Stortinget - Møte onsdag den 24. mars 2010 kl. 10

Dato: 24.03.2010

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) [12:29:37]: Eg har gleda av å stille spørsmål til arbeidsministeren:

«Personer som tidligere mottok midlertidig uføretrygd, får nå arbeidsavklaringspenger og omfattes i den sammenheng av endrede skatteregler og barnetilskudd.

Hvor mange personer i denne gruppen får nå lavere trygdeutbetaling på bakgrunn av dette, og hvor store beløp kan det dreie seg om for den enkelte?»

Statsråd Hanne Inger Bjurstrøm [12:30:02]: Alle som hadde vedtak om rehabiliteringspenger, attføringspenger eller tidsbegrenset uførestønad som gikk utover 1. mars 2010, ble fra dette tidspunktet overført til arbeidsavklaringspenger. Mottakere av arbeidsavklaringspenger får ikke rett til skattemessige særfradrag på grunn av alder og uførhet, og barnetillegg gis etter fast sats.

Departementet har derfor, som varslet i Ot.prp. nr. 4 for 2008–2009, Om endringer i folketrygdloven og i enkelte andre lover (arbeidsavklaringspenger, arbeidsevnevurderinger og aktivitetsplaner), fastsatt overgangsregler som gir tidligere mottakere av tidsbegrenset uførestønad kompensasjon for bortfallet av retten til halvt skattemessig særfradrag på grunn av alder og uførhet og det behovsprøvde barnetillegget. Mottakerne har rett til å få arbeidsavklaringspenger beregnet etter overgangsreglene ut den perioden de allerede hadde fått vedtak for, men ikke lenger enn til 31. desember 2012.

Kompensasjonen for bortfallet av det behovsprøvde barnetillegget fastsettes ved at det barnetillegget som en ville hatt krav på dagen før den nye ytelsen trer i kraft, fryses. Det medfører at kompensasjonen ikke justeres opp eller ned hver gang det skjer endringer i mottakerens økonomi.

Bortfallet av det halve særfradraget blir etter overgangsreglene kompensert fullt ut.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) [12:31:21]: Eg takkar for så vidt for svaret, men eg har fått ei rekkje skriv i det siste i denne saka, og vil bruke nokre eksempel. Eit par av dei som skriv, nemner at det særfrådraget som var tidlegare, no har falle bort, og at dei taper 19 000 kr i året. Dei har fått beskjed om at det skal bli kompensert for, slik statsråden òg gjer greie for. Dei seier i e-post og brev til meg og andre at dei får kompensert for det med 19 kr ekstra pr. dag i dagpengetillegg, altså ca. 400 kr opp mot dei 1 500 kr dei taper i månaden. Slik eg ser det, kan ikkje det kompensere for det tapet dei har.

Mitt spørsmål blir: Er statsråden sikker på at dei breva eg har fått, i så fall er feil, og meiner ho at det blir kompensert for, slik det blei varsla?

Statsråd Hanne Inger Bjurstrøm [12:32:24]: Jeg kan ikke være sikker på om de henvendelsene du har fått, er feil eller ikke, for jeg har jo ikke sett de henvendelsene. Jeg må ta det forbeholdet. Det jeg er gjort oppmerksom på og har kjennskap til, er at det, i tråd med det som er varslet til Stortinget, er laget overgangsordninger som skal kompensere for det, slik at det ikke skal bli noen nevneverdige forskjeller fram til 2012.

Hvis representanten har konkrete tilfeller hvor det faktisk ikke gjennomføres slik, må jeg be om å få komme tilbake til representanten når jeg – på en eller annen måte – får den informasjonen, og så skal jeg selvfølgelig gjøre de undersøkelser som er nødvendig for å se om det er en eller annen feil i systemet.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) [12:33:11]: Det er eg veldig takknemleg for. Eit anna brev viser t.d. at når det gjeld barnetillegget, blei det berekna saman med uføretrygda. No når det blir arbeidsavklaringspengar, blir det berekna som løn. Det betyr at ein enkeltperson som får ganske mykje i barnetillegg pr. år – ca. 25 000 kr – må no betale skatt av det, altså òg ein auka kostnad. Eg kan gi fleire eksempel til statsråden, slik at ho kan sjå på det.

Eg ønskjer å stille eit spørsmål: Dersom det viser seg at dette stemmer, at dei som tidlegare fekk midlertidig uførestønad, som no har kome over på arbeidsavklaringspengar, og som opplever at dei taper pengar i forhold til det dei fekk før, er statsråden villig til å gå inn og sjå på om det kan rettast opp og kompenserast for fullt ut, eller meiner statsråden at dette er ein eventuell verknad som ho vil vere einig i?

Statsråd Hanne Inger Bjurstrøm [12:34:17]: Jeg vil ikke nå si noe om hva jeg vil mene før jeg har sett hva som eventuelt er den praktiske følgen av det som påpekes av representanten. Etter regelverkene skal det kompenseres for disse tapene i en periode, og det forholder jeg meg til nå. Så får vi undersøke de konsekvensene, som jeg forhåpentligvis får på en eller annen måte fra representanten, og så får vi snakke om det når jeg har fått det på bordet. Jeg gir altså ingen løfter om å endre på ting som jeg i utgangspunktet tror fungerer som det skal, men jeg er åpen for å se på det.

Presidenten: Da er sak nr. 1 ferdigbehandlet.