Stortinget - Møte onsdag den 4. juni 2014 kl. 10

Dato: 04.06.2014

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Jorid Holstad Nordmelan til kunnskapsministeren, blir tatt opp av representanten Arild Grande.

Arild Grande (A) [12:10:04]: «Jeg viser til Innst. 380 S for 2012–2013: «Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, mener det er viktig å sikre at barnehagene har god bemanning, og er glad for at regjeringen vil innføre et krav om grunnbemanning i barnehagen på én voksen per tre småbarnsplasser (1:3) og én voksen per seks storbarnsplasser (1:6) innen 2020.»

Er det å redusere bevilgningen med 700 mill. kr en oppfølging av ambisjonen om å øke pedagogtettheten i norske barnehager?»

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen [12:10:40]: Vi har aldri brukt mer penger på kvalitet og innhold i barnehagene enn vi gjør i årets budsjett. Barnehagelærerløftet er i gang, og kjernen, nøkkelen til høyere kvalitet i barnehagene, er de ansatte som er der, både barnehagelærerne, de som har fagbrev, og de andre.

Hvis man tar en titt på hva regjeringen faktisk har gjort, er ett eksempel arbeidsplassbasert barnehagelærerutdanning: I 2013, altså i fjor, var det 143 plasser, i år er det 343 plasser. Nå er ikke regning min aller, aller sterkeste side, men dette skulle tilsi at det har vært mer enn en dobling. Dette er statlige penger.

Det er blitt 150 flere plasser til nasjonal lederutdanning for styrere. Dette er satsing på kvalitet. Økte bevilgninger fra 2013 til 2014 til å drive lagbygging og kompetanseutvikling i skolen bygger kvalitet. Økte bevilgninger i statsbudsjettet, fra denne regjeringen, fra 2013 til 2014 vil sikre at enda flere som har et fagbrev, får en mulighet til å ta lærerutdanning. Alt dette er et viktig bidrag til kvalitet.

Så har jeg tidligere i denne sal opp til flere ganger svart på beregningene med kontantstøtte og barnehage og viser til tidligere svar som er grundig redegjort for i stortingssalen.

Arild Grande (A) [12:12:06]: Jeg er helt enig i at den viktigste faktoren for å øke kvaliteten er de ansatte i barnehagen. Det har Stortinget slått fast gjentatte ganger.

Så skjer det mye bra kompetanseheving blant de ansatte, som ble igangsatt av den forrige regjeringen, og som den nye regjeringen følger opp. Det ble skissert i flere stortingsmeldinger i forrige periode og støttet av et ganske samlet storting. Så det er ikke noe nytt som ligger der. Jeg skulle ønske at ambisjonene selvfølgelig var noe høyere, men det er bra at det meste følges opp – i tråd med det vi la opp til fra den rød-grønne regjeringens side.

Én ting er å satse på dem som allerede jobber i sektoren, men vi har en utfordring med å få flere til å få lyst til å jobbe i denne sektoren. Da er spørsmål som lønn, arbeidsvilkår og pensjonsvilkår helt essensielt for å få flere til å bli tiltrukket av dette. Da var kravet fra Private Barnehagers Landsforbund for å få økt likebehandling mellom de private og offentlige at dette må skje for at vi skal øke lønningene og pensjonsrettighetene. Hva gjør statsråden for å sikre det?

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen [12:13:13]: Ambisjonene våre er høyere. Det er merkelig at de rød-grønne partiene av og til sier at kvalitetsambisjonene i barnehagene er for lave, når denne regjeringen har brukt mer penger enn den foregående regjeringen på det. Og vi har heller ikke planer om å slutte. Det er ikke sånn at kvalitetssatsingen i barnehagene er over med budsjettet i 2014 – vi har tenkt å sitte lenge. Kvalitet i barnehagene er et av de viktigste satsingsområdene til denne regjeringen.

Så er jeg helt enig i at det er viktig å motivere flere til å jobbe i barnehagene. Økt likebehandling mellom private og offentlige barnehager har det vært tverrpolitisk enighet om. Kristin Halvorsen, tidligere kunnskapsminister, sa også at man skulle ha økt likebehandling mellom offentlige og private barnehager. De tok ett steg i den retningen. Lønns- og arbeidsvilkår og pensjon er det opp til partene å forhandle om. Det er ryddigst også at det er sånn.

Den forrige regjeringens store grep var å ha en rekrutteringskampanje i barnehagen. Den har fått noe kritikk, men har også hatt mye godt for seg. Vi fortsatte den i år. Men det er ikke gitt at det er den beste måten å fortsette på.

Arild Grande (A) [12:14:19]: Det er helt riktig som statsråden sier at den forrige regjeringen satset stort på kvalitet. Veksten i budsjettene for det som handlet om å jobbe direkte med kvalitet og kompetanseheving for de ansatte, var stor under den rød-grønne regjeringen. Det er riktig at av et budsjett til kompetanseheving på 50 mill. kr er 10 mill. kr av dem en økning fra denne regjeringen, mens 40 mill. kr av dem var det den rød-grønne regjeringen som la opp til. Så veksten i kroner man bruker på dette, bremser veldig opp med den nye regjeringen. Dette ser vi i hele sektoren.

Synet på sektoren er i ferd med å endres. Ambisjonene er i ferd med å stoppe opp. Der vi lovte flere plasser og sørget for det i budsjettene, stopper det opp med den nye regjeringen. Der vi lovte en massiv satsing, slik at flere skulle få muligheten til å være i barnehage, stoppet det arbeidet opp med den nye regjeringen. Det mangler penger i barnehagen, og vi har også tidligere sett at det mangler penger på andre felt som Kunnskapsdepartementet råder over. Hvor var Røe Isaksen da resten av regjeringen diskuterte budsjett?

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen [12:15:26]: Statsråden satt i rommet – jeg satt i rommet sammen med alle de andre. Jeg mener at kommunebudsjettet også er forsvarlig. Det er vel, hvis jeg ikke husker feil, omtrent den samme veksten som har vært i gjennomsnitt de siste årene.

Ambisjonene er veldig høye på barnehagefeltet. Men vi har nok en annen innfallsvinkel enn de rød-grønne, for der de rød-grønne var ganske ensidig opptatt av kvantitet, er vi også opptatt av kvalitet. Jeg mener at en av de største utfordringene i barnehagene er at det er for store kvalitetsforskjeller mellom barnehagene. Da er nøkkelen de ansatte.

Min ambisjon er ikke bare å levere budsjett i 2014 – min og regjeringens ambisjon er å levere et budsjett i 2015, 2016 og 2017 også. Kvalitetsløftet i barnehagen må vi ha som ambisjon at skal fortsette. Så det er ikke noen mangel på ambisjoner – vi har også startet med å levere og leverer mer enn det de rød-grønne gjorde når det gjelder kvalitet i barnehagen.