Stortinget - Møte onsdag den 1. april 2009 kl. 10

Dato: 01.04.2009

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Torbjørn Andersen (FrP) [11:18:41]: Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«I forslaget til Nasjonal transportplan 2010–2019 står det at det er aktuelt å prioritere E18 på strekningen Tvedestrand–Arendal i Aust-Agder, forutsatt bompengefinansiering. Formuleringen i transportplanen har skapt enorme forventninger i hele fylket.

Forutsatt raskt lokalt planarbeid og trasévalg, når mener statsråden i så fall at oppstart av arbeidet på veistrekningen Tvedestrand–Arendal tidligst kan igangsettes, og hvor stor statlig finansieringsandel mener statsråden det kan forventes til prosjektet?»

Statsråd Liv Signe Navarsete [11:19:41]: Eg har merka meg at gleda er stor i fylket over E18-omtalen i NTP, og eg deler den gleda. Når vegen Kristiansand–Grimstad står ferdig, vil det verte endå tydelegare kor dårleg vegen Arendal–Tvedestrand er. Eg er difor oppteken av å kome i gang med planlegginga raskt. I stortingsmeldinga om Nasjonal transportplan 2010–2019 legg Regjeringa til grunn oppstart på utbygginga av E18 til firefelts veg på strekninga Tvedestrand–Arendal i siste seksårsperiode. Det er føresett tilslutning til eit opplegg for delvis bompengefinansiering.

For alle statlege utbyggingsprosjekt over 500 mill. kr er det krav til konseptvalutgreiing og ekstern kvalitetssikring for at Regjeringa skal ha betre styring med planlegging av store prosjekt på eit tidleg stadium. Det er utarbeidd ei konseptvalutgreiing for strekninga E18 Langangen–Grimstad, og ho har vore på høyring. Utgreiinga tilrår å gå vidare med planlegging av firefelts veg. Saka er til ekstern kvalitetssikring, KS1, og etter det vil Regjeringa gjere eit prinsippvedtak om konseptval før planlegginga etter plan- og bygningslova kan starte.

Statens vegvesen reknar med ein planprosess på inntil fem år. Under denne prosessen må også bompengefinansiering vurderast nærare, og det må gjerast lokale vedtak. Det er difor vanskeleg i dag å seie når prosjektet konkret kan starte opp. Statleg del vil verte nærare avklart i samband med Nasjonal transportplan 2014–2023.

Torbjørn Andersen (FrP) [11:21:16]: Jeg takker for svaret og merket meg det. Det var vel omtrent så uforpliktende som strekpunktet i Regjeringens forslag til Nasjonal transportplan når det gjelder denne veistrekningen.

Grunnen til at jeg lufter denne konkrete saken og dette konkrete utbyggingsprosjektet på E18 på Sørlandet med statsråden i forkant av den politiske behandlingen i Stortinget – som skal skje den 11. juni – er at veiprosjektet Tvedestrand–Arendal har absolutt topp prioritet i Aust-Agder pr. dags dato. Også lokalt satser man absolutt alt på å få en noe mer forpliktende formulering inn i selve innstillingen til NTP enn det som bare oppfattes som et diffust strekpunkt i forslaget i NTP.

Som statsråden vet, er veistrekningen ekstremt dårlig. Det har vært altfor mange dødsulykker der. Mener statsråden at den tidsplanen som hun beskrev, kan være realistisk ut fra de forutsetningene hun stilte for å komme med disse årstallene?

Statsråd Liv Signe Navarsete [11:22:25]: Det er ingenting på dette punktet som er diffust i Nasjonal transportplan. Det viktige med dette punktet i Nasjonal transportplan er at det er det signalet Statens vegvesen treng for å starte opp med planlegging. Dersom det punktet ikkje hadde stått, ville det ikkje vore grunnlag for Statens vegvesen til å gå vidare, og det ville ikkje vore grunnlag for Regjeringa til å gjere sine vedtak og gå vidare med denne viktige strekninga. Difor er det startskotet som er gitt i Nasjonal transportplan, det som trengst for å få planlegginga på sporet, og òg for at kommunane kan setje i gang sine prosessar, som sjølvsagt òg er veldig viktige i dette.

I spørsmålet var det òg drege opp kor stor statleg finansieringsdel statsråden meiner ein kan forvente. På grunn av dei store kostnadene på dei 22 kilometrane som her skal byggjast – det er berekna til 3 milliardar kr – vil det nok vere vanskeleg å tenkje seg at ein skal ha 50 pst. bompengedel, slik departement og storting ofte elles føreset, i og med at kostnadene er så høge.

Torbjørn Andersen (FrP) [11:23:28]: Jeg takker nok en gang statsråden for svaret, og håper – og tror – at hun har merket seg hvor viktig man på Sørlandet mener det er å få gjort noe med denne veistrekningen så fort som mulig. Jeg håper også at statsråden kan bekrefte at hun vil følge denne saken meget nøye framover – i hvert fall så lenge hun er samferdselsminister.

Når det gjelder kravet til bompenger, er det jo en betydelig skepsis, kanskje spesielt på Sørlandet, for det er allerede en hel hinderløype – for å bruke det uttrykket – av bomstasjoner på E18 gjennom Aust-Agder.

Det kunne kanskje være betimelig å spørre statsråden hva hun mener om at vi skal ha enda en veistrekning på ca. 20 km med nok en bomstasjon, når vi altså fra før av har nærmest en hinderløype av bomstasjoner på Sørlandet. Mange reagerer på det, og jeg håper at statsråden forstår at mange reagerer med harme på at lokal finansiering er så dominerende.

Statsråd Liv Signe Navarsete [11:24:34]: For ei tid sidan var det på NRK eit oppslag som viste kostnaden for eit vogntog ved å køyre frå Stavanger til Trondheim. Den eine strekninga gjekk via Vestlandet, der det kosta ganske mange tusen kroner. På den andre strekninga køyrde ein via Kristiansand og Austlandet, der det kosta nokre hundrelappar. Så sett i samanheng med kva belastning ein har med omsyn til bompengar og ferjepengar i andre delar av landet, trur eg ikkje det er rett å seie at ein her er særdeles høgt belasta. Men uansett er det eit spørsmål ein må ta stilling til lokalt.

Om ein ynskjer å gå vidare med bompengefinansiering eller ikkje, vil fyrst og fremst vere eit spørsmål som lokale og regionale styresmakter må ta stilling til. Og så får me ta tak i saka ved neste rullering av Nasjonal transportplan. Eg håpar eg òg framover kan ha eit ord med i laget.