Stortinget - Møte onsdag den 26. november 2008 kl. 10

Dato: 26.11.2008

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Per Roar Bredvold (FrP) [12:15:39]: Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

«Forsvaret kjøper forholdsvis mange verkstedtimer til f.eks. hjulkjøretøyer ute på det sivile markedet istedenfor å bruke egen kapasitet. Det kan ofte bli dobbelt så dyrt som om Forsvaret selv hadde gjort jobben.

Ser statsråden denne problematikken, og hva vil hun gjøre for at man utnytter og ev. øker kapasiteten for maksimal utnyttelse av de ressurser og muligheter Forsvaret sitter inne med?»

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [12:16:06]: I moderniseringen av Forsvaret prioriterer Regjeringen effektivisering internt i Forsvaret der det er mulig og hensiktsmessig, fremfor å sette deler av Forsvarets virksomhet ut til eksterne aktører.

For FLO som produksjonsvirksomhet er det imidlertid kostnadseffektivt og styringsmessig rasjonelt å ha produksjonskapasitet både i form av egen arbeidskraft og gjennom en mindre bruk av eksterne leverandører. Dette gir fleksibilitet til raskt å tilpasse kapasitet og dermed også kostnader i samsvar med oppdukkende endringer i Forsvarets behov.

Å sette oppdrag ut til eksterne aktører skal kun gjøres der dette er formålstjenlig, f.eks. der hvor egen kapasitet ikke strekker til på grunn av høy belastning eller svært spesialiserte arbeidsområder.

Hæren hadde i 2007 et omfattende behov for vedlikeholdstjenester på grunn av den planlagte oppbemanningen og økte oppgaver i forbindelse med operasjoner i utlandet. Dette medførte behov for en økt andel av timeverk levert fra eksterne leverandører. Andelen timeverk levert av eksterne økte derfor fra 4 pst. til 8 pst. fra 2006 til 2007. På tross av denne økningen utgjør altså leveranser fra eksterne en forholdsvis liten del av det totale vedlikeholdsarbeidet som foregår i Hæren.

Å benytte den kapasiteten som ligger i egen organisasjon, er nødvendig for å drive en mest mulig kostnadseffektiv virksomhet og derigjennom bidra til å frigjøre ressurser til andre prioriterte områder. Dette gir også fleksibilitet knyttet til langsiktig utvikling og interneffektivisering av vedlikeholdsvirksomheten. I denne sammenheng er optimal utnyttelse av egne ansatte nødvendig.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:18:10]: Jeg takker statsråden for et utfyllende svar, og det er ingen tvil om at ministeren og jeg har det samme ønsket om at Forsvaret skal drive så effektivt som mulig.

Grunnen til at jeg stilte dette spørsmålet, er at jeg har vært på mange verkstedsbesøk i Forsvaret, både i mitt hjemfylke og andre fylker, og der har jeg fått mange tilbakemeldinger på at de både vil, ønsker og kan gjøre mer på sitt verksted – med kanskje en viss omleggelse, men allikevel. Da tenker jeg at hvis vi kan øke kapasiteten ved Forsvarets verksteder, vil det selvfølgelig styrke Forsvaret. Det vil styrke effektiviteten, og det vil også styrke økonomien. For etter det jeg har hørt, koster en verkstedtime militært sett ca. 500 kr, mens man ute på det sivile markedet må betale cirka det dobbelte. Det er klart at man snakker om mange kroner, selv om det bare dreier seg om 8 pst., som ministeren snakker om.

Så spørsmålet mitt er: Hva vil hun gjøre fra 2007, som hun nevnte, og framover?

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [12:19:16]: Det er helt klart at der hvor Forsvaret har egen kapasitet, skal vi overhodet ikke leie inn eksternkapasitet. Når man leier inn eksternkapasitet, skal det kun være for å ta toppene – toppbelastningen – eller i de tilfeller hvor man ikke har den kapasiteten selv.

Dersom det er mer kostnadseffektivt på lang sikt å ansette flere, har Forsvaret også anledning til å gjøre det. Men dette er jo hele tiden en avveining av hva som vil være den jevne belastningen over tid, for vi ønsker jo heller ikke å sitte med en overkapasitet. Men jeg er helt enig med representanten Bredvold i at der hvor vi har kapasitet selv, der skal Forsvaret også gjøre jobben.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:20:07]: Jeg takker statsråden for svaret, som var bra. Og vi er enige.

En annen ting som også kommer inn her, er selvfølgelig deler. Etter det jeg har fått undersøkt, får vi litt rabatt – og kanskje forholdsvis bra rabatt også – når vi setter ut et arbeid til et sivilt verksted og i tillegg kjøper deler. Men jeg har også fått undersøkt at hvis vi hadde gjort denne jobben på et militært verksted, hadde vi fått mer rabatt – altså billigere deler. Det er jo også en del av det hele, at timeprisen er så og så mye, og prisen på deler er så og så mye. Så det håper jeg at statsråden vil se på, at vi kjøper inn så mye deler som vi kan, av Forsvaret selv – til vårt bruk selvfølgelig – for på den måten å få det så kostnadseffektivt som mulig.

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [12:20:53]: Jeg kan ikke svare i detalj på hvordan alle delinnkjøp blir gjort i Forsvaret. Jeg vet at Forsvaret selvfølgelig også har sine egne lagre. Men jeg kan forsikre om at vi har veldig høy fokus på at FLO og verkstedene skal levere så optimalt og så billig som mulig.