de bor?

Jeg vil også invitere opposisjonen til en konstruktiv dialog om det, på samme måten som jeg inviterer kommunene, jordmorforeningene og de regionale helseforetakene. Og jeg ser positivt på framtida.