Stortinget - Møte onsdag den 26. november 2008 kl. 10

Dato: 26.11.2008

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Per Roar Bredvold (FrP) [12:21:26]: Jeg ønsker å stille miljø- og utviklingsministeren følgende spørsmål:

«Nye E6 mellom Gardermoen og Kolomoen i Hedmark skal etter planene åpnes 2013, men pga. at Miljøverndepartementet skal bestemme hvor mange tunneler det skal være på denne strekningen, blir åpningen vesentlig forsinket.

Hva vil statsråden bidra med for at åpningstidspunktet blir som planlagt?»

Statsråd Erik Solheim [12:21:52]: La meg først få si at det litt nedlatende temaet om hvor mange tunneler det skal være på denne strekningen, dreier seg om vernet av et av Norges mest fantastiske naturlandskap, nemlig sjølandskapet langs Mjøsa, Norges største innsjø.

Vi har i Miljøverndepartementet kommunedelplanen for E6 og Dovrebanen i Stange og Eidsvoll kommuner til behandling. Miljøverndepartementet skal avgjøre valg av traseer, fordi Statens vegvesen og Jernbaneverket har fremmet innsigelser til det alternativ som kommunene har vedtatt.

Det dreier seg om en svært omfattende og viktig sak som må vurderes i et langsiktig perspektiv. Valg av traseer for ny vei og jernbane får stor betydning for strandsonen, landskapet og landbruket langs Norges største innsjø. Det må gjøres vanskelige avveininger mellom miljøhensyn og kostnader. Saken er komplisert og vil derfor ta tid. Saken er imidlertid svært viktig og behandles nå videre av Miljøverndepartementet i samråd med andre berørte departementer, bl.a. Samferdselsdepartementet.

Spørsmålet om gjennomføringen av prosjektet er også avhengig av finansieringen, som behandles i Nasjonal transportplan.

La meg for øvrig legge til at jeg tror det er veldig viktig at vi har et langsiktig perspektiv på et så stort og omfattende naturinngrep som vi her snakker om. Valget av trasé langs Mjøsa vil prege landskapet i Stange, Hamar og Eidsvoll kommuner i mange generasjoner framover. Det er et valg med et generasjonsperspektiv, kanskje et 50- eller et 100-årsperspektiv. Så selv om det er viktig å få fram beslutningen raskt – og det kommer vi nå til å gjøre – er det enda viktigere at vi tar den riktige avgjørelsen, som folk langs Mjøsa om 20, 50 eller 100 år ser tilbake på med stolthet og sier at dette stortinget, denne regjeringen gjorde det riktige.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:23:43]: Jeg takker statsråden for svaret.

Spørsmålet var opprinnelig sendt til samferdselsministeren, men så ble det sendt over til denne statsråden, og det er sikkert riktig. Jeg hadde jo håpet at det var samferdselsministeren som hadde svart, men nok om det.

Det er klart at vi skal bruke den tiden vi trenger, for det er en viktig avgjørelse vi skal ta. Men allikevel synes jeg nok det må settes tidsfrister, slik at man har noe å jobbe mot. Det var meningen at dette skulle være klart til 2013, og nå blir det antakeligvis forskjøvet med flere år. Derfor vil jeg konkretisere spørsmålet mitt og spørre om statsråden kan si når hans departement blir ferdig med denne saken. Hvis det er kapasitet det går på, må det vel gå an å leie inn folk som kan jobbe med saken. At man prioriterer den, tror jeg helt sikkert at man gjør, men man må prioriterer den veldig sterkt.

Det er ikke uten grunn denne veistrekningen kalles dødens vei nr. 1 i Norge. Det er et stygt begrep, men det er mange som har brukt de ordene, derfor tør jeg si det. Så det er viktig at vi får fortgang.

Statsråd Erik Solheim [12:24:47]: Det er ikke mangel på kapasitet som gjør at en avgjørelse på dette punktet ikke har kommet, men den uhyre vanskelige avveiningen mellom ulike formål. Trafikksikkerhet, som spørreren prisverdig tar opp, er ett forhold. Men det er i veldig stor grad en avveining mellom hvor store kostnader vi er villige til å ta, både lokalsamfunnet i form av bompenger og staten i form av kostnader i veiplanen, og miljøhensyn. Veldig enkelt sagt er det klart at jo mer penger vi er villige til å legge på bordet, jo mer miljøvennlig og miljøriktig trasé vil vi få. Den avveiningen er vi nå i sluttfasen av, og vi legger den fram for Stortinget i relativt nær framtid.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:25:33]: Jeg registrerer nok en gang at man ikke vil komme med noen dato – eller noe år engang – for når dette skal bli ferdig. Men jeg ønsker at det skal fastsettes en dato her. I tillegg kan man jo spørre seg: Den utviklingen som skjer i denne saken, har den noe med dobbeltsporet på Dovrebanen å gjøre, slik at Dovrebanen på en måte bidrar til å trekker ut i tid den utbyggingen som skal skje på E6?

Statsråd Erik Solheim [12:26:02]: Dette er et valg av trasé i et av Norges vakreste og flotteste landskaper, med helt fundamental betydning for folk som lever langs Mjøsa. Hvis vi gjør de gale inngrepene, tror jeg neppe folk med stolthet vil se tilbake på hva vi gjør nå.

Siden representanten spør om hvilket år, kan jeg forsikre om at det seneste denne beslutningen vil komme, er i 2009. Kanskje vil den komme allerede i 2008.